Hlavní obsah

Vila průmyslníka Františka Melichara sloužila i reprezentativním účelům

Novinky, Text: Šárka Koukalová, editace: tnk

Průmyslník František Melichar si nechal v Brandýse nad Labem postavit honosnou historizující novorenesanční vilu se secesními detaily, kterou obklopovala zahrada připomínající spíš park. Na soukromé i reprezentativní sídlo majitele navazoval komplex budov továrny s kouřícími komíny.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou Pražská, čp. 370, Brandýs nad Labem.

Článek

Brandýs nad Labem, půvabné město uprostřed úrodného Polabí, proslavil v 19. století velkoprůmyslník a nejvýznamnější vynálezce v oboru zemědělských strojů v Čechách František Melichar. Ten v roce 1887, jižně od historického jádra města a v blízkosti právě dostavované železnice, koupil pozemek s šestnácti stavebními parcelami a zahájil výstavbu rozlehlé továrny.

Postupně se brandýská fabrika stala největší specializovanou firmou na secí stroje a rozmetadla v celém Rakousku-Uhersku. Továrna vyráběla unikátní patentované zemědělské stroje chráněné po celém tehdejším průmyslovém světě.

Kolem roku 1900 se osmapadesátiletý František Melichar rozhodl vybudovat v areálu továrny reprezentativní vilu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Melicharova vila na dobovém snímku.

Vypracování projektu Melichar svěřil známému českému architektovi a doktoru techniky Václavu Roštlapilovi, který se proslavil především návrhem novobarokní Strakovy akademie na Malé Straně v Praze.

Vilu postavila pražská stavební firma Antonína Makovce. Výrazně členitou stavbu s nárožní hranolovou věžičkou a středovými ozdobnými štíty obklopoval podle tehdejších zvyklostí pozemek s parkovou úpravou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

Interiér byl zařízený elegantně a funkčně.

František Melichar byl vlivným průmyslníkem a také jedním z prvních vlastníků osobního automobilu v Česku.

Na původního stavebníka přímo odkazuje znak a iniciály FM na západní fasádě i výzdoba věžičky s plastickým vyobrazením předmětů vztahujících se k Melicharově vynálezecké činnosti.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Středočeského kraje

František Melichar na dobovém snímku.

Při porovnání dobových fotografií se současným stavem je vidět, že úpravami zanikla jednotná barevnost průčelí a některé drobné dekorativní prvky fasády.

Z původního architektem navrženého zařízení interiéru, využívaného majitelem a jeho rodinou, se dochovalo minimum. Interiér ale obsahuje velké množství původních prvků a detailů vysoké uměleckořemeslné úrovně, ze kterých je patrné, jak velkoryse byla vila řešena.

V přízemí domu nechybí secesní dveře s původním kováním, dekorativní dřevěné vyřezávané stropy u celé řady místností, vestavěné skříně se zdobným kováním, v prostoru chodby je k vidění dřevěné obložení stěn, původní dlažba nebo kované zábradlí schodiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám