Hlavní obsah

Hřiště na zahradě – sen každého mrňouse

Novinky, Vanda Jesenská , časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdupané záhonky, pošpiněná omítka od nezralého ovoce jako výsledek dobře mířených hodů vašich ratolestí nebo jiné demoliční akce by se jistě nekonaly, kdybyste dětem pořídili na zahradu alespoň malé hřišťátko.

Článek

Určitě neoceňujete, když se vaše děti chovají na zahradě jako „nezvladatelná zvěř“. A přitom by někdy stačilo tak málo – zavěsit na větev krátký provazový žebřík, na kterém se dá i dobře houpat, vynést ven z dětského pokoje plastovou klouzačku nebo třeba instalovat malé pískoviště. Možností, počínaje těmito jednotlivostmi až po ucelenou koncepci, je řada.

Každopádně děti mají obrovskou potřebu podnětů a k tomu spoustu nahromaděné energie. Touží po dobrodružných hrách plných příběhů a fantazie. Jejich hry vlastně znamenají ve světě dospělých práci. Pokud jim pro hraní nevytvoříte náležitý prostor, nesmíte se pak zlobit, když si ho najdou samy.

Písek je základ

Menším dětem stačí hromada písku a máte na dlouho klid. Jen ji někam pěkně naaranžovat, aby na zahradě nepřekážela a písek necestoval, kam nemá! Jednoduchou a na množství písku nenáročnou variantou je plastové pískoviště s dnem, většinou tvaru nějakého zvířátka, opatřené praktickým poklopem.

Nepřenosnou možnost pak představují dřevěná pískoviště, která tvoří mantinely ve tvaru čtverce nebo obdélníku, a to většinou z prken nebo z kulatin. Na dno pod písek je dobré umístit tlustý igelit, aby tráva nezačala prorůstat. Pískoviště se doporučují chránit krytem (stačí igelitová plachta), zejména před návštěvou koček, původců nebezpečné toxoplazmózy. Za nejobyčejnější prkenné pískoviště (vlastně nízkou ohrádku) o rozměrech 1,2 x 1,2 m zaplatíte přibližně 800 Kč. Sestavíte si ho snadno podle návodu. K dostání jsou i pískoviště se stříškou proti slunci, která je ze dřeva, plechu, plastu nebo látky.

Pískoviště z plastu s krytem je přenosné a velmi praktické (Chicco).

Houpy hou…

Tou nejoblíbenější houpačkou může být jednoduchá sedačka, kterou dnes koupíte ve kterémkoli hypermarketu, či dokonce pneumatika zavěšená na laně na silné větvi. Žádané jsou houpačky upevněné na dřevěné nebo kovové konstrukci (ze dvou „áček“ propojených tyčí). Některé firmy nabízejí variabilní dětské sestavy, které obsahují konstrukci, ke které lze přidávat další díly – to znamená další houpačky, skluzavku, hrazdu, lezecí stěny anebo třeba basketbalový koš.

Konstrukci houpaček je vždy nutné dobře zakotvit do země. Často se nevyhnete kopání hlubokých základů a zabetonování konstrukce. Každopádně ať už dítěti pořídíte jakoukoli možnou kombinaci u specializované firmy, máte jistotu stabilní konstrukce, bezpečnostních odstupů mezi stanovišti (60 cm) i ochrany proti překlopení. Bezpečnost materiálu a konstrukce i nezávadnost materiálu by měly potvrzovat certifikáty, které si u prodejce vyžádejte.

Houpačky na zemi

Na zahradě uspěje i takzvané vahadlo pro dva, které si v klasické variantě představíte jako opracovanou kládu upevněnou uprostřed na jedné stojce. Modernější typ má dvě stojky a pružiny. Velmi oblíbenými jsou pružinové houpačky. Pružina se upevňuje přímo do země, sedátka z překližky jsou pak ve tvaru nejrůznějších zvířátek. Přijde vás asi na 6 – 7 tisíc korun.

Hřiště na vaší zahrádku si můžete objednat i podle konkrétních požadavků. Toto je z netradičně vyhlížejícího akátu (Tomovy parky).

Skluzavky

Menší přenosné skluzavky z plastu se dají snadno rozložit na dvě části a na zimu buď uschovat anebo je využívat doma v bytě. Oproti tomu klasické laminátové skluzavky lze zabudovat přímo do svahu nebo je koupit jako součást skluzavky se schůdky, jejíž konstrukce se také zabudovává pevně do země. Skluzavky mohou být i dřevěné s nerezovým povrchem.

Nejen lezecké stěny

Dnes není výjimkou, že si rodiny ke svým domům pořizují malé hřiště na zakázku. I prarodiče si prý někdy nechávají vyrobit hřiště pro své hejno vnoučat. V takové sestavě pak podle pracovníků specializovaných firem téměř nikdy nechybí lezecká stěna. Po ní se děti většinou dostávají na startovací místo klouzačky. Takové hřišťátko by samozřejmě mělo odpovídat normám Evropské unie a být tak pro vaše dítě maximálně bezpečné. V sestavách na zakázku vede jako materiál dřevo, například velmi zajímavě vyhlížející akát.

Městský domek Little Tikes, který má z každé strany své téma. Sportovní strana obsahuje branku a koš, obchodní pokladnu a tabuli, benzinová má čerpací stanici. Školní část s tabulí a stolkem najdete uvnitř.

Když chybí peníze

Jestliže nechcete nebo nemůžete za hřiště utrácet, nevěšte hlavu. V létě stačí malým dětem na zahradě dětský hrací stan, houpací síť a malé pískoviště. A fotbalové branky si mohou kluci naznačit třeba z vašich starých bot. I to rozvíjí fantazii. Zahradu můžete dětem zútulnit opravdu všelijak.

Rady pro hřiště:

Než budete malé hřiště zařizovat, ujasněte si, které atrakce vaše dítě preferuje.

Pískoviště umístěte nejlépe pod strom a tak, aby na něj bylo vidět z domu.

Pod všechny vyšší herní prvky, ale i pod houpačky nebo klouzačky patří měkký povrch – vhodná je třeba borová kůra.

Vzdálenost mezi zemí a sedátkem houpačky má být alespoň 35 cm. V sestavách se vyvarujte otvorů 11 až 23 cm – hrozí vklínění hlavy. Pro dětské prsty jsou zase nebezpečné otvory 0,8 až 2,5 cm.

Reklama

Související články

Kuchyně na zahradě

Léto je tady a s ním i chvíle relaxace na zahradě. Příjemné posezení s rodinou či přáteli si v posledních letech ovšem stále častěji zpestřujeme přípravou...

Trend doby: Obývák na zahradě

Komerční článek - Pozvat v parném létě návštěvu do domu mezi čtyři stěny obývacího pokoje je už skoro neslušné. Spousta lidí totiž začala své obýváky stěhovat...

Léto je jako stvořené pro zahradní hrátky

Léto je nejen obdobím grilování, ale také časem, kdy plníme svá předsevzetí o sportování. Šťastlivci, kteří mají k dispozici prostornější zahradu nebo bazén,...

Výběr článků

Načítám