Hlavní obsah

Vlněné textilie z alpaky jsou díky tepelným vlastnostem dobrou volbou pro chladné období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alpaka neboli lama alpaka či lama pako je zdomácnělá forma lamy, kterou lidé chovají předně kvůli produkci hodně kvalitní vlny. Ta svou strukturou a lehkostí připomíná spíš peří a je neobyčejně vhodná k výrobě textilií pro chladnější podzimní a zimní období.

Foto: J. J. Textile, Bronte by Moon, Annabel James

Textilie z vlny alpaky jsou ideální pro chladné období.

Článek

Zvířata se speciálně šlechtí tak, aby měla jednotnou barevnost. Vlna z alpak v přírodní podobě je hned v několika barvách. Nejčastější je alpaka bílá, černá a světle hnědá i hnědá. Výjimkou ale není třeba ani béžová a šedá.

Foto: Sophie Allport, Hudson Home

Televizní alpakové deky jsou dobrou volbou pro chladné období.

S dekami z alpaky nebo s její příměsí je ale třeba zacházet šetrně a opatrně. Je třeba je také prát na nižší teploty – na 30 °C a ideálně je nechat volně vysušit odkapáním.

Foto: Charlton Island

Polštáře z alpaky se stanou hebkými společníky pro zimní období.

Produkty z alpaky jsou hodně měkké a příjemné na dotek. Zároveň jde o lehký materiál, který je dobře snášen i alergiky a v přírodní podobně je vhodný i pro novorozence a kojence.

Výhodou textilií z alpaky jsou dobré termoizolační schopnosti, prodyšnost i to, že neplstnatí a nevytvářejí se na ní žmolky.

Foto: Bronte by Moon

Trendem jsou hravé a zářivé barvy, které zahřejí i na pohled.

Alpaky mají domovinu v Jižní Americe, například v Peru, Argentině, Bolívii nebo Chile, a tomu odpovídá i charakter typických textilií, které z vlny vznikají. Jde o hodně barevně pestré geometrické vzory, které na první pohled upoutají.

Foto: Lovasi International

Alpakové deky s geometrickými motivy zapadnou i do interiérů v boho stylu.

Pokud hledáte vhodné materiály pro zimní období, rozhodně by vám nemělo uniknout buklé. Textilie s nerovným povrchem vzniklým smyčkami na přízi (buklé) jsou také vhodným materiálem pro chladnější období. Tkanina totiž působí hřejivým a měkkým dojmem.

Anketa

Máte rádi textilie z vlny alpak?
Ano, moc.
71,8 %
Je mi to jedno.
3,8 %
Ne, ty mi nevyhovují.
1,9 %
Já to nepoznám.
22,5 %
Celkem hlasovalo 213 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám