Hlavní obsah

Zlínská vila proslulého cestovatele Jiřího Hanzelky je nepřehlédnutelnou stavbou

Novinky, text: Petr Všetečka, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavní cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka si nechali postavit zajímavé stavby blízko od sebe. Jiří Hanzelka měl ve Zlíně zajímavou robustní vilu s prostornou lodžií a přiznaným cihlovím, kterou navrhl architekt Zdeněk Plesník.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Zlín, Žlebová 1590.

Článek

Vila Jiřího Hanzelky vyrostla na Nivách v sousedství elegantní Zikmundovy vily. I přes řadu podobných prvků k ní ale kontrastuje. Symetrické prostorové řešení domu předurčil svažitý terén, do kterého je vila zasazena.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Vilu krášlí přiznané cihloví na fasádě.

Vila má polo-zapuštěný balkón (lodžii), který ukončuje prostorovou kaskádu domu nad zahradou. Velkorysý obytný prostor je výškově členěn, jídelní kout se nachází o několik stupňů výš než odpočinkový, pracovní a hudební prostor.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Stavba má poměrně robustní balkon.

Stavba má raumplanovou dispozici (založenou na odstupňování různých výšek jednotlivých místností podle jejich funkce i významu). To jí spojuje s tvorbou slavného Adolfa Loose, který je autorem raumplanové dispozice. I klasické trojdílné členění hlavní strany připomíná tvorbu renomovaného architekta.

Monumentální řešení domu bylo ale inspirováno také tím, že Jiří Hanzelka byl vášnivým hráčem na varhany a dům byl mimo jiné dimenzován podle vlnových délek tónů varhan, které do jeho domu zapůjčil profesor Jiří Reinberger z Prahy.

Foto: autorský tým Slavné vily Zlínského kraje

Architekt navrhl velká pásová okna tak, aby byl interiér maximálně prosvětlen.

Hanzelkova rodina se do vily nastěhovala v roce 1956, ale už o dva roky později přesídlila do Prahy, blíž rodičům Hanzelkovy ženy Hany. Vila byla předána československému státu s podmínkou využití pro potřeby dětí výměnou za poskytnutí prostředků na šestiletou cestu do Asie a Oceánie uskutečněnou v roce 1959 (polovina ceny domu přitom byla J. Hanzelkovi kompenzována M. Zikmundem).

Nová funkce mateřské školy a později dětského rehabilitačního stacionáře přinesla řadu stavebních zásahů a přístaveb a vedla k postupnému znehodnocení Plesníkova díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Brno obnovuje čtvrtou unikátní vilu

Secesní Löw-Beerova vila v Brně je před rekonstrukcí. Komu tento architektonický pojem nic neříká, napovíme: vila Tugendhat a její zahrada směřující dolů...

Výběr článků

Načítám