Hlavní obsah

Aby se trávník v létě zelenal

Novinky, M. Čurda, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahradě není plocha, která by se v nárocích na vodu vyrovnala trávníku. Proto je pro něj zejména v tomto období dostatek vody nejdůležitější. O to víc, že v našich podmínkách spadne asi jen poloviční množství srážek, než jaké trávník potřebuje.

Článek

Když zaléváte hadicí

Důležité je načasování. Kdy je třeba zalévat, poznáte snadno. Vstupte na zelenou plochu a ohlédněte se. Zůstanou-li po vás stopy ze slehlých listů, znamená to, že trávník potřebuje vodu. V listech jí totiž není dostatek na to, aby se vytvořil dostatečný tlak, který je vyrovná. Musíte se však spolehnout na svůj odhad délky zavlažování.

Zavlažujte – pokud můžete – ráno, protože tehdy se voda vsákne do půdy dřív, než stoupne teplota vzduchu. Večerní zavlažování není nejideálnější, podporuje vznik houbových chorob. Zcela nesprávné je zalévání přes den, protože jen velmi malé množství vody trávník opravdu využije a navíc hrozí popálení lístečků. Ve skutečně extrémních vedrech však trávník kropením přes den můžeme ochlazovat, aby se nepřehřívaly kořeny.

Když za vás zalévá systém

Nemusíte hlídat dobu zavlažování ani odhadovat správné dávky, dokonce v případě deště ani nic vypínat. Celý systém totiž řídí jednoduchý počítač, který je třeba na začátku sezony naprogramovat a pak už všechno nechat na něm. V případě deště se naplní nádobka dešťového senzoru, který je součástí systému, a zalévání se zastaví.

Počítač vzhledem na vydatnost srážek vyhodnotí, kdy má opět začít zalévat podle programu, a znovu na zvolený režim sám naběhne. Prostřednictvím elektromagnetických ventilů vpustí do plastových podzemních rozvodů vodu, která tlakem zdvihne postřikovače nad úroveň terénu a z nastavitelných dýz zalévá vymezené plochy.

Při ručním zalévání nezapomeňte:

zavlažujte však dřív, než trávník utrpí šok ze sucha, v létě by se velmi špatně vzpamatovával

mladý, roční trávník zavlažujte častěji než starší, několikaletý

častěji zavlažujte trávník na písčité půdě

méně zavlažujte zastíněný trávník

Reklama

Související články

Poničený trávník zachráníte vertikutátorem

Letošní zima dala trávníkům pěkně zabrat. To, co bylo ještě před pár měsíci chloubou zahrady, je teď spíš pro ostudu. Mnohde se na střídačku objevují fleky...

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Výběr článků

Načítám