Hlavní obsah

Sekačky na míru trávníku

Novinky, Jan Tůma, časopis Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzální sekačku v obchodech nenajdeme. Při výběru záleží na tom, jaký druh trávníku budete obhospodařovat, na velikosti plochy a sklonu trávníku a druhu pohonu.

Článek

Záleží i na tom, jak hodláme s posečenou trávou zacházet. Pokud ji nechcete zkompostovat, rozhodněme se pro sekačku, která umí i mulčovat. Rozdrcená tráva tak poslouží jako přírodní hnojivo. Na malé předzahrádce vystačí vřetenová sekačka s ručním nebo akumulátorovým pohonem. V hustější zástavbě volíme raději tišeji pracující akumulátorové nebo elektrické rotační sekačky.

Teprve zahrada nad 1000 m2 volá po benzínové sekačce. Při sekání velkých trávníků a luk se můžete dokonce i pohodlně projíždět vsedě za volantem sekačkových traktůrků, tzv. riderů. Na větší louky s náletem bude nutné pořídit si buď bubnovou sekačku, nebo mulčovač, s nímž lze pracovat i v náročném terénu.

Sázíme na multifunkční sekačky

Ze sortimentu sekaček téměř vymizely „vznášedlovky“, protože neumí mulčovat, selhávají na nerovném trávníku a ke vznášení spotřebují spoustu motorového výkonu. O další typ: sekačky s „řidítky“ opadl zájem pro krkolomnou manipulaci při jízdě. Nově přibyly robotické sekačky, které díky elektronické inteligenci po celé dny pročesávají trávník i bez vaší přítomnosti. Jsou však až pětkrát dražší nežli benzínové sekačky.

Vřetenová sekačka

K udržování okrasného trávníku na předzahrádce nebo zahradě do 200 m2 jsou nejvhodnější malé elektrické či akumulátorové vřetenové sekačky s párem kol se šířkou záběru 32 až 36 cm. Jsou k trávě nejšetrnější, protože travní stvoly stříhají mezi pevným a rotujícím nožem a nepřetrhávají je tak jako otupené nože rotačních sekaček. Jsou také tiché a spokojí se s třikrát menším příkonem. Výšku střihu lze nastavit od 1,5 do 4 cm.

Výrazné vylepšení představují sekačky s bezdotykovou technologií střihu a s pětinožovými rotory, nebo s pokročilým systémem MACH 15, u kterého lze každý z 15 samostatných nožů bez pomoci nářadí při poškození vyjmout a nahradit novým nebo nechat přebrousit.

Hybridní sekačky

Slabinou dosavadních akumulátorových sekaček byla malá „výdrž“ niklkadmiových akumulátorů. Nástup nové generace lithiumiontových (Li-Ion) akumulátorů vše změnil. Ty s napětím 36 V dávají např. novým sekačkám výkon srovnatelný s elektrickými sekačkami. 

Výkonem umožňujícím obhospodařit i velké trávníky do 1000 m2 je překonávají tzv. hybridní akumulátorové sekačky. Speciální elektromotor umožňuje v případě, že tráva přerostla nad výkon akumulátorů, připojit sekačku na nejbližší zásuvku 230 V. 

Elektrické sekačky „3 v 1“

Spojit tři důležité funkce: sečení trávy (Cut), vysávání listí z trávníku (Collect) a možnost mulčování (Mulch), umožňuje dnes řada elektrických sekaček. 

Benzínové sekačky s novými funkcemi

Benzínové rotační sekačky jsou nezbytné pro rozlehlejší trávníky do 1000 m2. Šířka záběru se pohybuje od 43 do 53 cm, objem koše je nejméně 50 litrů. Při výběru dáváme přednost modelům s většími a širšími koly na kuličkových ložiskách, s centrálním nastavením výšky sečení a s nastavitelnými polohami madla. S velikostí obhospodařovaného trávníku roste potřeba motorového pojezdu.

V pohonu převažují ekologicky čisté, méně hlučné a snadněji startovatelné čtyřtakty. Od profesionálních sekaček přebírají robustnější hliníkovou skříň a startují elektricky. Výkonnější typy s pojezdem přizpůsobují rychlost jízdy rychlosti chůze uživatele, a to buď hydrostatickou převodovkou, nebo systémem ADS.

Dominantní prodejci se předhánějí novými funkcemi, prodlužováním záruční doby i komfortem a ergonomií obsluhy. Sekačky s motory o výkonu kolem 4 kW a s motorovým pojezdem jsou vhodné pro trávníky až do 2000 m2. Při přejíždění umožňují zastavit rotaci nože při běžícím motoru.

Poloprofesionální sekačky nabízejí plynulé přizpůsobování rychlosti jízdy buď hydrostaticky, nebo levněji kuželovým variátorem. Jsou vybaveny bezpečnostním rotostopem a poměr mezi mulčováním a výhozem posečené trávy do koše lze podle potřeby operativně měnit pohybem jediné páčky. Sekačky této třídy (14 – 17000 Kč) uplatňují HiTech materiály (skelet bývá z polystrongu, hliníkových slitin nebo xeloy) a jsou prakticky nezničitelné, což se projevuje až sedmiletou zárukou.

Sekačky na luční trávu

Přerůstající porosty na horských stráních lze při nepravidelném sečení zvládnout jen s pomocí poměrně drahých a na údržbu náročných lištových sekaček. Lze si vybrat lehkou benzínovou dvoukolovou bubnovou sekačku, nebo dražší samojízdné mulčovače, které jsou křížencem sekačky a malotraktoru. Většinou se dají pořídit i jako samostatný nástavec na nejrozšířenější dvoukolové stavebnicové traktůrky nebo multifunkční kultivátory.

Prodejci zahradní techniky je nabízí s osvědčenými čtyřtaktními motory Briggs and Strattons a šířkou záběru 56 až 64cm. Hodí se pro sečení porostu do výšky 120 až 150 cm, hmotnost se pohybuje kolem 40 až 50 kg. Šípovité pryžové „obutí“ kol pomáhá s pojezdem v těžších terénech.

Nejnověji se v místech, kde není zájem o seno či krmnou trávu na větších pozemcích prosazují tzv. mulčovače. Jsou to dvou nebo čtyřkolové samojízdné rotační sekačky, které trávu drtí a vtlačují mezi stvoly. Mulčovače se nabízejí se šířkou záběru 53 nebo 68 cm, umožňují nastavit výšku sečení v 6 polohách a mají až 5 rychlostí jízdy.

Reklama

Související články

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu...

Sekačky nové generace

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané...

Až vyžínač udělá trávník dokonalý

Každý zkušený zahradník ví, že k tomu, aby se trávník stal opravdu perfektním zeleným kobercem, ho nestačí jen pravidelně sekat. Vždy totiž najdete na zahradě...

Výběr článků

Načítám