Hlavní obsah

Majitel pojal svou předzahrádku jako příležitost ke zkrášlení okolí domu

Právo, Jana Nesvadbová

Malou předzahrádku před svým přízemním bytem v jednom z brněnských obytných domů osázel a proměnil v oázu klidu náš čtenář pan Kamil, který je velkým milovníkem rostlin. S obrovskou pečlivostí proto na omezeném prostoru vybral sbírku keřů a květin, které zkrášlují celé okolí.

Malá předzahrádka zkrášluje okolí domu v brněnské čtvrti KamechyVideo: Archiv čtenáře

 
Článek

Čtenářova předzahrádka má pouhých 5 × 10 metrů a lze ji objevit v nové obytné čtvrti mezi brněnským sídlištěm Bystrc a Žebětínem. První stromky v ní zasadil v roce 2008, od té doby ji neustále vylepšuje.

Foto: Archiv čtenáře

Prvotním impulzem pro vytvoření zelené předzahrádky byla touha zlepšit výhled z okna.

„Předzahrádku jsem si nenavrhl s cílem, aby mě vysazený živý plot oddělil od okolního sídliště. Chtěl jsem především příjemný venkovní prostor, do kterého se mi bude hezky dívat z prosklené zimní zahrady,” vysvětluje svůj záměr Kamil.

Foto: Archiv čtenáře

Pravou část předzahrádky vyhradil majitel solitérním dřevinám.

K ohraničení předzahrádky použil kultivary tújí Smaragd, které jsou charakteristické a mezi pěstiteli oblíbené pro svou smaragdově zelenou barvu, kterou si udržují i v zimních měsících.

Foto: Archiv čtenáře

Majitel je velkým milovníkem rostlin. Na svou předzahrádku, kde má k dispozici jen omezený prostor, si proto vybírá každou květinu a dřevinu s velkou pečlivostí.

Linii tújí narušil Kamil v levém zadním rohu, kam umístil katalpu trubačovitou, konkrétně kultivar zvaný Nana.

„Je to na kmen roubovaný strom s výrazně kulovitou korunou a velkými listy exotického vzhledu,” popisuje čtenář rostlinu, jejíž světle zelené listoví osvěžuje sbíhající se řady tmavozelených tújí.

Foto: Archiv čtenáře

Levý roh předzahrádky ozvláštnil a prosvětlil majitel kultivarem katalpy trubačovité Nana.

Foto: Archiv čtenáře

Zeleň na předzahrádce hezky zpříjemňuje vzhled okolí domu.

„Ohraničení předzahrádky opticky uzavírají čtyři nízké trsy ozdobné traviny dochanu psárkovitého, který kvete koncem léta červenohnědými klasy,” doplňuje Kamil.

Foto: Archiv čtenáře

Okolí stromků je vysypáno piniovou kůrou.

Foto: Archiv čtenáře

Prosté terakotové květináče působí na předzahrádce velice dekorativně.

Velmi pečlivým výběrem prošly solitérní dřeviny, které čtenář umístil do pravé části své předzahrádky. Je to například túje východní, konkrétně její odrůda Aurea Nana, jež má tvar sloupu s elegantní korunou ze žlutého jehličí.

Velice hezky se na zahrádce vyjímá zejména rozložitý keř javoru dlanitolistého (odrůda Garnet), jehož roztřepené listy připomínají červenou krajku. Zářivě žlutou barvou pak svítí další z javorů, tentokrát shirasavanský.

Další stromky, které čtenář do této části předzahrádky vybral, je borovice kleč, sloupový kultivar tisu a naopak při zemi se plazí jalovec plazivý v barvě gold.

Foto: Archiv čtenáře

V letních měsících markýza příjemně stíní okna majitelova bytu.

Foto: Archiv čtenáře

K vytvoření alespoň malého množství soukromí slouží výsuvná markýza.

Plochu v okolí dřevin majitel vysypal piniovou kůrou, velké solitérní kameny jsou místní.

Nepřehlédnutelným prvkem předzahrádky jsou různě velké terakotové květináče. „Umístěním velkého, vysokého květináče na vydlážděnou plochu jsem získal dominantní prvek, vedle kterého roste velká hustá levandule. Tu stříhám dvakrát ročně. Nejprve brzy na jaře a poté po odkvětu,” prozrazuje čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Jednou z dominant předzahrádky je velký terakotový květináč.

Jistou nevýhodou předzahrádky, oproti klasické zahradě, je fakt, že je do ní z vyšších pater domu vidět. Aby Kamil získal alespoň trochu soukromí, nechal si instalovat nad okna třímetrovou markýzu s výsuvem 2,5 metru. Ta mu v létě stíní okna a zároveň vytváří alespoň kousek soukromí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, která potěší elegancí i úrodou

Už třiadvacet let pečuje o svou zahradu naše čtenářka Sylva. Nechybí na ní snad nic - v části pěstuje zeleninu a bylinky, část zabírá ovocný sad a skoro...

Výběr článků

Načítám