Hlavní obsah

Mulč se hodí na zahradu i pro pokojové rostliny

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dávno jsme zvyklí mulčovat záhony s trvalkami a keři. Je ale možné použít nastýlku také v květináči u domácích rostlin? Ano!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Díky nápadným kouličkám z ratanu nezůstane bez povšimnutí ani obyčejný asparágus.

Článek

Zapomeňte však na drcenou kůru nebo zaprášený štěrk. Do bytu to chce stylovější materiál, který podtrhne krásu rostliny i atmosféru pokoje.

Na zahradě chrání mulčovací vrstva půdu před vysoušejícími větry, slunečními paprsky a holomrazy, omezuje také vzcházení plevelných semínek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mušle a oblázky v přirozených odstínech podpoří krásu jakékoli pokojové rostliny.

Doma, kromě toho, že zabraňuje smutnicím v kladení vajíček, má nastýlka ryze dekorativní účel. Pohotově zamaskuje povrch substrátu a s ním i ošklivé okraje plastového květináče.

Na výběru materiálu si dáme záležet. Hodně hezkých, vhodných věcí najdeme nejen v obchodě, ale třeba i v zásuvce se šitím. Možností je nepočítaně, stačí se chvilku zamyslet.

Od achátu až třeba po zátky

Co kousek, to originál. Říční oblázky pro nás vytvarovala a uhladila sama příroda. Jejich přirozené odstíny bílé, šedé a béžové se hodí takřka ke všemu. Kamínky seženeme i v jiných, nápadnějších barvách.

Uměle se obarvuje také mramorová drť. Výrazné barvy od růžové po modrou otevírají nekonečné kombinační možnosti. Přírodní, čistě bílá dekorační drť propůjčuje elegantní vzhled i té nejobyčejnější zelené rostlině.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Perfektně sladěno. Barevné mramorové drti otevírají zajímavé možnosti při kombinování s rostlinami i doplňky.

Své nejoblíbenější pokojovce můžeme dopřát luxus vzácných kamenů, jako jsou acháty, růženíny nebo třeba pěkné zelenkavé opály. Takto ustrojený květináč potěší jako milý, neotřelý dárek.

Ve slunečním světle se hezky blýskají kousky skla, ať už drcené, hrubě opracované, nebo vyvedené do nugetek s vyhlazeným povrchem. Čiré sklo je třpytivější než to mléčné. Velkou parádu nadělají duhové kuličky, a to nejen u rostlin v dětském pokoji. Cvrnkací kuličky se vyrábějí také z keramiky. Ta se skvěle hodí k rostlinám na kuchyňském parapetu nebo v koupelně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S pestrými korálky působí i pichlavé kaktusy mnohem přívětivěji.

Vyznavači recyklace nevyhodí ani střepy z rozbitého talíře. Má-li hezký motiv, vznikne z něj originální mozaika, která je zvlášť efektní v široké míse.

Příjemně strávenou dovolenou u moře připomínají mušle a ulity nasbírané na pláži. Perfektně doplní pokojové palmy a sukulenty. A když vedle květináče postavíme schránku mořského ježka, stylové zátiší je na světě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šišky zútulní atmosféru. Když je přelakujeme, nezavřou se a déle vydrží.

Ten, kdo k moři nejezdí, přinese si z procházky prázdné šnečí ulity. Příroda nabízí spoustu materiálu, který umí dobře pokrýt substrát v květináči a zároveň navodí útulnou atmosféru v pokoji. Třeba nařezané březové větvičky s bílou kůrou. Nebo šišky. Oboje přelakujeme, vydrží tak déle.

Inspirace se dostaví i při pohledu do nejrůznějších šuplíčků. Když v nich najdeme knoflíky, brčka nebo korkové špunty od vína, máme vyhráno. Nastýlka z nich působí osobitě a nechybí jí vtip. Pěkně v květináči vypadá vrstva z korálků, které můžeme libovolně barevně míchat. Šňůra těch umělých z bazaru vyjde na pár korun.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tlustice už nikdy nebude vypadat nudně. Stačí k ní přidat mulč z nastříhaných barevných brček.

Mezi aranžéry jsou populární různě obarvené proplétané koule z ratanu s tyčkou na zapíchnutí. Namísto aranžovací hmoty je zastrčíme do květináče kolem rostliny. Té to nijak neublíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám