Sadbu pro rychlení zeleniny ve sklenících nebo pro ranou výsadbu na venkovní záhony pěstujeme ve vytápěných sklenících, fóliovnících a teplých pařeništích. K tomu budeme potřebovat samozřejmě kvalitní osivo a zdravou nezávadnou zeminu. Semena vyséváme do truhlíků, sadbovačů, květináčů či na výsevní záhony.

Čtyři způsoby předpěstování

1. Výsev do truhlíků
Dno truhlíku vysteleme papírem a naplníme do poloviny hrubší zeminou. Zbytek truhlíku dosypeme kvalitním prosátým substrátem (můžete samozřejmě použít i speciální kupovaný výsevní substrát). Povrch urovnáme a trochu přimáčkneme. Zemina by měla být v pokojové teplotě. Vysejeme semena rovnoměrně na povrch půdy, můžeme vysévat i do řídkých řádků. Semínka zasypeme tenkou vrstvou zeminy, povrch zase utužíme a zalijeme jemným proudem vody nebo rosením. Voda by měla být odstátá. Truhlíky dáme do místnosti s optimálními světelnými a teplotními podmínkami.

Truhlíky s výsevy umístíme do blízkosti oken nebo na okenní parapet.Truhlíky s výsevy umístíme do blízkosti oken nebo na okenní parapet.

2. Výsev do pařeniště
Chceme-li sít do pařeniště, musíme si ho připravit podle toho, kdy chceme vysévat. Povrch půdy musí být rovný, aby se v případných proláklinách nedržela voda. Semínka vyséváme naširoko nebo do širokých řádků.

3. Výsev do květináčků či sadbovačů
Tento způsob má na rozdíl od ostatních jednu velkou výhodu – odpadá další přesazování. Do květináčků s průměrem 5 až 10 cm se používají na předpěstování mohutnějších druhů zeleniny, jako jsou například tykve, rychlené okurky a rajčata. Do minisadbovačů (průměr otvorů kolem 3 cm) vyséváme salát, kedlubny a jiné druhy košťálovin. Sadbovače poskytují dostatečný prostor pro kořenový systém rostlin a hodí se pro většinu zeleninových druhů.

Ilustrační fotoIlustrační foto

4. Výsev na záhony ve fóliovnících
Tento způsob volíme jen tehdy, potřebujeme-li velké množství sazenic a máme málo prostoru pro jejich předpěstování. Povrch půdy dobře připravíme a přidáme vrstvu výsevního substrátu. Postup je podobný jako při výsevu v pařeništi, ale je vhodnější výsev do řádků, nikoli naširoko.

Co všechno musíme zajistit?
Teplota se má při klíčení pohybovat od 20 do 25 °C. Je důležitá přiměřená zálivka a pravidelné větrání. Po vyklíčení semen potřebují klíční rostlinky dostatek světla, proto stavíme truhlíky do těsné blízkosti oken nebo si pomůžeme jiným zdrojem osvětlení.

Rostlinky z hustých výsevů přepícháme, když mají vyvinuté dva pravé listy. Podle druhu zeleniny by měly být rostlinky v řádcích asi 10 cm od sebe a mezi sebou v řádku asi 5 až 10 cm.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Při řídkém výsevu na záhony nebo do pařeniště není potřeba rostlinky přesazovat, sazenice vypěstujeme přímo na místě. Tento způsob je jednoduchý a úsporný, jediný problém může nastat při přesazování sazenic ven. Kořenový systém po přesazení trpí šokem, ze kterého se rostliny poměrně dlouho vzpamatovávají. Nesmíme je tedy nechat přerůst.

Při výsevu do květníků a sadbovačů není při přesazování kořenový bal porušen a rostliny plynule pokračují v růstu.

Nezapomeňte, že sazenice:

  • vyžadují dostatek světla, jinak budou slabé a vytáhlé.

  • nesnášejí kombinaci vysokých teplot a nedostatku světla.

  • mohou při nízkých teplotách nastydnout; nízké teploty způsobí i jejich pozdější předčasné vybíhání do květu.

  • potřebují pravidelné větrání – bráníme tak šíření chorob. Intenzitu větrání přizpůsobíme počasí a stáří sazenic. Asi 14 dní před výsadbou ven začneme rostliny pravidelně otužovat.

  • zaléváme přiměřeně, v malých dávkách, voda by měla mít stejnou teplotu jako vzduch.

  • pravidelně chráníme proti chorobám a škůdcům. Začínáme už mořením osiva před setím (bývá namořeno již z obchodu), dbáme na zdravou zeminu, čistotu prostoru i nářadí. Sledujeme zdravotní stav rostlinek a při jakémkoli napadení neprodleně zasáhneme.