Hlavní obsah

Barevné ladění

Novinky, Karla Dubová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při rozhodování o barvách rostlin vhodných do vaší zahrady je důležité si ujasnit, čeho přesně chcete dosáhnout. Záplavy jásavých barev, harmonie několika odstínů, nebo dojmu svěžesti?

Foto: Shutterstock, .

Monotónnost jedné barvy naruší různé tvary a výška rostlin.

Článek

Základní pravidla

Vybírejte vždy jen takové rostliny, kterým se bude na vaší zahradě dařit. Jinak to nemá smysl, bude vás to stát zklamání, čas a peníze. Základem je i výběr takových rostlinných druhů, které nekvetou v jednu roční dobu, ale postupně během celé sezóny. Důležité jsou také okolní materiály a doplňky, které by se měly s výsadbou barevně podporovat. Podstatné je i množství vysazených rostlin. Jednotlivé rostliny, zvláště ty barevně méně výrazné ve studených a tlumených tónech, samotné nebo v malém počtu nevyniknou. Zviditelní je až plošná výsadba a příval květů.

Foto: Shutterstock, .

Drobnokvěté rostliny vysazujte vždy ve větším množství.

Teplé barvy

Teplé barvy jsou nápadné, někdy až provokativní. Uplatní se tedy na místech, kam chcete přitáhnout pozornost. Například ve formální zahradě, která využívá perspektivu a přímé linie, upoutáte pohled k vzdálenému místu, když na něm použijete výraznou teplou barvu. Jelikož jsou teplé barvy hřejivé, okolní prostor zútulňují. S tím ovšem souvisí i jeho optické zmenšení. Do malé zahrady se proto například červeně kvetoucí rostliny hodí jen jako doplněk. Teplé odstíny jsou naopak vhodné do dlouhých úzkých zahrad. Vysadíte-li je na vzdálenou stranu pozemku, budou se vám zdát blíž, a zahradu tak opticky zkrátí.

Chladné odstíny

Studené barvy působí vyrovnaným a uklidňujícím dojmem, proto je můžete využít například v zahradním zákoutí určeném k relaxaci. Barvy působí svěže až chladně. A zatímco teplé odstíny vzdálenosti zkracují, chladné je naopak opticky prodlužují. Zahradní architekti je proto používají v případě, když chtějí docílit opticky delší zahrady. Méně výrazné rostliny je také vhodné kombinovat nejen podle barvy květů, ale i zelených odstínů a šedavých povrchů listů a jejich struktury.

Foto: Shutterstock, .

Plošnou výsadbu žlutých narcisů prosvětlí sem tam umístěný bílý tulipán a výšku jí dodají řebčíky.

Správné místo

Barvy volte rovněž podle intenzity slunečního záření. Tmavý kout prosvětlíte světlými květy a panašovanými listy, silně osluněné místo uvítají rostliny sytých zářivých barev. Světlé a jemné odstíny vypadají na přímém slunci vždy vybledle. Pro barevné rozmístění rostlin v záhonu platí, že nejvýraznější barevné květy či druhy rostlin patří do popředí a čím jsou světlejší a méně syté, tím vzdáleněji by se měly vysadit. Zohlednit musíte samozřejmě i výšku rostlin, dobu květu atd. Pozor si dejte i na narušení perspektivy. Rušivý přitom nemusí být jen určitý objekt, ale třeba i barevná skvrna.

Foto: Shutterstock, .

Tlumené tóny doplňků barvu květů zviditelní.

Jednobarevné výsadby

Hezky vypadá i jednobarevná výsadba. Její návrh je ale složitější, protože budete muset více pracovat s různými odstíny zvolené barvy a také s listy, kůrou a doplňky. Jen tak budou jemné přechody mezi jednotlivými rostlinami znatelné. Zohlednit můžete i barevné výhony keřů, suchá květenství nebo poutavé plody. Bez nich by byla výsadba příliš monotónní a fádní. Barvu výsadby volte podle svých preferencí, ale i podle barvy domu, plotu, garážových vrat nebo odstínu zahradních cestiček. Kromě výsadby různých rostlin v jedné barvě je zajímavou možností i použití jednoho rostlinného druhu v různých barvách.

Foto: Shutterstock, .

Přílišnou pestrost výsadby zklidní a vyváží různé odstíny zelené barvy.

Nálada a atmosféra

Barvy ovlivňují nálady a podle toho je třeba s nimi zacházet. Přejete si záhon, jehož barvy vás povzbudí? Zvolte tedy světle žluté, oranžové a červené tóny. Nebo se chcete nechat barvami spíše ukolébat? Vybírejte jemné tóny modré, bílé a růžové. Stimulující a tlumené odstíny můžete i kombinovat, vždy by ale měly působit harmonicky. Záleží jen na vašem vkusu a fantazii, jak si s barvami a proměnlivostí rostlin pohrajete. Vlastní odstavec si zaslouží zimní bezbarvé období. Jeho melancholii mohou překonat stálezelené rostliny, jejichž vhodným seskupením můžete vtisknout zasněžené zahradě až krajinný ráz. Nejsou však všespasitelné. Myslete na to, až budete natírat třeba kůlnu. Odvážnějším nátěrem můžete do zahrady vnést úplně jinou atmosféru.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Chytré stoly Variant: Kombinujte bez omezení

Komerční článek - Zahradní nábytek už dávno nepředstavuje jen pohodlné spočinutí, reprezentuje také zahradu a vkus jejích majitelů. Problém s výběrem už dávno...

Neposečeno nezůstane ani stébélko

Komerční článek - O sekání trávy ví společnost Mountfield se svou 25letou historií úplně vše. A je úplně jedno, zda se jedná o pravidelně upravovaný trávník...

Výběr článků

Načítám