Hlavní obsah

Vila Pavla a Gabriely Širokých nabízí soukromí soustředěné kolem atria

Novinky, Text: Martina Mertová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel v automobilovém průmyslu Pavel Široký našel místo pro novostavbu svého rodinného obydlí v okrajové zástavbě Šternberka. S vyhraněnými nároky na moderní bydlení se obrátil na pražského architekta Petra Neumana. Ten mu navrhl praktickou stavbu, která skvěle propojuje interiér s exteriérem.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Stavba s adresou: Smetanova 49, Šternberk

Článek

Architekt dostal k dispozici dost velkou parcelu na to, aby mohl navrhnout rozlehlé, velkorysé, současně ale ukázněné řešení. V celém Olomouckém kraji se podobné příklady jen těžko hledají.

Stavba má trojkřídlou dispozici, která nenásilně zajišťuje ochranu privátní zóny umístěné směrem do prostorného atria propojeného s plochou zahrady. Optickou bariéru do ulice tvoří zídky vystavěné z populárních drátokamenných košů a obslužné křídlo s garážemi.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Díky otevřenému atriu stavba dobře splývá s exteriérem.

Vstup do domu zdůrazňuje výrazný motiv zdi s rozměrným otvorem rámujícím výhled do krajiny. Předsíní je host uváděn do navazujícího prostoru hlavní obytné místnosti obrácené k jihu.

Architekt ji izolovanými příčkami rozdělil na jednotlivé funkční části kuchyně s jídelnou a obývací části. Soukromé části se sociálním zařízením, stejně jako veškeré obslužné a technické zázemí, zůstaly důsledně odděleny.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Terasa vybízí k trávení volného času venku.

Dětské pokoje s vlastní koupelnou a terasou zabírají samostatnou kostku usazenou na střeše přízemí.

Jsou přístupné protaženým jednoramenným schodištěm, které vytváří jednu z pohledových dominant ústřední obytné haly.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Olomouckého kraje

Interiér je zařízen moderně a nadčasově.

Striktní neofunkcionalistické řešení zaměřené předně na praktičnost a funkčnost stavby, podtržené bělostnou siluetou stavby, zjemňuje materiálové řešení částí zdí - obklady v barvě přírodní pálené cihly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám