Hlavní obsah

Zabydlete se na zahradě a relaxujte

Právo, Karolina Černá

Zahradu můžeme zařídit prakticky a zároveň útulně. Klíčem je výběr vhodného posezení, vytvoření míst pro osvěžení, čtení i vaření!

Foto: Mountfield

Když se ochladí, pobyt venku zpříjemní robustní plynový zářič Venezia. Sálavé teplo vychází z reflektoru v horní části zářiče.

Článek

Venkovní sedačky a křesla v rozmanitém provedení jsou součástí většiny zahrad a teras. Slouží hlavně k odpočinku a dokonale nahradí obývák. Vedle stolů a židlí stačí postavit gril a máme tu kuchyni i s jídelnou.

Ale co když příliš pálí slunce? Ke stínění poslouží slunečník, sluneční plachta nebo třeba markýza.

Náročnější majitelé zahrad dokonce investují do stavěné venkovní kuchyně s několika plotnami, otevřeným ohništěm a s pecí. Pro rodinné grilování, ale i pro večerní romantickou schůzku zvolíme zahradní altán.

Buďte originální a bavte se! 

Zapuštěný bazén nebo vířivka jsou samozřejmostí mnoha větších zahrad, vyplatí se i sázka na skromnější nadzemní typy, které nevyžadují terénní úpravy.

Nemáme-li místo pro bazén, pořídíme si k osvěžení třeba solární sprchu! A protože se potýkáme už několik let se suchem, je to navíc k přírodě ohleduplnější varianta. Samozřejmě, že nás může osvěžit proud vody ze zahradní hadice nebo z postřikovačů – hlavně malé děti rády běhají v proudu kapek na Adama kolem dokola podle pohybu travního postřikovače.

V létě stoupá spotřeba piva a tomu se podřizují tzv. pivní sety, které se skládají z jednoduchého stolu a dvou lavic. Lavice umístěné kolem stromu jsou pro změnu místem stvořeným k siestě. Strom poskytne přirozený stín a třeba i trochu hudby v podobě ptačího zpěvu.

Foto: Hornbach

Zahradní set Salerno Miami pro stolování se skládá ze čtyř stohovatelných křesel a ze stolu (150 x 90 cm) s deskou z bezpečnostního tvrzeného skla. Cena 12 150 Kč.

Relaxaci a zklidnění nabízejí houpačky, houpací sítě či křesla. Mezi zahradní vybavení mohou patřit skříňky a boxy, které uschovají polstrování, hračky a zahradní pomůcky. Díky těmto úložným prostorám snadno venku udržíme pořádek.

Pusťte slunce, kam chcete

Slunečník vybíráme nejlépe tzv. boční, protože nám poskytuje více prostoru ve stínu a stojan nepřekáží. Sluneční plachty nebo clony se upevňují na stěny, strop, zábradlí a snadno je přemístíme podle potřeby. Vybírat lze z několika odstínů, tvarů i velikostí, dobře se čistí a uskladňují.

Markýzu instalujeme napevno na fasádu domu, nebo si pořídíme pergolu. V obou případech existují různá provedení.

Chodníčky a cesty v zahradě veďte přirozeně

Zahrada

Zahradní party stan chrání před sluncem stejně jako před nepříznivým počasím, stačí zvolit variantu tkaniny s obsahem PVC. K dostání jsou stany rozličných rozměrů a konstrukcí.

Výrobci nabízejí i lehké altány se čtvercovou střechou, které je však nutné pořádně ukotvit a chránit před prudkým větrem.

Vybírejte kvalitu

Venkovní nábytek bývá nejčastěji z umělého ratanu, u něhož kontrolujeme hustotu, pružnost a odolnost výpletu. Kovové stolky a židle jsou většinou povrchově ošetřené proti korozi.

Odolný je např. pozinkovaný nerez nábytek, opatřený komaxitovou povrchovou úpravou, s různými typy výpletů. Z dřevin je nejodolnější teak a jiné exotické dřeviny.

Foto: Fieldmann

Obývací set Sophie je z pevných profilů opředených umělým ratanem. Posezení nabídne sedačka (128 x 74 x 69 cm), odpočinek umožní lehátko (128 x 71 x 69 cm). Součástí je konferenční stolek s tvrzeným sklem (62 x 62 x 35 cm). Cena 8999 Kč.

Podstavce či nohy nábytku volíme podle povrchu, na kterém bude stát. Nerovný přírodní podklad (štěrk, kamínky, trávník) vyžaduje konstrukce s mohutnějšími podstavci. Konstrukce musí být vždy stabilní a pevná, žádný z jejích komponentů nesmí podléhat korozi.

U dřeva dbáme na precizní povrchové opracování, např. ošetření tlakovou impregnací, mořením, lazurou již z výroby.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

Polstry na křeslo, sedačku, houpačku nebo podsedáky na židle by měly mít šňůrky a popruhy proti sklouznutí. Jen některé typy polstrů jsou voděodolné či oboustranné, takže otočením vzhled posezení rychle změníme. Mohou mít i praktický zip, díky kterému lze potah po vyjmutí náplně prát.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Slunečníky vykouzlí přívětivý stín

Komfortní zahradní nábytek a kvalitní slunečník. Dvojice, bez níž se v létě těžko obejdete. Relax ve stínu, bez prudkého slunce, i za mírného deště prodlouží...

Jak udržet jezírko v kondici

Kalná voda a přebujelá houšť nesluší ani jezírku v zahradě, ani jeho zmenšenině na balkoně. Co máme udělat pro to, aby zůstalo křišťálově čisté a přinášelo...

Český zahradní nábytek má co nabídnout

Jedinečný design, nadčasovost, funkčnost a výhradně české zpracování od návrhu až po vlastní realizaci. To je nábytek určený na zahradu, do parku a dalších...

Výběr článků

Načítám