Hlavní obsah

Založte si na zahradě pořádný mechový trávník

Právo, Hana Šmidrkalová

Mít zdravý pěkný trávník jako jedinečný zelený koberec na zahradě je snem každého majitele pozemku. Zvlášť dnes, kdy se zahrada stále častěji stává samozřejmým vlídným otevřeným obytným prostorem.

Foto: Archiv firmy Hornbach, Právo

Kvalitní trávník vyžaduje péči, která se vyplatí.

Článek

Před založením trávníku a setím platí jedno pravidlo: čím pečlivěji připravíme půdu a dobře zvolíme travní semennou směs, tím lepší výsledky budeme mít.

Jaký trávník vlastně chceme?

Trávník plní spoustu funkcí a nabízí pestré využití, především rodinám. Děti ho využijí jako skvělé místo k hrám, dospělým poslouží jako soukromá louka, na níž se dá natáhnout, posedět s přáteli, dopřávat si pohledem na zelenou plochu ozdravnou lázeň pro unavené oči.

Nesmíme zapomenout i na základní estetické poslání trávníku: velikost trávníku musí být v rozumném poměru k celkové ploše zahrady. Trávník jednotlivé partie zahrady jak sjednocuje, tak i vytváří mezi nimi nenásilné přechody.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Podle toho, k jakému účelu bude trávník sloužit, si necháme od odborníků namíchat směs travních semen. Rekreační trávníky tvoří nejpočetnější skupinu trávníků, která slouží pro potřeby běžného rodinného života na zahradě.

:.Podle toho, k jakému účelu bude trávník sloužit, si necháme od odborníků namíchat směs travních semen. Rekreační trávníky tvoří nejpočetnější skupinu trávníků, která slouží pro potřeby běžného rodinného života na zahradě.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Před založením trávníku zvážíme, jaké míře zátěže bude vystaven. Chceme jen okrasný trávník, nebo to bude otevřený prostor k pohybu, k hrám, k rekreaci? Když si dokážeme odpovědět na tyto otázky, můžeme si nechat sestavit speciální směs travních semen, která se hodí právě pro naše potřeby. Většinou půjde o kombinace psinečku tenkého, lipnice luční, kostřavy červené a jílku vytrvalého.

K rekreačním účelům se hodí především hřišťní směs, která je odolná a i pěkná na pohled. Čistý, tzv. okrasný trávník se hodí jen tam, kde bude minimálně zatížen.

Jarní, nebo podzimní výsev?

Někteří odborníci se přiklánějí k jarnímu výsevu (provádí se v příznivých dnech od počátku dubna do konce května). Travní semeno potřebuje k vyklíčení minimální teplotu 10 °C a v této době je už půda dostatečně proschlá a prohřátá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V pečlivě sekaném trávníku vyniknou stromy jako solitéry, jejichž krásu může zvýraznit i veselá macešková podsadba.

:.V pečlivě sekaném trávníku vyniknou stromy jako solitéry, jejichž krásu může zvýraznit i veselá macešková podsadba.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Vyznavači podzimního výsevu (září) poukazují na to, že v době, kdy už pominula parna, má mladá tráva ještě velkou šanci k dobrému zakořenění. V tom jí pomůžu svou vláhou chladnější noci s padající rosou a podzimní deště. Podzimní výsev je lepší v případě, máme-li na pozemku k dispozici půdu lehkou a rychle vysychající.

Příprava půdy před výsevem

Ideální je jíl nebo písčitý jíl s dostatkem humusu a hodnotou pH (mezi stupněm 6 a 7). Chceme-li sít zjara, půdu připravíme už na podzim. Hutnou půdu před nahrnutím ornice nakypříme do hloubky 40 až 50 cm. Především odstraníme kameny a veškerý oddenkový plevel, můžeme si pomoci i herbicidy.

Přímo před výsevem půdu ještě jednou důkladně zryjeme a nakypříme, aby se ornice i spodina dobře propojily a byly propustné.

Potřebuje-li půda zvýšit obsah živin a zlepšit strukturu, plochu vydatně posypeme humusovým hnojivem a rašelinou. Těžkou půdu zlepšíme pískem nebo kompostní zeminou. Ve finále povrch půdy urovnáme a uhladíme.

TIP:
Jestliže nespěcháme se založením zeleného koberce, v místě budoucího trávníku můžeme po prvním nakypření spodiny pěstovat jeden rok brambory. Výsledkem bude kromě úrody do hloubky nakypřená, živá půda, provzdušněná s půdními organismy, které pojistí tvorbu humusu.

Výsev travního semene

Můžeme vysévat ručním rozhozem tzv. na široko, vějířovitým pohybem ruky. Osivo rozdělíme na dvě poloviny, pro první a druhé, následné vysévání. Travní semeno je totiž velmi jemné, před výsevem ho smícháme nejprve se suchým pískem. Tak se bude rozhazovat snáze a rovnoměrněji.

Výsev pak ještě zopakujeme podruhé, to proto, aby v trávníku nevznikla nežádoucí holá místa. Při druhém výsevu pokračujeme pravoúhle ke směru, jímž jsme postupovali při prvním setí. Vyséváme nejlépe za bezvětří a když neprší.

Travní semeno zapravíme 1 až 2 cm pod povrch půdy a utužíme válcem. Nemáme-li válec, použijeme buď dřevěné destičky připevněné na podrážky a plochu ušlapeme, nebo udusáme hřbetem větší lopaty.

TIP:
Ochrana proti hladovým ptákům Nad celou plochou můžeme natáhnout tenká nylonová vlákna. Ptáci se tak nebudou moci posadit a vyzobávat semínka, takže to vzdají.

Ve dvou týdnech následujících po výsevu (což je doba klíčení), udržujeme na oseté ploše rovnoměrnou vláhu. Čas prvního sekání nastane, jakmile travní stébla dorostou do výšky 8 až 10 cm. Sekáme nejlépe rotační sekačkou na výšku 4 cm. Dále sekáme vždy po 8 až 10 dnech.

Nejčastější trávníkové souboje:

• Souboj s mechem: mech může být příznakem nedbalé péče, nedostatečného hnojení, špatného provzdušňování. Každopádně je signálem nežádoucího zhutnění a trvalého přemokření půdy. Také se drží ve stinných partiích zahrady, třeba pod stromy. V tomto případě pomůže vertikutace a nebo přihnojování.

• Souboj s pampeliškou a jitrocelem: nasypeme půl čajové lžičky síranu amonného přímo do srdíčka rostlin, nebo použijeme přípravek Bofix.

Užitečné rady

• Abychom mohli trávník pohodlně sekat, ohraničíme ho dlaždicemi, malými plochými kameny nebo cihlami. Okraje trávníku se tak nebudou propadat a drobit.

• Čím větší je horko, tím méně často trávník sekáme. Nakrátko ostříhaný trávník totiž snadno zasychá.

• Souboj s nadměrným zamechováním celé trávníkové plochy, výskytu sedmikrásek a rozrazilu: použijeme síran amonný v dávce 30 g/m2, sypeme však pečlivě přesně.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopřejte zahradě správnou výživu

Vrcholící předjaří už zcela ovlivňuje mnohé zahrádkářské aktivity, které rozhodnou o úspěšnosti letošního roku. Co ale dopřát půdě na zahrádce, aby květiny,...

Výběr článků

Načítám