Hlavní obsah

Chráníme výsevy na zahradě

Novinky, Ing. D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Vyseté záhony s teplou načechranou půdou a rašícími rostlinkami musíme uchránit před všemi možnými záškodníky z živočišné říše. Jak na to?

Článek

Plašíme ptáky

Řádky s rašícími lístečky a čerstvě vysazené rostlinky jsou velkým lákadlem pro ptáky – ty s oblibou vyzobávají také naklíčená semínka mrkve. Na zeleninové záhonky tedy instalujeme nejrůznější plašiče – nejčastěji lesklé pohyblivé předměty. Je ale potřeba je čas od času nějak pozměnit – převěsit je nebo přidat další věci, jinak si ptáci na situaci rychle zvyknou a přestanou se bát. Můžeme využít i jejich strachu z přirozených nepřátel – koček – a do blízkosti záhonů zapíchnout kočičí siluetu. Vyseté řádky spolehlivě ochrání i netkaná textilie .

Od ochrany ustoupíme až v době pokročilého jara, kdy okolní vegetace nabídne ptákům dost jiné potravy a navíc už jsou rostlinky tak velké, že je ptáci nezničí. K vysévaným semenům můžeme také přidávat drcený jemný prášek z pelyňku – ten ptákům nevoní a nechají naše výsevy na pokoji. Samozřejmě si můžeme pelyněk usušit sami, ale jednodušší je koupit si ho v lékárně.

Odháníme kočky

Je známé, že si kočky prostě dělají, co chtějí a to i na cizí zahrádce. S oblibou vyhledávají teplá místa na slunci a je jim jedno, že leží přímo v jahodách nebo uprostřed vyseté mrkve. Hodně škod také udělají hrabáním v záhonech. Osvědčenou metodou, jak chránit rostliny vysazené nebo vyseté na místech, která se kočkám líbí, je pokrytí záhonku ostříhanými větvičkami .

Větve musíme naklást poměrně hustě křížem krážem. Na malé plochy, jako jsou třeba velké mísy s květinami, lze také větvičky kolmo zapíchat. Do trčících větviček si žádná kočka nelehne. Dále můžeme využít i nelásky koček k vodě – lákavá místa prostě udržujeme trvale vlhká – do vlhké půdy se špatně hrabě a ani tam si žádná kočka dobrovolně nelehne.

Odpuzujeme dřepčíky

Dřepčíci patří k úporným škůdcům časného jara. Napadají vlastně pouze brukvovitou zeleninu, tedy nejčastěji ředkvičky, kedlubny a výsevy pro letní sadbu. Pokud nechceme používat chemický postřik, můžeme využít i jiné metody. Dřepčíci mají nejraději suché teplé počasí, proto záhonky často zaléváme - vlhká půda jim nevyhovuje. Raději kropíme celé rostlinky než pouze půdu.

Dřepčíky odpuzuje také výrazně vonící celer , který vysadíme mezi řádky. Na dřepčíky můžeme vyzrát i tím, že jim předložíme rostliny, které je lákají ještě víc než ředkvičky. Společně s nimi tedy vysejeme řeřichu , kterou nejčastěji rychlíme v zimě na misce.

Reklama

Související články

Ptačí krmítka na zahradě

Až budete v zimě sedět v příjemně vytopené světnici a okolí bude odpočívat pod sněhovou peřinou, nezapomeňte na malé ptáčky. Od jara do podzimu vám na zahradě...

Pes v zahradě

Pěstěná zahrada a v ní pes – to často nejde dohromady. Kromě trávníku, který trpí agresivní močí, berou za své i okousané konifery a květinové záhony.

Výběr článků

Načítám