Na zahradě prořezáváme pravidelně (ovšem s mírou) prakticky všechny stromy. Ovocné kvůli udržení tvaru a podpoře plodnosti, ostatní zelené listnaté stromy se pak prořezávají hlavně ze zdravotních důvodů, aby se odstranily nemocné či uschlé větve.

Elektrický nebo akumulátorový prořezávač zajistí bezpečný řez ve vysokých korunách stromů. Kvalitní lišta značky Oregon uřízne větve do průměru 17,5 cm.

Elektrický nebo akumulátorový prořezávač zajistí bezpečný řez ve vysokých korunách stromů. Kvalitní lišta značky Oregon uřízne větve do průměru 17,5 cm.

FOTO: Ikra

Méně zkušení zahrádkáři by s řezem druhého typu měli raději počkat ještě dva až tři měsíce, až budou nežádoucí větve snáze rozpoznatelné.

Pozornost nůžek si ovšem zaslouží i leckteré keře a živé ploty, jež zastřihujeme především kvůli udržení tvaru, stálé hustotě anebo kvůli podpoře kvetení. S řezem si budeme počínat velice opatrně u jehličnatých stromů, které jej obecně nesnášejí příliš dobře a po ořezání nevytvářejí nové zdravé výhony. Jednou z výjimek je ovšem tis.

Důležitá pravidla pro řez

Řez je dobré provést zhruba 6 cm nad zdravým pupenem. Řez vedený příliš blízko by pupen mohl poškodit, příliš dlouhý pahýl nad ním uschne a může se do něj dostat infekce.

Větší větve odřezáváme po kusech, nikdy ne celé.

Větší větve odřezáváme po kusech, nikdy ne celé.

FOTO: Stihl

Druhým vhodným místem k řezu je těsně nad postranním výhonem. Míza tak bude po zaschnutí rány proudit už jen do živé části. Pokud by po řezu zůstal na větvi delší pahýl (čípek), může během roku znovu obrůst, anebo naopak uschnout a stát se opět branou pro vstup infekce.

Velké větve odřezáváme po částech, nikdy najednou. V opačném případě hrozí totiž po naříznutí jejich „divoké“ odlomení, při němž se může poranit kmen stromu.

„K prořezávání používáme výhradně kvalitní nástroje a nářadí, ať již to jsou nůžky, prořezávače nebo pily. Jen s nimi máme šanci provést řez čistě a přesně a - nikoli bez důležitosti - s minimem námahy,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Pracujeme výhradně s čistými nástroji, abychom do ran stromů a keřů nezanesli infekci.

Pracujeme výhradně s čistými nástroji, abychom do ran stromů a keřů nezanesli infekci.

FOTO: Fiskars

Všechny větve keře či stromu se snažíme zarovnávat stejnoměrně. Jednak to působí esteticky a jednak se díky tomu dřeviny v nepříznivém počasí namáhají pod poryvy větru, deště a sněhu rovnoměrně.

K řezu přistupujeme ve dnech, kdy teplota neklesá pod pět stupňů.

Kvalitě samotného řezu věnujeme maximální pozornost. Snažíme se vyvarovat zatržení kůry na kmeni stromu a veškeré nerovnosti na ploše řezu zarovnáme ostrým nožem. „Pro dobrý výsledek je nutné i to, aby nářadí bylo čisté, abychom nezanesli do stromku či keře infekci,“ radí Tomáš Duda, manažer Fiskars pro ČR a SR.

Pákové nůžky na větve s precizně broušenými břity z mimořádně pevné oceli a nepřilnavým povrchem. Převodový mechanismus umožňuje stříhat s vynaložením třikrát menší síly.

Pákové nůžky (sortiment Mountfield) na větve s precizně broušenými břity z mimořádně pevné oceli a nepřilnavým povrchem. Převodový mechanismus umožňuje stříhat s vynaložením třikrát menší síly.

FOTO: WOLF-Garten

Ořezané větve neponecháváme tlít pod stromem. Jednak to nepůsobí esteticky a jednak jejich hmotu můžeme po zpracování v drtiči či štěpkovači využít jinde na zahradě, například na záhoncích.

Druhy řezů
Výchovný řez – aplikujeme na nově vysazených a mladých ovocných stromcích, aby získaly vhodný tvar a začaly brzy plodit.
Udržovací řez – cílem je udržení vysoké plodnosti v průběhu života stromu.
Omlazovací řez – přistupujeme k němu při projevech stárnutí, slouží k prosvětlení příliš husté koruny a odstranění usychajících větví. Smyslem je pobídnout dřevinu k tvorbě nových výhonů, které pak ještě nějaký čas ponesou.