Příjemné posezení s přáteli na zahradě, nezaměnitelná vůně připravovaného jídla, dobré pití, klid a pohoda. Pro takovéto zahradní setkání se vžil termín barbecue. Údajně toto označení pochází z francouzského barbe a cuene, tedy pečení „od fousů po ocas“.

Ale je také docela dobře možné, že ho mají „na svědomí“ původní obyvatelé Jižní Ameriky, kteří pekli maso na roštu ze syrového dřeva, nazývaného barbacoa. Inu, vyberte si…

Ilustrační fotoIlustrační fotofoto: Mountfield

V každém případě se už v polovině minulého století stalo především v USA právě barbecue součástí životního stylu mnoha rodin. Odtud se rychle přeneslo do Evropy a v posledních letech je grilování na zahradě stále oblíbenější i u nás.

Nepochybně k tomu přispěla i nesmírně široká nabídka nejrůznějších typů grilů. Zatímco ještě tak před dvaceti lety jsme si je povětšinou museli kutilsky na koleně vyrábět sami, dnes si můžeme vybrat z desítek modelů jak klasických grilů na dřevěné uhlí, tak plynových či elektrických. A to od těch nejjednodušších až po grily, na kterých dokážeme připravit pohoštění i pro větší zahradní párty.

Na první pohled by se mohlo zdát, že výrobci grilů po těch desítkách let vylepšování svých produktů až k nynější dokonalosti už nemohou vymyslet nic nového. Ale zdání klame. Renomovaná belgická firma Barbecook nyní například přichází na trh s novinkou, kterou se ve světové premiéře rozhodla představit právě v České republice. A to už v únoru, ještě před zahájením nové grilovací sezony. Vývojáři firmy si byli vědomi toho, jinak velmi pohodlná a jednoduchá příprava pochoutek na plynovém grilu je do značné míry ochuzena o typickou vůni grilování.

S revolučním systémem Aromaz můžete ovlivňovat výslednou příchuť grilovaného pokrmu.S revolučním systémem Aromaz můžete ovlivňovat výslednou příchuť grilovaného pokrmu.foto: Mountfield

Proto připravili novou modelovou řadu plynových grilů Brahma s revolučním systémem Aromaz ® . V čem tento systém spočívá? V možnosti chuťově upravit pokrm v libovolném počtu variant. A to díky dvěma nerezovým miskám, které je možné naplnit jakoukoliv kapalnou aromatickou směsí, kterou si pro grilování připravíte.

 S tisíci nejrůznějších možných variací směsí koření i bylin připravíte hostům pokaždé jiné chuťové překvapení.S tisíci nejrůznějších možných variací směsí koření i bylin připravíte hostům pokaždé jiné chuťové překvapení.foto: Mountfield

Můžete do nich nalít například pivo, víno, vodu s různým kořením, nebo směs, již předpřipravenou pro systém Aromaz ® . Tou je například dubové nebo jablečné aroma. V průběhu grilování se potom obsah misek začne vařit a dojde k uvolnění aroma, které připravovaný pokrm absorbuje.Nu a pak už stačí jenom pochutnávat si na voňavém jídle a zkoušet stále nové a nové variace. Nabízíme jednu z nich:

LOSOS CHARDONNAY

Doba přípravy: asi 15 minut

Co potřebujete: filety lososa, koření na ryby, bílé víno Chardonnay, najemno nakrájená zelenina

Příprava: Potřete lososa kořením na ryby. Naplňte misky Aromaz® bílým vínem a přidejte zeleninu. Grilujte lososa při střední teplotě po dobu několika minut, potom zavřete grilovací poklop a grilujte lososa dalších 10-15 minut.