Hlavní obsah

Zahrada pro relax a inspiraci

Novinky, Adéla Taitlová

K tomu, aby zahrada splňovala vše, co od ní žádáme, vede občas trnitá cesta. To má pak každá rada od dobrého zahradního architekta cenu zlata. Ing. Jana Vrbasová se o své znalosti a zkušenosti dělí s klienty bezmála tři desetiletí a posledních sedm let za sebe nechává promlouvat dílo, které vytvořila u svého firemního sídla v Blažovicích.

Foto: Adéla Taitlová

Koupací bio jezero. Stalo se středobodem zahrady a živo je pod hladinou i podél břehů téměř každý den v roce.

Článek

Ze zahrady, která prošla rozsáhlou terénní modelací, lze vyčíst Janin smysl pro pořádek, vyváženost a zálibu ve střízlivých liniích, jež nechávají vyniknout struktuře rostlin, zahradním stavbám i doplňkům.

Vše od trvalek přes masivní kameny po velkoryse pojatý altán ze dřeva akátu a modřínu má jasně dané místo, vybrané tak, aby prostorem mohla volně proudit pozitivní energie chi.

Zahrada slouží nejen k odpočinku majitelů a milým setkáním s přáteli, ale také jako výkladní skříň rozmanité vegetace a originálních řešení, která si v podobě inspirace může odnést každý, kdo sem zavítá.

Bezúdržbová zahrada neexistuje

Co dokáže zažehnout Janinu tvůrčí jiskru? „Může to být rozhovor s kamarádkou, výlet do přírody. Při navrhování zahrady vycházím z blízkého okolí, architektury domu, povahy majitelů. Vždy se snažím dopátrat detailů, protože vytvořit pro člověka prostor, ve kterém se bude cítit šťastný mnoho let, je velká odpovědnost.“

Foto: Adéla Taitlová

Přímo z louky. Zahradní a krajinářská architektka Ing. Jana Vrbasová s kyticí z vlastní zahrady. Ráda cestuje a koketuje s čínským feng shui.

Jediné, co prý navrhnout neumí, je bezúdržbová zahrada. „Taková prostě neexistuje. Existují ale rostliny, které, aby byly dlouho krásné a zdravé, toho po vás moc nechtějí. Kupříkladu šanta modrá (Nepeta x faassenii) s kontryhelem (Alchemilla mollis), ty používám hojně a ve velkých skupinách.“

Foto: Adéla Taitlová

Dvojnásobná radost. Bylinky potěší chuťové pohárky i oči, zvlášť když jsou takhle pěkně naaranžované v truhlíku.

S každým projektem Jana vymýšlí nové kombinace barev a textur, které volí podle toho, jestli na člověka mají působit uvolňujícím, nebo naopak povzbuzujícím dojmem.

Přitažlivý vodní biotop

Pozemek je rozdělen do dvou úrovní propojených mírně svažitou dlážděnou cestou.

Zatímco ve spodní části se jako zelený oceán rozlévá pěstěný trávník, v horní bublá čirá voda koupacího jezera. To se záhy po realizaci stalo středobodem zahrady a do své hluboké náruče láká otužilce i v chladné části roku.

Foto: Adéla Taitlová

Užitečné dekorace. Ve hmyzím domku zasazeném do záhonu nežijí pouze včely samotářky, ale také berušky, pavouci a škvoři.

„Koupací biotopy jsou v posledních letech hodně in,“ potvrzuje architektka.

„Přímo magnetickou silou vábí lidi, ale také nesčíslné množství živočichů. Už se tu objevila užovka a kouzelná je podívaná na vlaštovky, když nad hladinou sbírají do zobáčku hmyz. Za letu dokonce i pijí!“ Chemie sem má vstup přísně zakázán, když se objeví řasy, mechanicky se vysají.

Výstavní trávník

Projektové a realizační studio Květ manželů Vrbasových se rovněž věnuje zakládání kobercových a lučních trávníků, které sami pěstují. Co bychom neměli zanedbávat, toužíme-li po trávníku jako ze škatulky?

„Nepodceňujte kvalitní přípravu podloží,“ radí Jana. „Vyhodnotit výchozí podmínky a v případě potřeby investovat do navezení kvalitní ornice je základ. Nejnáročnější disciplínou je následná péče, ledaže se rozhodnete pro relativně skromný luční porost.“

Foto: Adéla Taitlová

Nenáročná šanta. Jana s ní pracuje ráda, protože kvete bohatě od jara do podzimu, krásně voní a včely ji zbožňují.

A další tipy? „Výhodou rolovaných trávníků je absence plevele, počítejte však s tím, že bez odpovídajícího ošetření se to po založení může rychle změnit. Zlaté pravidlo pro sečení v období sucha zní: nechat trávu vyšší a sekat častěji. Nezbytná je také každoroční vertikutace, aby se tráva pod vrstvou mechu nedusila.“

Foto: Adéla Taitlová

Samotářské kameny. Jsou uspořádány tak, aby nerušily tok pozitivních energií. Některé zvou ke krátkodobému posezení.

Zelené stěny a střechy

„Myslete vertikálně!“ vyzývá Jana. „I na stěně domu, garáže či zděném plotu lze pěstovat skalničky, květiny, trávy, dokonce keře. Vertikální zahrady, jsou-li dobře projektované a realizované, mají velkou budoucnost a při pohledu na ně se až tají dech. Syn v rámci své diplomové práce vyzkoušel různé technologie založení, vytříbil druhové složení rostlin i závlahový systém, proto bychom se tomuto trendu rádi věnovali a dál jej rozvíjeli. Dosud bohužel platí, že založení a následná péče jsou ekonomicky nákladné. Běžněji realizujeme střešní zahrady.“

Foto: Adéla Taitlová

Čarování s kameny. Mohutné kusy zpevňují svahy, menší tvoří záhonové zídky a po opracovaných se chodí a jezdí.

V Janině zahradě se nejrůznějšími rozchodníky, netřesky a travinami zelená ploché zastřešení altánu, který je od sousedního pole útulně odcloněn tlustou stěnou z přírodního kamene, a směrem k domu se z něj otevírá úžasný výhled na osázené svahy, louku a křišťálovou hladinu vodního biotopu.

Zdánlivě nedůležité prvky

Zahrada získala v roce 2015 cenu Jaroslava Machovce, slovutného botanika a letitého profesora na VŠZ v Lednici na Moravě, kde Jana absolvovala obor zahradní architektury.

K ceně jistě přispěly prvky zdánlivě nevýznamné, jako jsou originální krmítka pro ptáky, hmyzí hotýlky či zajímavě tvarované kameny, které zahradě vtiskují osobitého ducha.

Foto: Adéla Taitlová

Vertikální zahrada. Janin syn ji založil na zdi garáže. Výsledek působí úchvatně.

„Velké kameny jsme použili k terénním modelacím i jako dekorativní solitéry. Je to zdejší moravská droba. Upřednostňuji materiály pocházející z blízkého okolí, lépe tak do prostředí zapadají,“ prozrazuje sympatická designérka se slabostí pro bylinky, které sama pěstuje a nejraději používá při grilování na čerstvém vzduchu.

Foto: Adéla Taitlová

Altán se zelenou střechou. Slouží jako čtecí koutek, kancelář i venkovní kuchyně. Vzduch je tu díky blízkosti vody krásně svěží.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám