Hlavní obsah

Rodina na zahradě vytvořila zátiší jako vzpomínku na svého čtyřnohého člena

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako inspiraci pro ostatní čtenáře, kteří se museli rozloučit se svým čtyřnohým přítelem, nám poslali Eva a Ondra několik snímků ze své zahrady. V jedné její části vytvořili místo posledního odpočinku pro svého psa, kterého měli velmi rádi. Všude na svém pozemku, tedy i na tomto místě, si vystačili s přírodninami, které nalezli v okolí. Výsledkem je příjemné a důstojné zátiší.

Foto: Archiv čtenářky (6x)

Zpočátku bylo místo posledního odpočinku psího člena rodiny jen hromádkou kamení. V současnosti je místem, kde se rodina ráda schází, aniž by měla pochmurné myšlenky.

Článek

„Petey, kterému jsme říkali Pidoušek, zemřel dva dny po Novém roce. Venku mrzlo až praštělo. Půda byla promrzlá, a tak jsme museli nejprve rozdělat na zahradě oheň, aby zem trochu rozmrzla a my mohli vykopat dostatečně hluboký hrob,” napsala nám Eva.

Foto: Archiv čtenářky

Výběr místa nebyl složitý. Rodina mu vyčlenila tu část zahrady, kde během svého života rád odpočíval - mezi dvěma borovicemi a lískovým keřem.

Na svrchní vrstvu hlíny majitelé nasypali říční kamínky a kolem dokola pak vyskládali kameny větší. Ty nasbírali na nedalekém poli.

„Místo jsme vybrali na konci zahrady, vedle čapího hnízda, které jsme vybudovali rok před tím, a Petey tam rád odpočíval. Mezi dvěma borovicemi a lískovým keřem. Je to takové zátiší, které tvoří trojúhelník,” popisuje místo Eva.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada kolem rodinného domu čtenářů je upravena v jednotném stylu. Jako krášlící prvky slouží výhradně přírodniny nalézané během vycházek po okolí.

Hrob v té době ale podle jejích slov nebyl víc než jen hromádkou, která na pohled spíše studila, než aby vyvolávala milé vzpomínky. A tak na ni začali přidávat další kamínky a různé květináče se skalničkami a z nostalgických důvodů i hrnečky.

Foto: Archiv čtenářky

Kameny a oblázky pokryté plochy jsou na různých místech zahrady.

„Když země na jaře rozmrzla, zasadili jsme kolem dva trsy rákosí a pak jsme pokračovali v přidávání dalších a dalších kamínků. Přistavěli jsme zídku z pískovcových kamenů, až najednou zátiší nevypadalo smutně, ale začalo náhle dýchat teplem,” popisuje Eva.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé zahrady jsou milovníci přírody, fasáda jejich domu je proto ozdobena malbami s přírodními motivy.

Zátiší je nyní nedílnou součástí zahrady majitelů a v horkých letních dnech poskytuje příjemný stín.

„Hrob lze vytvořit opravdu ze všeho, co příroda poskytne. Stačí se řídit srdcem, aby působil esteticky a nevzbuzoval jen smutek. Naše rodina a přátelé se nejčastěji scházíme právě 'u Pidouška' a nepůsobí to na nás tak, že jsme vlastně shromážděni kolem hrobu,” prozrazuje na závěr naše čtenářka Eva, která se společně s manželem snaží i v ostatních částech zahrady používat především přírodní materiály.

Foto: Archiv čtenářky

PAřezy zbavené kůry a ponechané vlivu počasí jsou jendím z oblíbených dekoračních prvků majitelů zahrady.

„V lese si na procházkách vyhlížíme staré pařezy a ty pak převezeme na zahradu, zbavíme kůry a postavíme na různá místa. Sbíráme kameny na poli a zaplňujeme jimi prostranství kolem domu. Prakticky celá naše zahrada je vytvořena jen z materiálu, který leží ladem v okolní přírodě,” uzavírá Eva.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám