Hlavní obsah

Venkovský dům upoutá zajímavými nápady, jež se pod jeho střechou skrývají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už při prvním rozhovoru si polští architekti z ateliéru blsk.studio se svými klienty z jihopolského města Hlivice skvěle padli do noty. Rychle se shodli na tom, že pro stavbu domu jsou zásadní tři principy – účelnost, ohleduplnost k přírodě a zdravý rozum. Vznikla tak stavba tradičního venkovského stylu naplněná zajímavými moderními řešeními.

Foto: Maciej Spiess

Základní tvar domu odpovídá tradičnímu venkovskému stylu a hezky zapadá do krajiny.

Článek

Architektonický tým pod vedením Mateusze Skalskiho při návrhu rodinného domu nazvaného sml.house začal rozvržením jednotlivých místností tak, aby roční potřeba domu veškeré využitelné energie byla co nejmenší. Nakonec se ji podařilo srazit na 40,79 kWh/m² za rok.

Rozvržení odpovídá logicky fungování domu a rodinného života. Celým domem prochází dlouhá chodba, z níž se vstupuje do všech místností. Veškeré „tmavé“ jsou umístěné na severní straně, naopak na jižní jsou pak uloženy ty, v nichž se odehrává život rodiny – obývací a dětské pokoje, pracovna, ale také ložnice rodičů.

Každá z těchto místností má svůj vlastní vstup na terasu posuvnými dveřmi. Terasa se tak v teplých dnech stává přirozeným centrem, kde se mohou scházet všichni členové rodiny. Anebo se lze jen tak kochat pohledem na příjemné okolí zemědělské krajiny, doplněné lesem na jižním horizontu.

Bylo jen logické, aby právě na jih směřovala také veškerá prosklení domu. V zimě, kdy je slunce níže nad obzorem, může z této strany do interiéru pronikat nejvíce slunečního svitu a tepla. V letních měsících naopak před přílišným přehříváním chrání šikovně navržený přesah střechy. Právě jeho provedení a propojení s terasou zaujme svou nápaditostí.

Přesah je na kratších stranách terasy spojen s její podlahou prostřednictvím boxů, které slouží jako úložné prostory. Na jedné straně se zde snadno a rychle schovají hračky dětí, na druhé zahradnické nářadí.

Výhodou postranních boxů je, že zároveň chrání prostor terasy před východozápadními větry, v zimě brání tomu, aby tyto větry ochlazovaly prosklení.

Foto: Maciej Spiess

Chytře vyřešená terasa nabízí prostor k odpočinku i zábavě a zároveň chrání dům před ochlazováním v zimě.

Terasu za večerů osvětlují lineární svítidla, jež jako by ji rozdělovala do oddílů podle místností uvnitř domu.

Podobný přesah střechy je vytvořený na severní straně stavby. Ten je pak uzavřený, takže vznikl příjemně velký úložný prostor přístupný ze zahrady. Rodina jej může využívat místo původně plánované kůlny.

Architekti tímto způsobem klientům ušetřili náklady na další budovu a také uspořili místo v zahradě.

Větrný mlýn žije svůj druhý život jako moderní rodinný dům

Tipy a trendy

V domě je instalován fotovoltaický systém a také reverzibilní tepelné čerpadlo a rekuperace. I ta je vyřešena nápaditě. Teplý vzduch z interiéru na cestě ven mimo dům putuje nejprve přes technickou místnost, čímž ji otepluje.

Technické podrobnosti

Architekti dům s užitnou plochou 189 m² navrhli jako montovanou, prefabrikovanou stavbu, vybudovanou bez nadbytečných povrchových úprav a doplňků. Nosné stěny jsou vyrobeny z umělého kameniva, keramzitu.

Krov střechy byl vyroben z prefabrikovaných, dřevěných vazníků podepřených pouze na vnějších nosných stěnách.

Foto: Maciej Spiess

Boční strany terasy slouží jako úložné boxy.

Základem izolace podlahy je polystyrenový odpad doplněný polyuretanovou pěnou.

Pro zlepšení účinnosti podlahového vytápění zvolili architekti jako dokončovací materiál anhydritovou podlahu, která se vyznačuje vysokou tepelnou vodivostí.

Dům ukrytý za střechou

Tipy a trendy

Střecha a podkroví jsou pak izolované celulózou z recyklovaného papíru. Stejný materiál byl použit jako akustická izolace v dělicích stěnách.

Anketa

Podařilo se architektům vymyslet na vašem domě také něco chytrého?
Ano, máme v domě několik nápaditých řešení.
24,2 %
Myslím, že jedna dvě věci by se našly.
13 %
To vůbec nevím.
5,8 %
My máme zcela normální dům.
41,3 %
Náš dům je spíš sbírkou nešťastných řešení.
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1495 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám