Hlavní obsah

Stříháme spirálu

Novinky, P. Koumalová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se vám líbí spirálovitě zastřižené stromky, ale nejste si jisti, jestli byste to zvládli, řiďte se naším návodem. Uvidíte, že je to celkem snadné.

Článek

Ideální pro tvarování je zimostráz (Buxus). Má drobné lístky a snadno obráží. Ale pozor, pokud si koupíte některý z kultivarů, jehož výhony rostou široce do stran, například ‘Faulkner’, kužel a následně spirálu z něj uděláte jen těžko. Snadno ho však udržíte ve tvaru koule.

Zimostráz lze tvarovat ve třech termínech. Brzy na jaře, kdy rostlina ještě nezačala růst, koncem června a začátkem září. Jak tedy na to? Nejprve rostlinu spirálovitě obtočte provázkem. Dbejte na to, aby mezery byly souměrné a počet obtočení proporčně odpovídal velikosti rostliny. Možná to netrefíte napoprvé a budete muset provázek několikrát převázat.

Potom opatrně ručními nůžkami ostříhejte vrchní vrstvu lístků vedle provázku tak, aby bylo zřetelně vidět, kudy linie spirály povede. Pak provázek odstraňte. Pokračujte ve stříhání do hlubších vrstev, nejprve raději ručními nůžkami. Na konečný sestřih můžete použít akumulátorové nůžky. Ty jsou ideální i na každoroční udržovací řez vytvořeného tvaru.

Pamatujte na to, že skutečně platí známé „dvakrát měř, jednou řež“. Během práce několikrát odstupte a podívejte se na stříhaný keřík z větší dálky, tak si spíš všimnete případných chyb a budete je moci včas zkorigovat. Ale nemějte strach, že rostlinu neodborným zásahem zničíte. Pokud vám takzvaně ujede ruka, v podstatě se nic nestane. Chvíli sice budete mít své nepovedené dílo na očích, ale zimostráz brzy opět obrazí.

Reklama

Související články

Buxusová zahrada

Keřík zimostrázu, lidově buxusu neboli krušpánku, najdeme skoro v každé zahradě. Ale vybudovat zahradu prakticky pouze ze zimostrázu pro trvalý efekt a na celý...

I zahradník může být umělec

Také už jste při cestách do zahraničí obdivovali nádherně střižené živé ploty nebo vtipně vytvarované okrasné keře a rádi byste si něco podobného na zahradě...

Zimostráz pro každého

Buxusová vášeň snadno vzplane a může zasáhnout každého zahradnického nadšence. Zahradu vybudovanou prakticky pouze z této dřeviny jsme vám ukázali minule. Dnes...

Výběr článků

Načítám