Hlavní obsah

Ať nám pila dobře slouží

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádná benzinová pila už neodmyslitelně patří k výbavě domu, chaty nebo chalupy. K tomu, aby nám dobře a bezpečně sloužila dlouhá léta, se o ni musíte správně postarat a dát jí vše, co potřebuje.

Článek

Na pomoc při sestavení několika nejdůležitějších rad o provozu a servisu benzinové pily jsme si přizvali Petra Dvořáka, který obchoduje za zahradní a lesní technikou. „V první řadě bych chtěl všechny varovat, aby používali na lištu čistý olej. Rozhodně nedávejte na zaručené recepty, že na to stačí například olej vyjetý nebo potravinářský. To stroji škodí.“ Pozornost je třeba věnovat i správnému míchání paliva. Pravidelně je nezbytné brousit řetěz a otáčet lištu. Určitě také nezapomeňte po každé práci stroj řádně očistit, stejně jako vzduchový filtr.

Pilník vs. odborníci

„Často se mě lidé ptají, jak si mohou přibrousit řetěz,“ říká Dvořák. Šikovný uživatel podle něj zvládne přibrušovat řetěz při řezání. Ale po čase je ho přece jen lepší nechat nabrousit odborně na brusce. Srovnají se tak úhly zubů, které se sbrousí na stejnou délku a omezovací zuby na stejnou výšku. Někdo možná bude chtít zkusit broušení pilníkem, ale to není jednoduché. “Musíte udržet úhel broušení ve všech směrech, brousit každý zub stejně a brousit pravé i levé zuby, tedy oběma rukama, a to je pro většinu lidí velký problém,“ vysvětluje odborník a dodává, že pro vlastní bezpečnost a kvalitní práci je lepší nechat řetěz nabrousit u odborníků.

Ostrost prozradí piliny

Další častou otázkou je správné napnutí řetězu. Nelze ho přepínat ani nenechat volný, protože oboje ničí pilu, v tomto případě hlavně lištu. Příliš volný řetěz navíc může i spadnout. Jak poznat správné napnutí? Je to v případě, že můžete řetěz uprostřed lišty jen povytáhnout z drážky, ale ne úplně vytáhnout. Obdobně jednoduše přijdete i na to, že je nejvyšší čas řetěz nabrousit. „Při řezání ostrým řetězem vznikají velké, dlouhé piliny. Pokud se vám tedy tvoří piliny jemné, jakoby prachové, je nejvyšší čas naostřit. Jinak dochází k přetěžování pily,“ upozorňuje Dvořák.

Pevný postoj, volný prostor

Řetězová pila může být při práci pořádný dravec, proto je při práci s ní třeba dodržovat určitá pravidla. Při práci noste bezpečnostní pomůcky, neklouzavé boty, ochranné rukavice, brýle a sluchátka. Na řezání si vytvořte volný prostor. Pilu držte vždy pevně, stůjte stabilně a nikdy neřežte špičkou lišty. Pokud se totiž tato část lišty ve své horní polovině dotkne pevného předmětu, tedy dřeva, může dojít ke zpětnému vrhu směrem k obsluze. Nikdy neřezejte řetězovou pilou ve výšce nad rameny. Řetězovou pilu přenášejte výhradně s vypnutým motorem, s lištou směrující dozadu a řetězem opatřeným krytem.

Reklama

Související články

Pořádná pila patří k domu

Už vás unavuje řezat dřevo ruční pilou a zvažujete, že si pořídíte pilu motorovou? Tak si přečtěte pár užitečných rad, ať si vyberete správně.

S řetězovou pilou ušetříte desetitisíce

Škrty v rozpočtech se netýkají jen ministerstev. S nadcházející zimou a rostoucími cenami energií si na náklady posvítila i většina domácností. Výsledkem je,...

Jak si správně vybrat motorovou pilu

Komerční článek - Přípravy dřeva na zimu jsou v plném proudu. Není se tedy čemu divit, že roste poptávka po motorových pilách, a to především benzinových. Ale...

Výběr článků

Načítám