Hlavní obsah

Dopřejte stinnému balkónu trochu zeleně, vsaďte na rostliny s velkými listy

Právo, Adéla Taitlová

Máte balkón na východní straně domu, kam se sluníčko dostane jen po ránu? Nebo je stočený k severu a zahalený stínem celý den? To není žádný handicap! Chladnější kouty v pološeru, ozeleněné rostlinami s velkými listy, které mají skromné požadavky na světlo a teplo, jsou tím pravým balzámem pro unavenou duši.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stálezelená přehlídka. Polostín je ideální pro jehličnany, které balkón zkrášlují dvanáct měsíců v roce.

Článek

Omezenou paletu stínomilných balkónovek zdobných listem obohacují rostliny známé z okrasných záhonů.

Šero nevadí kapradinám, břečťanu, pomněnkovci (Brunnera macrophylla) ani bohyškám (Hosta). Těm navíc při pěstování na balkóně nehrozí poškození žravými slimáky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jen pár hodin slunce. I to limetkově zelené povijnici batátové stačí k tomu, aby na východní straně domu vytvořila bujné závěsy.

Když ke šťavnatě zeleným rostlinám přidáte druhy se stříbřitým či zlatým panašováním, kvetoucí fuchsie, hortenzie, begonie nebo zajímavě tvarované jehličnany, sklidíte obdiv od každého, kdo k balkónu vzhlédne.

Begonie – královna stínu

Říká se, že kdo propadl kouzlu begonií (Begonia), ať vzpřímeně, či převisle rostoucích odrůd s jednoduchými až plnými květy v bílé, žluté, růžové, meruňkové nebo červené barvě, toho prý už nic nevyléčí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Begonie neomrzí. Stinné kouty vymaluje jiskřivými barvami. Když hlízy po odkvětu schováte domů, nemusíte je každý rok kupovat znovu.

To, že květy jako vyrobené z vosku krášlily okna našich babiček, svědčí o jejich oblíbenosti a spolehlivosti dodnes. Nepotřebují slunce, aby narostly do krásy, ovšem bez ochrany před deštěm a větrem se neobejdou, jelikož jejich stonky se při zatížení snadno lámou. Nenechte je stát ve vodě, jinak uhnijí.

Barvy a doplňky

Polštářky, přikrývky či bublající fontánka venkovní obývák zútulní, a to platí i o detailech, jako jsou háčky pro závěsné koše. Nezapomeňte ani na lucerny a svíčky. Soumrak rozzářený plamínky vyvolává mnohem přitažlivější atmosféru než světlo žárovky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy stínu. Hortenzie a fuchsie na kmínku tvoří pár snů. Vybírat můžete z nepřeberného množství odrůd.

Pokud vám svět v zelených odstínech přijde monotónní, oživte ho pestrou mozaikou na desce stolku nebo natřete zeď či podlahu oblíbenou barvou. Bavit vás budou hrátky s barevnými květináči i s listy dlužich (Heuchera), kopřivěnek (Coleus) nebo třeba povijnice batátové (Ipomoea batatas).

Duo odolné větru

Plastovému květináči dominuje dračinka (Cordyline australis) Purpurea. Měděný odstín řemenitých listů kopíruje trávě podobná ostřice (Carex buchananii) zasazená do truhlíku, která se vlní už při lehkém vánku.

Rudé šalvěje (Salvia splendens) dávají osázení temperament, který vzápětí tlumí modré květopády kalibrachoí (Calibrachoa) a fialkových vějířovek (Scaevola saligna). Jejich květy nemusíte vyštipovat, samy odpadávají. Osázení se nejlépe hodí do polostínu na východní stranu.

Návrh na úpravu balkónu

Leskle kovové zábradlí a sytě oranžová fasáda domu přímo vybízejí ke stylově čisté, moderní úpravě a k použití rostlin s nápadně panašovaným olistěním, z nichž nejmohutnější je zde neopadavá aukuba japonská (Aucuba japonica).

Foto: Adéla Taitlová, Právo
Foto: Adéla Taitlová, Právo

V květináčích na podlaze se po celé délce rozvíjejí statné bohyšky s vroubkatými, zlatě žíhanými listy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Převislé kaskády vykrajovaných lístků posetých bílými skvrnami patří stálezelenému břečťanu (Hedera helix). Dominantní prvek stinné oázy tvoří stromová kapradina (Dicksonia antarctica), která na Zemi rostla už v době, kdy se po ní proháněli dinosauři. Vyžaduje přezimování ve světlém pokoji s teplotou okolo 10 °C.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Z truhlíku na zábradlí vykukují modré květy hortenzie a purpurové listy dlužich, které dělají společnost také fuchsii na okenní římse pod balkónem.

Aukuba japonská, hvězda návrhu

Měří i víc než 2 m a každý její kožovitý, blyštivý list vypadá, jako by byl postříkaný malířskou štětkou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Osvědčený kultivar Crotonifolia se pyšní žlutým panašováním a červenými peckovicemi. Keř pěstovaný v nádobě vyžaduje na zimu zakrytí nebo přenesení do chladné místnosti. Substrát by neměl nikdy vyschnout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám