Hlavní obsah

Vila průmyslníka Breinla se stala honosným sídlem se secesními prvky

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: Kristýna Křížová

Stavitel Otta Steinl navrhl pro podnikatele Richarda Breinla reprezentativní vilu řešenou jako samostatný dům s vnitřním uspořádáním podobným anglickému víkendovému domu. Stylově má vila romantizující secesní prvky. Budova postavená na začátku 20. století je umístěna v rozlehlé zahradě a je jednou z nejkrásnějších staveb ve městě Kraslice.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Kraslice, Lipová cesta 7, čp. 1091

Článek

Lokalita, ve které se vila nachází, je dodnes široké veřejnosti známá výrobou hudebních nástrojů. Město Kraslice ležící u hranic s Německem a na úpatí Krušných hor bylo na přelomu 19. a 20. století jedním z nejdůležitějších průmyslových středisek zdejšího kraje.

Příliv lidí, kteří v Kraslicích nalezli práci, se odrazil i na prosperitě města. Vznikla v něm řada reprezentativních veřejných staveb a běžných činžovních domů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba si zachovává svůj romantický vzhled.

Svoje honosná sídla si v Kraslicích samozřejmě budovali i místní bohatí továrníci. Zašlou slávu toho podhorského městečka tak dodnes připomínají jejich početné vily. Stavba čp. 1091 patří mezi dvě místní realizace Otty Steinla, který působil jako městský stavitel v Teplicích.

Investorem vily byl kraslický průmyslník Anton Richard Breinl. Kynšperský rodák, který založil v Kraslicích v roce 1875 továrnu na dětské hudební hračky. V době vzniku jeho vily byl jeho podnik jednou z největších továren svého druhu ve střední Evropě.

Po jeho smrti vila připadla jeho manželce Anně. Následně pak měla několik různých majitelů, až v roce 1950 získal vilu stát, potažmo obec Kraslice. V objektu pak byla zřízena mateřská školka.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Okna mají elegantní organické secesní tvary.

Základní obdélný půdorys vily je rozšířen o výstupky s kruhovou věžicí. Stavbu krášlí řada arkýřů, lodžií, teras a balkonů s vyřezávanými konstrukcemi přesahů štítů.

Základní hmota stavby je převýšena mohutnou čtyřbokou věží s vysokou střechou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba se objevila i na dobové pohlednici (zleva).

Jihovýchodnímu bočnímu nároží objektu dominujeme kruhová věžice, jejíž fasáda je zdobena reliéfy andělů hrajících na různé hudební nástroje. Na fasádě se výrazně uplatňuje iluzivní hrázdění, připomínající falešné trámoví, které stavbě dodává romantický nádech.

Uvnitř vily se nachází centrální obytná hala se schodištěm, které komunikačně propojuje celý prostor domu. Z haly jsou přístupné jednotlivé místnosti ve zvýšeném přízemí. Po schodišti s dřevěným vyřezávaným zábradlím se dojde do patra s dalšími obytnými pokoji.

Ve vile je dochována řada původních uměleckořemeslných prvků, které dokládají společenskou úroveň majitele a dobový vkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám