Hlavní obsah

Z prádelny pavlačového domu vykouzlil architekt nádherný minibyt

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalou prádelnu v brněnském pavlačovém domě proměnil architekt Adam Rujbr v miniaturní byt, který nejenže má vše, co člověk potřebuje, ale navíc se pyšní nádherným výhledem.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Miniaturní byt vznikl v prostorách bývalé prádelny.

Článek

Starý činžák z počátku 20. století stojí v klidné lokalitě, ve vnitrobloku domů v Lidické ulici. I do dnešních dnů si uchoval atmosféru první republiky. Z minibytu je výhled přes park Lužánky na Lesnou a Černá Pole.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Sprchový kout osvětluje zároveň chodbu.

Nebylo jiné možnosti než byt o velikosti 21 m² zařídit velmi funkcionalisticky. Sprchový kout, oddělený od zbytku bytu mléčným sklem, tak slouží i jako osvětlení chodby. Sifon ve skříňce pod umyvadlem je zasekaný do zdi, aby zbytečně neubíral úložný prostor ve skříňce.

Do bytu se vešla dvojice křesílek se dvěma stolky. U kulatého se jí, na výklopném je možné pracovat.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Křesílko s kulatým stolečkem v jídelním uspořádání.

Ač je to k neuvěření, miniaturní byt má i pokoj pro hosty. Vznikl pod šikminou střechy a slouží opravdu jen pro přespání jednoho člověka.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Pokojík pro hosty je miniaturní, vznikl pod šikminou střechy a vejde se do něj jen jediný člověk.

Než mohla být bývalá prádelna využita jako byt, bylo třeba ji kompletně zateplit, vybourat čelní stěnu, osadit prosklené stěny, střešní okno, dodat nové vstupní dveře a vyzdít nové příčky. Pak přišly na řadu obklady, dlažby a dubové podlahy.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Nábytek byl vyroben na zakázku.

Bylo také třeba očistit původní cihelné stěny. Následovalo osazení krbových kamen a rozvod elektroinstalace, vody a odpadu. Poté přišlo na řadu omítnutí zdí, zprovoznění tepelného čerpadla vzduch/vzduch, klimatizace a podlahového vytápění.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Toaletu přes den prosvětluje stropní okénko.

Posledním bodem technického zařízení bytu bylo rozvedení TV a internetu a osazení sanitárního vybavení.

Výjimečný prostor si žádal také výjimečný nábytek, který nechal architekt vyrobit na míru v provedení kombinujícím dubem dýhované desky, bíle lakované části a části z černě probarvené MDF. Vše doplnil typový nábytek z ekokůže. Svítidla jsou vesměs zastoupena ve formě LED pásků.

Foto: Kamil Saliba, www.ararchitects.cz

Kromě lustru v centrální části bytu zajišťují veškeré další osvětlení především LED pásky.

Náklady na rekonstrukci dosáhly 180 000 Kč a náklady na vybavení činily 240 000 Kč. Celkem to tedy bylo 420 000 Kč. Rekonstrukce trvala tři měsíce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám