Hlavní obsah

I zahradník může být umělec

Novinky, Dana Novotná

Také už jste při cestách do zahraničí obdivovali nádherně střižené živé ploty nebo vtipně vytvarované okrasné keře a rádi byste si něco podobného na zahradě také pořídili? A proč ne?

Článek

Kromě vhodného porostu vám k tomu stačí trocha šikovnosti, fantazie a především vhodné a kvalitní plotové nůžky. „Základ úspěchu při stříhání živých plotů i jednotlivých keřů je právě v plotových nůžkách,“ vysvětluje specialista na úpravu okrasné zeleně Petr Dolák. „Jsou lehké do ruky, snadno se ovládají, stříhají přesně a díky tomu také rostliny mnohem méně poškozují než klasické zahradní nůžky. Práce s nimi není nijak složitá, takže i pro méně zručného zahradníka je jen otázkou několika stříhání než dokáže zastřihnout okrasné keře podle svých představ.“

Přesný střih je základ

Na trhu je dnes velký výběr celé řady typů plotových nůžek elektrických, akumulátorových a benzínových, které se dále dělí podle výkonu motoru a délky střižné lišty. „Právě střižná lišta je nejdůležitější součástí plotových nůžek,“ říká Dolák. „Na její kvalitě závisí nejen dobrá práce stroje, ale především i možné poškození listů a keřů.Ty nejkvalitnější jsou vyrobeny z jakostní oceli a obráběné laserem.“

Při výběru plotových nůžek je potřeba brát na zřetel nejen účel, pro který je chceme využívat, ale i na dokonale propracovanou ergonomii. „Nůžky vám musí lidově řečeno padnou do ruky jak ulité, jinak vám práce s nimi nebude ani k užitku ani k radosti,“ upozorňuje Dolák. Pro skutečně komfortní práci jsou pak podle něj moderní typy plotových nůžek vybaveny i účinnými antivibračními systémy nebo například zadní rukojetí nastavitelnou do 5 poloh s rozsahem 180°, která svislé nebo tvarovací střihy výrazně usnadní.

Elektrické plotové nůžky

Jejich devizou je především nízká hmotnost, lehká ovladatelnost a přesnost střihu. Využijete je při tvarování nebo zastřihování živého plotu a okrasných dřevin všude tam, kde je dobrý přístup k přívodu elektrické energie.

Akumulátorové nůžky

Jsou tou pravou volbou pro přesné tvarovací střihy živých plotů, přistříhávání výhonků a odstraňování křovin a keřů. Stejně dobře se hodí i na sestříhávání okrajů trávníků nebo jiné finální úpravy těžko dostupných míst. Některé typy jsou vybaveny komfortní výkyvnou rukojetí nebo je lze doplnit teleskopickou otočnou násadou.

Benzínové plotové nůžky

Benzínové plotové nůžky s dlouhou střižnou lištou jsou ideální pro úpravu větších ploch všude tam, kde by přívodní kabel omezoval volný pohyb obsluhy. Protože jsou určeny pro dlouhodobější pracovní nasazení, je u nich kladen velký důraz na dokonalou ergonomii. Pro komfort při práci jsou u vybavovány nastavitelnou zadní rukojetí a výkonnými antivibračními systémy.

Základ střihu

Dřeviny je podle typu potřeba stříhat jednou až třikrát ročně. Velmi důležitý je střih v létě, tedy uprostřed vegetačního období, který zajistí dostatečnou rychlost růstu. Zcela nevhodné pro střih jsou horké dny, protože při vyšších teplotách rostliny v místě řezu příliš rychle schnou a může je postihnout takzvaný teplotní šok, který by je mohl i zahubit.

Pokud při úpravě plotu neudržíte rovnou linii střihu, můžete si hranici vytyčit nataženým provázkem, jako to dělávali například zedníci. Další výpomocí je papírová šablona, kterou můžete po plotě posouvat. Tento trik oceníte především při vytváření například buxusových (zimostrázových) koulí. Kdo se chce pustit do tvarování postav a zvířat, musí si výsledný tvar dopředu dobře naplánovat. Pak je třeba vázat výhonky k oporám tak, aby rostly jak potřebujete.

Reklama

Výběr článků

Načítám