Hlavní obsah

Dejte směr neposedným kapkám

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv letošní léto není na déšť příliš skoupé, je potřeba v parných dnech zahradu přece jenom dobře zalévat.

Foto: Hozelock

V parných letních dnech je třeba dávat rostlinám pravidelnou zálivku.

Článek

Vodu musíme dopravit i na místa, kde nám příroda s kropením nepomůže. Třeba do skleníku. Jak to ale rychle a efektivně udělat, když se nám nechce tahat konve s vodou?

Vodní samoobsluha

Chytrým řešením je například instalace některého ze samozavlažovacích systémů, které dovedou vodu tam, kam potřebujete. V poslední době se objevily na trhu systémy obrubníkového typu. „Výhodou takového systému je, že nejen sám zavlažuje zavlažují, ale zároveň úhledně odděluje jednotlivé záhony nebo části zahrady a zabraňuje tak prorůstání kořenů a plevele,“ vysvětluje odborník na závlahy Ondřej Bílý. Pravidelné zavlažování si pochopitelně můžete usnadnit ještě víc. Například tím, že k systému připojíte programovací hodiny, které jej budou spouštět jen v době, kterou si dopředu zvolíte.

Foto: Mountfield

Samozavlažovací systém uspoří námahu i peníze za vodu

Palec už nestačí

Doby, kdy jedinou koncovkou zahradní hadice byl palec pravé ruky, jsou už dávno pryč. Dnes si můžeme vybírat z velkého množství různých postřikovačů a postřikovacích pistolí. Při výběru bychom se měli zajímat o to, jaké funkce nabízejí. U řady z nich lze nastavit pět i více postřikovacích režimů. Mohou vodu rozstřikovat v různě nastavených intervalech, kyvadlově do stran, do kruhu, do vějíře nebo ji v různé intenzitě rozprašovat. Je také dobré prozkoumat trvanlivost a pevnost materiálu, z nichž byly vyrobeny.

Není hadice jako hadice

Máte doma hadici, která se při kropení kroutí jako vzteklá zmije? Problém bude asi v tom, že byla vyrobena z nevhodného materiálu, že má nesprávnou konstrukci stěny a je tenká. U moderních hadic se s takovými potížemi už nesetkáme. Mají důmyslnou konstrukci, takže se nepřetáčí ani nelámou. Je ovšem pravda, že si při jejich pořízení musíme trochu připlatit, ale dají se pořídit i velmi levně v některé z prodejních akcí.

K hadici si kupte i praktický naviják. Nebudete mít problém s jejím neustálým smotáváním a složitým ukládáním. K dostání jsou dokonce inteligentní navijáky se samoukládacím mechanizmem, aretací a samonavíjením hadice. Existují navijáky přenosné, umístěné na kompaktním vozíku nebo takové, které se dají natrvalo připevnit třeba na stěnu domu.

Foto: Tallas

Při výběru vhodného čerpadla je rozumné poradit se s odborníky

Když kohoutek nestačí

Pokud budete brát vodu na zálivku ze studny, nezapomeňte, že budete k jejímu čerpání potřebovat i vhodné čerpadlo. „Při výběru je třeba dbát především na to, aby mělo dostatečné výkonové parametry. Je potřeba také zvážit, z jaké hloubky a jaké množství vody budeme čerpat, a tedy, zda nám bude vyhovovat čerpadlo povrchové, nebo zda budeme muset sáhnout po čerpadle ponorném,“ radí Ondřej Bílý.

Pokud potřebujete čerpat vodu kromě zavlažování také na spotřebu v domácnosti, zvolte některé z čerpadel vícestupňových. 

5x o úsporném zavlažování
→ zalévejte ráno a večer, kdy rostliny vstřebávají vodu nejlépe→ pokud možno využívejte dešťovou vodu→ využívejte úsporné zavlažovací systémy→ na kropení trávníku ušetříte, když jej budete sekat mulčovací sekačkou→ sledujte předpověď počasí, příroda může pokropit za vás

Reklama

Související články

Mamutí stezkou k moderním grilům

Při archeologických výzkumech v Dolních Věstonicích a v severních Čechách byly nalezeny jamky v těsné blízkosti pravěkých ohnišť. Vědci předpokládají, že jamky...

Kamenné variace

Přírodní kámen je jen těžko nahraditelný jakýmkoli jiným průmyslově vyrobeným dlažebním či stavebním materiálem.

Zahrada jako od profesionálů

Slunce svítí, teploty stoupají a živé ploty se zelenají o sto šest. Kdo to ještě nestihl, má právě nejvyšší čas dát jim pro letošní sezonu dokonalý střih....

Výběr článků

Načítám