Hlavní obsah

Vybíráme topné žebříky do koupelny

Právo, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zařizování koupelny nebo při její rekonstrukci bychom si určitě měli pořídit topný žebřík. Nejenže nám účinně vysuší a prohřeje ručníky či pár kousků menšího prádla, ale v chladnějších měsících koupelnu příjemně temperuje.

Článek

Právě díky možnosti vyhřátí koupelny jsou topné žebříky přímo ideální do domácností s malými dětmi, nebo naopak seniory. Topné žebříky v obchodech najdeme pod několika různými názvy: designová topná tělesa, koupelnové sušáky ručníků a někdy i designové radiátory. U posledního termínu ovšem pozor! Ten není právě příliš přesný a mnozí výrobci i prodejci se mu raději vyhýbají.

Tři způsoby připojení 

Jeden z aspektů, podle něhož topný žebřík vybíráme, je způsob jeho připojení, přesněji princip jeho topení. 

1. Čistě elektrický

Soustava trubek žebříku je uzavřená a naplněná vodou či nemrznoucí kapalinou. Uvnitř žebříku je zabudovaná tzv. topná tyč, která se po zapnutí žebříku rozehřeje, ohřeje tekutinu a žebřík topí. Žebříky se připojují buď do běžné zásuvky, anebo je lze nechat elektrikářem připojit do sítě napevno, do podmítkové krabice.

:.CREDO-SWING, variabilní rozměry, od 16 365 Kč. Na snímku verze připojitelná k etážovému vytápění (Kermi).

Ovladačem, manuálním či programovatelným, který bývá součástí dodávky anebo ho lze dokoupit, můžeme žebřík ovládat buď ručně, nebo naprogramovat k samostatnému zapínání a vypínání v nastavených hodinách na požadovanou teplotu místnosti.

2. Čistě teplovodní

Otopné těleso se prodává bez topného média, neboť se připojí na stávající systém etážového topení v domácnosti. Ovládání žebříku je pak stejné jako ovládání klasického ústředního topení, tedy pomocí kohoutu nasazeného na ventilu žebříku.

3. Teplovodní s elektrickou topnou tyčí

Spojuje výhody a charakteristiky obou předchozích typů. Otopné těleso se prodává bez topného média, protože bude připojeno ke stávajícímu topení. V žebříku je ovšem současně zabudovaná elektrická tyč, takže se žebřík v období mimo topnou sezonu připojí navíc i do elektrické sítě. V této době nesmíme zapomenout zavřít hlavici žebříku, aby ohřívaná voda neodtékala do ostatních částí topného systému, ale aby cirkulovala pouze uvnitř žebříku.

Technické detaily

Počítáme-li s používáním žebříku jako sušáku na ručníky, vyplatí se pravděpodobně spíš model, který má vodorovné trubky dále od sebe a mírně prohnuté, než rovné. Ručníky tak při sušení nebudou těsně u zdi.

:.Taifun, provedení chrom, prohnutý, k dostání od 13 862 korun (vlevo), Kronos, provedení chrom, prodává se od 22 923 korun (uprostřed), Sorano, prodává se od 12 445 korun (vpravo), (PMH).

Údržba žebříků s hladkým povrchem je rozhodně pohodlnější a rychlejší než u modelů, které mají povrch hrubý. Na tuto drobnost myslíme už při výběru. Na čištění žebříků nikdy nepoužíváme abrazivní prostředky nebo chemická čistidla. Standardní znečištění zvládne tradiční mýdlová voda. Některé modely umožňují jak vertikální, tak i horizontální orientaci na zdi.

Jak je to s topením

Ačkoli topné žebříky patří do kategorie koupelnových topidel, nemusejí vždy svým výkonem pokrýt potřebu tepla dané místnosti. Vzhledem k velikosti povrchu, tedy plochy, z níž se teplo uvolňuje, je zřejmé, že menší žebříky chladnější či větší místnost nevytopí, a proto je musíme doplnit dalším radiátorem. Vytápění menší koupelny by pro ně nemělo být problémem.

:.CREDO-DUO, k dostání v různých rozměrech, od 19 737 Kč. Model připojený k etážovému topení je vhodný i do obytných částí domova (Kermi).

V každém případě věnujeme pozornost jejich výkonu. Toužíme-li pouze po sušáku, který nám ručníky příjemně prohřeje, spokojíme se s modelem s menším výkonem. Naopak u žebříku, který bude sloužit i jako topné těleso, musíme počítat s potřebným výkonem pro danou místnost.

Existuje výpočet pro výkon radiátoru v závislosti na velikosti vytápěné místnosti, použitém zdivu, zateplení, počtu oken, světové straně atd. (na 1 m3 zhruba 20 až 100 W výkonu), ovšem ten odborníci považují u topných žebříků opravdu pouze za orientační.

Nejsnazší práci má ten, kdo rekonstruuje nebo buduje koupelnu s projektantem. Ten totiž spočítá tepelné ztráty místnosti a snadno pak určí, jaký typ žebříku se vyplatí koupit.

Na kolik přijdou

Jednotlivé žebříky se výrazně liší svým vzhledem. K nejprodávanějším patří nejjednodušší modely v sanitárním bílém provedení. Ty jsou také nejlevnější, dají se pořídit do 2000 korun.

:.Rosendal-massive - vlevo (PMH). Thermal Trend - model KDO, různé rozměry, od 1616 Kč, s prohnutými žebry pro pohodlnější zavěšení ručníků - vpravo (Thermal Trend).

Opravdu designové výrobky jsou charakteristické nejen pestrými barvami, ale i neobvyklými zajímavými tvary. Jejich ceny začínají zhruba na hranici 7500 korun. Žebříky, které jsou součástí větších celků (např. se zabudovaným zrcadlem a koupelnovou skříňkou) nebo žebříky, které mají opravdu již charakter standardního radiátoru, se dají pořídit od 30 tisíc korun.

Vyrobeno ve spolupráci s firmami PMH, Kermi a Thermal Trend. Foto archiv firem Kermi, PMH a Thermal Trend

Doplňky

• Zatímco u dražších modelů topných žebříků bývají některé doplňky součástí dodávky, u levnějších modelů je lze dokoupit.

• Jsou to především nejrůznější háčky, madla a kruhy na zavěšení dalších ručníků, eventuálně malé poličky. Vše se poměrně jednoduše montuje přímo na trubky (mezi trubky) žebříků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám