Hlavní obsah

Malý velký stroj zdokonalí vaši zahradu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najdou se na vaší zahradě místa, kam se s běžnou sekací technikou nemáte šanci dostat? Vadí vám, že máte v těchto místech neupravený trávník? Ruší vás vysoká tráva podél cest, plotu, v okolí stromů nebo okrasné zeleně? Potom pro vás máme jednoduché řešení. Strunové sekačky.

Foto: Mountfield, .

Díky strunovým sekačkám bude váš trávník dokonale zastřižen i v těch nejméně přístupných místech.

Článek

Pokud jste na některé z otázek v úvodním odstavci odpověděli kladně, budou pro vás strunové sekačky dobrou volbou. Díky nim se už nebudete muset složitě proplétat mezi keři, natahovat se, namáhat nebo přemísťovat některé předměty jako např. zahradní nábytek aj.

„Strunovou sekačku lze využít prakticky na každé zahradě u rodinného domu. Vždycky se totiž najde nějaké to zákoutí, kde oceníte nízkou hmotnost a široké možnosti polohování stroje,“ říká Aleš Mostecký, specialista na strunové sekačky.

Výbava těchto strojů může zahrnovat opěrné kolečko pro vedení strunové hlavy při ořezávání okrajů trávníku např. podél obrubníku, kloubovou a otočnou strunovou hlavu pro práci v těžko přístupných místech, výškově nastavitelnou rukojeť podle individuálních potřeb, pojezdová kolečka pro maximální komfort při práci a mnoho dalších prvků.

„Na trhu se můžete setkat se ´strunovkami´ ve dvou variantách – s elektromotorem nebo s akumulátorem. Prvně zmiňované stroje jsou u nás běžné, nicméně akumulátorové modely si získávají stále větší oblibu,“ doplňuje Mostecký.

Aku „strunovky“ bodují především tím, že ke svému provozu nevyžadují přívod elektrické energie, přičemž u dnešních moderních strojů není na místě obava z nedostatečné kapacity baterií. Nejlepší modely s lithium-iontovými akumulátory zvládnou i 45minutovou práci na jedno nabití, což je i pro větší zahradu naprosto dostačující.

Elektrické i aku „strunovky“ se vyznačují tichým chodem, minimálními vibracemi a nízkými provozními náklady. V posledních letech se výrobci snaží maximálně akcentovat uživatelský komfort a správnou ergonomii. To je u tohoto typu zahradní techniky velmi důležité. „Strunovka“ zkrátka musí dobře padnout do ruky, v jiném případě by byla práce zbytečným trápením. Při výběru konkrétního stroje může sehrát podstatnou úlohu také vzhled – i v této oblasti jsou výrobci důslední a usilují o co nejširší designovou paletu modelů, z níž si může každý vybrat podle vlastního vkusu.

Reklama

Související články

Jak vybrat správné hnojivo pro váš trávník

Základem zdravého a krásného trávníku je pravidelná péče o něj. A právě první jarní dny a rostoucí teploty jsou znamením, že je ten pravý čas začít...

Tryskový jarní úklid. A za pár kaček

Také jste přijeli po zimě na chalupu a málem ji nepoznali? Všude jsou nánosy listí, větviček, zaschlého bláta a hustých pavučin. Pustit se do jarního úklidu...

Výběr článků

Načítám