Hlavní obsah

Ze dvou identických jednotek vznikl prostorný mezonetový byt

Patnáctý obvod na levém břehu Seiny je nejlidnatější městskou částí Paříže. Skutečným luxusem je zde proto především dostatek prostoru, takže když se tady mladá rodina rozhodla zabydlet, potřebovala k tomu hned dva byty.

Foto: www.modernibyt.cz

Úložný nástěnný systém v obývacím pokoji je vyrobený na míru projektu. Tvoří ho panely z překližky s otvory pro kolíky, které jsou oporou pro police na knihy, květiny a další doplňky.

Článek

Projekt Sacha je dílem architektonického studia Sabo, které založil Alex Delaunay. Ten je také hlavním autorem celé realizace. Mezonetový byt o rozloze 154 m2 vznikl ze dvou identických jednotek, které prošly kompletní rekonstrukcí a byly vzájemně propojeny prostorově úsporným točitým schodištěm.

Ložnice se nacházejí poněkud nezvykle ve spodním patře, kde jsou dobře chráněny před okolním hlukem, zatímco horní patro je denní zónou těžící především z dostatku denního světla a ničím nerušených výhledů na Paříž.

Hlavní obytná část navazuje na vstup do bytu a je maximálně otevřená. Jednotlivé funkční zóny jsou definovány materiály, které se objevují v celém bytě v nepravidelném rytmu.

Hlavní koncept přitom tvoří březová překližka, lité podlahy z epoxidové pryskyřice a stávající beton, který po odkrytí zůstal v téměř původním stavu. Kuchyni s jídelním pultem a stolem lze oddělit posuvnou stěnou sahající téměř ke stropu místnosti.

Typicky skandinávské řešení interiérů doplňuje netradiční hravost

Tipy a trendy

Důležitým členem rodiny je také kočka, se kterou architekti počítali od prvního výkresu. Celé horní patro je jí přístupné – i v případě posunutí příčky může snadno projít speciálním otvorem na míru, který byl vyřezán také ve skříních.

Posuvné dveře, které jsou součástí schodiště, zabraňují kočce sestoupit o patro níže do klidové části bytu.

Foto: www.modernibyt.cz

Ve spodní části, kde jsou umístěny tři ložnice a pracovna, je koupelna s vanou a sprchovou zástěnou.

V interiéru je dostatek skrytých úložných prostor, které doplňují otevřené knihovny a speciální stěny s otvory pro jednoduchou instalaci kolíků tvořících oporu dalším policím.

Tento vysoce variabilní systém ve vstupním prostoru a obývacím pokoji je praktickým, ale také zábavným prvkem celé realizace, která by jinak mohla působit až příliš se­riózně a vzhledem ke zvolené barevnosti a použitým materiálům nudně puristicky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám