Hlavní obsah

Srdce bazénu nesmí být malátné

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši pradědečkové říkávali, že komu Pánbůh nadělil na dno studny písek, má vodu vždycky jako z křišťálu. Písek totiž byl a dodnes je tím nejspolehlivějším přírodním filtračním prostředkem. A co platí o studnách, platí také o bazénech.

Foto: Archiv, .

Článek

Kvalitní filtrace je základem každého z nich, velkého i malého. Na ní záleží, zda se bude člověk za každých okolností koupat v čisté vodě. Na našem trhu se stále ještě nabízejí dvě možnosti výběru: buď kartušová filtrace (někdy se jí celkem oprávněně přezdívá „papírák“), nebo sofistikovaná filtrační jednotka s pískovou náplní, která dokonale využívá přírodních prvků čistění vody.

Ponechme stranou filtrace kartušové, které se slabou čisticí schopností, nízkou spolehlivost a nemožnost připojit dodatečnou výbavu už skoro nepoužívají, a podívejme se na filtrace pískové. Ne nadarmo se jim říká srdce bazénu.

Foto: Mountfield, .

Výkonnější varianta pískové filtrace vhodné už i pro zapuštěné bazény s objemem vody do 25 kubických metrů.

„Tyto filtrace disponují nesrovnatelně vyšším výkonem a spolehlivostí provozu. Orientace je při jejich výběru celkem jednoduchá a odvíjí se od objemu bazénu a od toho, kolik vody je potřeba přefiltrovat za jednotku času,“ vysvětluje Lukáš Toula, specialista na bazénové technologie.

Odborníci udávají, že by filtrační jednotka měla být v sezóně schopná přefiltrovat celý objem bazénu alespoň 2 krát za den. Je třeba ještě poznamenat, že během doby, kdy běží filtrace, bychom se v bazénu neměli koupat. Takže například pro bazény s objemem do 15 metrů krychlových je dobrá filtrace s výkonem alespoň 4 m3 přefiltrované vody za jednu hodinu. A na druhé straně, bazén, v němž je například 100 m3 vody, bude potřebovat filtraci s výkonem aspoň 24 m3/ h. Pokud se vám to zdá přece jen trošku složité, poraďte se s bazénovým odborníkem v obchodě, kde se na bazény a bazénovou technologii specializují a mají dostatek zkušeností.

Foto: Archiv, .

Hlavní předností pískových filtrací je vedle jejich vysokých čisticích schopností zejména jednoduché a komfortní ovládání filtrací. „Dobré filtrace mají vedle výkonného čerpadla také předřadný filtr na zachycování hrubých nečistot, manometr a 6cestný ventil pro pohodlné ovládání a snadné pročistění pískové náplně. Stačí otočit pákou a náplň se sama propláchne. Čerpadlo s odpovídajícím výkonem zase umožní připojit k filtraci doplňkovou výbavu, jako je například praktický vysavač nečistot a také stále žádanější systémy na ohřev vody, tedy tepelné čerpadlo nebo solární panely,“ uzavírá  Lukáš Toula.

Foto: Archiv, .

Šesticestný ventil, který je součástí kvalitních typů pískových filtrací, výrazně usnadňuje jejich obsluhu.

Reklama

Související články

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Co se zrovna teď hodí k bazénu?

Komerční článek – Léto je tu v plné síle a s ním vytoužené koupání v zahradním bazénu. Ovšem je potřeba se o vodu a bazén také trošku starat – to proto, aby...

Výběr článků

Načítám