Hlavní obsah

Na mravence platí prevence

Novinky, nes

V jarních měsících se do našich domovů začínají vracet mravenci. Možností, jak se jich zbavit, je kupodivu mnoho, a zdaleka ne všechny zahrnují chemické prostředky. Úplně nejjistější je ovšem v případě mravenců včasná prevence.

Foto: Profimedia.cz

Příchod mravenců mívá vždy podobný scénář. Nejprve přijde jeden, pak další a nakonec si do domu přenesou celé hnízdo.

Článek

Mravenci se řídí čichem, a tak není divu, že si ze zahrady dříve nebo později najdou cestu i do domu, kde se neustále něco dobrého vaří a jí a s malými dětmi pak i trousí po podlaze. Jakmile mravenci zjistí, že se v domě nacházejí nekryté zdroje potravy, nemají důvod hledat je jinde.

Ideálním řešením boje proti nim je proto zahájit preventivní opatření spočívající především v důkladném uklízení všech potravin, udržování čistoty a obecně v likvidaci jakýchkoli stop po jídle v bytě.

Jednoduché řešení na přírodní bázi

Protože se mravenci řídí čichem, je právě toto směr, kudy pak zahájit případný protiútok, tj. nasadit aromatické zbraně. Dle nejrůznějších babských receptů lze vyzkoušet například skořici, hřebíček, pepř, pálivou papriku, ale i běžná česká koření jako majoránku, bazalku či mátu. Pomoci může rovněž ocet.

Obecně by mělo stačit je rozemlít a nasypat do cestiček, kudy se malí návštěvníci po domě pohybují. Neopomeňte takto ošetřit nejen okolí dveří, ať již vstupních, nebo na balkón či terasu, ale také například rámy oken a parapety.

Chemie až jako krajní prostředek

Komu nezaberou prostředky na přírodní bázi, může v krajním případě sáhnout po chemických látkách. K dispozici má nejrůznější gely, prášky či spreje. V takových případech je ale třeba důkladně zvážit, zda nemohou s jedem ošetřeným místem přijít do styku domácí zvířata, nebo dokonce děti.

Jako bezpečnější varianta se z tohoto úhlu pohledu jeví tzv. pastičky, které mají podobu malého domečku. Nástraha je ukryta uvnitř, mravenci se k ní dostanou otvory po obvodu, ale dítě ani domácí zvířata se na ni nedostanou.

V opravdu bezvýchodných případech pak mohou pomoci odborníci, v tomto případě firmy zabývající se dezinsekcí. Nejenomže chemicky ošetří všechny kritické prostory, ale také poradí, jak mravencům zabránit v návratu. Ceny jejich služeb závisí na velikosti ošetřovaného objektu.

Jak je to s jejich ochranou

V domácnostech se nejčastěji setkáváme s běžnými druhy tzv. malých mravenců (mravenec domácí – Lasius emarginatus, mravenec obecný – Lasius niger, mravenec drnový – Tetramorium caespitum, popř. "faraoni" – Monomorium pharaonis). Ti nepatří mezi zvláště chráněné a jejich hubením, vzhledem k jejich rozšíření, nedochází ani k porušení tzv. obecné ochrany.

„Odlišná situace je v případě velkých, tzv. lesních mravenců rodu Formica, kteří se často vyskytují i na zahradách. Mravenci rodu Formica jsou zařazeni mezi zvláště chráněné druhy a jsou zákonem o ochraně přírody a krajiny chráněni mj. před usmrcováním, ničením jejich sídel apod. Případná manipulace s nimi je možná pouze na základě rozhodnutí o povolení výjimky podle § 56 zákona č. 114/1992 Sb., k jejímuž vydání jsou oprávněny příslušné krajské úřady nebo správy chráněných krajinných oblastí či národních parků,“ sděluje Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám