Hlavní obsah

Jak si správně vybrat motorovou pilu

Komerční článek - Přípravy dřeva na zimu jsou v plném proudu. Není se tedy čemu divit, že roste poptávka po motorových pilách, a to především benzinových. Ale víte před tím, než vyrazíte k prodejci, co skutečně potřebujete? Dokážete posoudit, jestli se ten který model hodí právě pro vás?

Článek

Benzinovou pilu si nekupujeme každý den a počítáme s tím, že nám bude sloužit dlouhá léta. Proto bychom se při jejím výběru neměli unáhlit. Na trhu je jich spousta a nezřídka vám některé nabídky, především řetězců, mohou doslova vyrazit dech svou výhodnosti. Ale chyba lávky. Při bližším ohledání se můžete hodně divit. Úspora pár korun se vám totiž nemusí vůbec vyplatit.

Co má správná pila mít?

„Při výběru motorové pily bychom se měli v první řadě řídit celkovým zpracováním stroje, a to především motoru,“ radí Filip Werner z Mountfieldu. „Zajímat byste se měli o pokovení válce tvrdokovem, což je například chrom nebo nikasil a počtu pístních kroužků. Neméně důležité je i to, zda není kliková hřídel lisovaná z několika částí, ale kovaná, tedy kvalitnější a trvanlivější. Celkové provedení řetězové pily by mělo být masivní.“

Velmi podstatné je i provedení spojky. V tomto případě platí, že kvalitní má 3 segmenty a méně kvalitní jen 2. „U poloprofesionálních a profesionálních pil by měl být kryt řetězky, součástky přenášející výkon motoru na řetěz, ze slitiny a ne z plastu,“ upozorňuje Werner. A pokud si chcete pořídit profesionální pilu, se kterou můžete dlouhodobě pracovat i v těch nejnáročnějších podmínkách, měla by být vybavena takzvaným karterem, tedy klikovou skříní.

Výbava je důležitá

Moderní a kvalitní motorová pila by ovšem měla disponovat dalšími funkcemi, jako je například přepínání na letní a zimní provoz nebo odstředivé předčištění vzduchu. Dobré je, když je u pily použitý klasický řetěz, který má více zubů než hobby řetěz. Aby byla údržba pily co nejjednodušší, měla by mít přístup k filtru bez nástroje a čelní napínání řetězu.

Důležitým vodítkem je při výběru motorové pily i délka záruční doby, která může být oproti zákonným dvěma letům mnohem delší. „My například na veškeré zboží, tedy i motorové pily renomované značky Oleo-Mac dáváme garanci 7 let,“ připomíná Werner.

Pila musí padnout do ruky

Kvalitní pila vám musí, jak se říká sednout, tedy dobře padnout do ruky. To obnáší dokonale vypracovanou ergonomii držení a dobré vyvážení. Možná si kladete otázku, jak to v obchodě při pouhém potěžkání poznáte. Odpověď je celkem jednoduchá. Vydejte se na nákup k prodejcům, kteří mají pilařské boxy a vy si tak daný model můžete vyzkoušet přímo v akci.

Jak je dlouhá lišta

Řada prodejců se snaží zákazníky přesvědčit, že nejdůležitější je, aby měla pila dlouhou lištu. Tvrdí přitom, že právě na tom záleží, jaký průměr polen lze řezat. Ale není to pravda. Obzvláště v hobbymarketech se občas setkáte s pilami s dlouhými lištami, které je podle prodavačů předurčují ke zpracování silných polen. „Jenže mají tak slabé motory, že na takové řezání stroje v praxi nemají dostatek výkonu. A i samotný pohyb řetězu po nevyužité délce lišty pile ubírá na řezném výkonu, který potřebujeme pro řezání. Jednoznačně platí, že čím je lišta delší, tím musí být motor pily výkonnější,“ upozorňuje zástupce Mountfieldu.

Reklama

Související články

Pořádná pila patří k domu

Už vás unavuje řezat dřevo ruční pilou a zvažujete, že si pořídíte pilu motorovou? Tak si přečtěte pár užitečných rad, ať si vyberete správně.

S řetězovou pilou ušetříte desetitisíce

Škrty v rozpočtech se netýkají jen ministerstev. S nadcházející zimou a rostoucími cenami energií si na náklady posvítila i většina domácností. Výsledkem je,...

Výběr článků

Načítám