Hlavní obsah

Hlavní cenu Designbloku získal projekt zachycující krásu designu i inspirativní osobnosti

Ceny letošního festivalu Designblok mají své vítěze. Tu největší získal společný projekt značky Vitra a pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové s názvem Myslitelé. Bodovala ale i firma Master & Master. Větší pozornost je letos nově věnována udržitelnosti, za kterou je udělována nová cena.

Foto: Archiv firmy Vitra, Deborah Menšlová, Alžběta Chrudimská

Soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková v křesle Heart. Ekonom Štěpán Jurajda zase zapózoval s klasickou židlí Pantonkou.

Článek

Třiadvacátý ročník Designbloku rozdal ceny ve třinácti kategoriích. Letos přibylo i ocenění za udržitelný design. O výsledcích rozhodla odborná porota, která volila jak ze známých tváří a značek, tak i z děl nových tvůrců.

„Mám velkou radost, že zvítězily projekty s velkým přesahem. Letošní Designblok je tak pro mě důkazem, že design může výrazně přispívat k řešení problémů současné civilizace a zároveň plnit svou estetickou funkci,“ uvedla u příležitosti vyhlášení cen ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Hlavní cenu získal projekt Myslitelé

Za projektem Myslitelé stojí švýcarská značka Vitra společně s katedrou fotografie pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Projekt vznikl pod vedením Václava Jiráska a Štěpánky Steinové a jeho součástí jsou i rozhovory s portrétovanými.

Slavné předměty od designérské značky vytvořily rámec série portrétů a rozhovorů, která nejen mapuje současnou tuzemskou intelektuální scénu, ale nabízí i prostor k přemýšlení nad směřováním společnosti.

Na snímcích tvůrci zachytili i ikonickou Pantonku ve vínově červené barvě, světlo Akari nebo klasické křeslo od manželů Eamesových.

Foto: Archiv firmy Vitra, Kateřina Sýsová

Teoretička vizuální kultury Andrea Průchová Hrůzová zapózovala na Stool A od slavných designérů Eamesových.

Na snímcích návštěvníci mohou poznat filozofa, teoretika umění a popularizátora nového ateismu Tomáše Hříbka, historičku holocaustu Annu Hájkovou, politologa Pavla Baršu, ekonoma Štěpána Jurajdu, soudkyni Ústavního soudu Kateřinu Šimáčkovou a další.

Nejlepší nábytek předvedli designéři z Master & Master

Ve velké konkurenci v kategorii nejlepší nábytek zabodovala známá firma Master & Master a jejich židle Mistra navržená designérkou Lucií Koldovou. Ta ostatně získala hlavní cenu Designbloku před dvěma lety.

Foto: Novinky

Zaujala zdařilá expozice firmy Master & Master.

Cenu za nejlepší bytové doplňky získali nováčci na scéně. Jde o studio Space of Space s kolekcí kovových stolků a doplňků.

Mezi světly porotu nejvíce zaujala Luna od designéra Jiřího Krejčiříka. Z novinek, které na Designbloku představují firmy a výrobci, si cenu odnesli Lockers.cz za praktické úložné boxy.

Volila se i cena za nejzdařilejší instalaci

Za designéry zvítězil šperkař Zdeněk Vacek, který v Uměleckoprůmyslovém museu představil speciální šperkařskou techniku (tzv. pukování) přímo na vystavených špercích i v rámci videoinstalace.

Za výrobce a prodejce zaujala nejvíce instalace Qubus Design Studia s kachlíkovou abecedou a novými produkty.

Ze škol zvítězil Ateliér keramiky z Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni.

Poprvé bylo vyhlášeno ocenění za udržitelný design

Cena za udržitelný design je výsledkem spolupráce se společností Veolia, která je letošním novým partnerem Designérie. Oceněn je projekt Balance is Motion, za kterým stojí čtyřčlenný tým včetně designérů Filipa Mirbauera a Marii Niny Václavkové.

Jejich expozice vedla k zamyšlení nad trendy udržitelného designu a zaměřuje se na materiálové poradenství, kdy mimo jiné pomáhá měřit potenciální zlepšení ve stopě produktu, kterou předmět zanechává v životním prostředí.

Další vítězové v cenách Designbloku

Nejlepší kolekce šperků

  • Nastassia Aleinikava studio - kolekce brýlí Vernisáž

Nejlepší módní kolekce

  • Darina Zavadilová a Jan Kloss (studio Pár) - kolekce unisexových sneakers

Mimořádný počin mimo kategorie

  • Brejle a Okuliare (kurátor Ondřej Vicena), Design brýlí v Československu - projekt mapující tvary brýlí v nedávné historii

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám