Hlavní obsah

Bez černý

Novinky, Ing. Miloslav Richter, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezinky není třeba představovat – v české krajině rostou odedávna. Víte ale, že existují i kulturní odrůdy, které poskytují podstatně kvalitnější květy i plody než plané formy bezu černého v přírodě?

Článek

Černý bez je nenáročný na prostředí, kromě zastíněných stanovišť se mu daří všude, v krajině tak má i výrazný estetický efekt. Snáší znečistěné ovzduší, roste i na suchých, chudých a zdevastovaných půdách. Nejlépe se mu ale daří v písčitohlinitých půdách. Plodí na jednoletých výhonech, proto každoročně odstraňujeme odplozené dvouleté výhony, nejlépe ihned po sklizni. Tím se vytvoří správný poměr mladých a již neplodících výhonů, korunu tvoří 6 – 8 výhonů. Lehce se množí generativně, tedy semenem, ale v zahradnické praxi se množí dřevitými a bylinnými řízky. Černý bez pěstujeme jako čtvrtkmen nebo keř. U nás se zatím nejvíce rozšiřují odrůdy ‘ Sambo’ a ‘ Haschberg’.

Všestranné využití

Léčebné účinky bezu černého znalo a využívalo lidové léčitelství a moderní farmacie je využívá dodnes. Květy obsahují silice, alkaloidy a glykosidy. Sušené květy se uplatňují jako potopudný a močopudný prostředek.

Plody obsahují alkaloidy sambucin a cholin, dále pak cukry, škrob, organické kyseliny, pektin, minerální látky, provitamin A, vitaminy C a B 1. V lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Sušené květy bývají součástí čajových směsí, čerstvé květy se používají k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů. Z plodů lze připravovat marmelády, džemy a sirupy. Čerstvé plody se nikdy nepoužívají, je nutná tepelná úprava. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím.

Suší se celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo i umělým teplem (teploty do 40 °C), před úplným dosušením na sítech se květy odrhnou od stopek. Plody se suší obdobným způsobem jako květy, před úplným dosušením se rovněž odrhnou od stopek. Čerstvé plody se zpracovávají ve směsích s jiným ovocem na šťávy, džemy, marmelády, průmyslově se využívají i pro získání organického barviva.

Kulturní odrůdy

´Sambo´ – odrůda byla vyšlechtěna na Slovensku a do sortimentu je zařazena od rohu 1983. Vzrůst má středně bujný, dorůstá zhruba do 5 m, habitus koruny vytváří vzpřímený, později se větve ohýbají. Starší větve mají barvu světle hnědou, mladé výhony jsou zelené až šedavé. Uprostřed větví a výhonů je měkká, bílá dřeň. Listy jsou lichozpeřené, s výraznou nervaturou. Typické oboupohlavní květy kvetou v červnu a červenci a jsou opylovány hmyzem. Plodem je velká, lesklá, kulatá peckovice, souplodí je kompaktní. Slupka je červeně purpurová až černá. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá, šťáva intenzívně barví. Chuť je typická pro černý bez. Plodnost je velká, pravidelná. Plody sklízíme ve druhé polovině srpna. Důležité je, aby plody nebyly přezrálé. Souplodí odstřihujeme tak, aby byla stopka co nejkratší.

´Haschberg´ – pochází z Rakouska, v našich podmínkách se pěstuje od roku 1970. Vzrůst má středně bujný, v plodnosti slabší, korunu vytváří vzpřímenou, později mírně rozložitou. Starší větve mají kůru světle hnědou, mladé výhony jsou zelené až našedivělé. Mladé větve mají širokou bílou dřeň. Listy jsou lichozpeřené, také s výraznou nervaturou. Vrcholičnaté květenství je až 18 cm široké, oboupohlavní květy kvetou v červnu, jsou opylovány hmyzem. Odrůda je téměř samosprašná. Plod je lesklá, kulatá peckovice, souplodí je většinou kompaktní. Slupka je červeně purpurová až černá. Dužnina je tmavě červená, šťavnatá. Chuť je osobitá. Plodnost je střední, pravidelná. Plody sklízíme ve srovnání s předchozí odrůdou výrazně později, až ve druhé polovině září. Plody vydrží na stromě dlouho – i to odrůdu ´Haschberg´ odlišuje od odrůdy ´Sambo´, u které plody po uzrání snadno opadávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám