Hlavní obsah

Velkorysý projekt spojuje desetiletí rozdělené části města. Na své si přijdou pěší i cyklisté

V kanadském Torontu vznikne nový výjimečný architektonický komplex, který bude tvořit devět věžáků propojených ve vzduchu zelenou promenádou. U jejich pat pak vznikne nový zelený park, který zastřeší existující železniční trať. Pod projektem jménem Orca je podepsán světově uznávaný ateliér Safdie Architects.

Foto: Safdie Architects

Jako had se vzduchem vine série mostů propojujících jednotlivé budovy projektu zvaného Orca.

Článek

Srdcem nově vytvářené části Toronta se stane 4,5hektarový park. Jeho plocha se překlene přes úsek železniční trati, který měří na šířku v některých místech až 100 metrů.

Dosud byla trať prvkem, který město v tomto místě rozděloval. Architekti proto přišli s návrhem, který by tuto „ránu” na územním plánu města hezky a pro obyvatele příjemným způsobem zacelil. Použijí k tomu park plný zeleně a pěších i cyklistických tras.

V nově vytvořeném prostoru vznikne i dostatek parkovacích stání pro obyvatele domů, které jsou rovněž součástí velkorysého projektu.

V těsném sousedství parku pak vyroste devět věžáků. Jeden z nich je plánovaný jako kancelářská budova s užitnou plochou 84 tisíc čtverečních metrů, ostatních osm nabídne městu na 3000 nových bytů.

Hned pod úrovní parku, ale s přímým propojením do něj, pak vzniknou i prostory pro obchody a služby - pro ně je v projektu vyčleněno hned 42 tisíc čtverečních metrů plochy. Lidé tak budou moci nově vytvořeným prostranstvím proudit za krásných dnů pod širým nebem, zatímco v nepříznivém počasí a v chladných dnech se budou moci stáhnout do zastřešených prostorů.

Přes střechy čtyř mrakodrapů se potáhne jako had prosklená zimní zahrada

Tipy a trendy

Tím, co ale upoutá pozornost snad každého kolemjdoucího, je nepochybně naplánovaná stezka v oblacích, jak by bylo možné bez velké nadsázky nazvat propojení mezi devítkou štíhlých budov.

Také tyto mosty klikatící se mezi stavbami bude pokrývat zeleň a i zde naleznou stezky jak pěší, tak cyklisté.

Nová budova singapurského letiště Changi je úchvatnou zahradou s obřím vodopádem

Tipy a trendy

Projekt zahrnuje dohromady plochu o velikosti 44 tisíc čtverečních metrů. Jeho největším přínosem je nejenom propojení dosud rozdělených částí, ale především vyplnění dosud „mrtvého” prostoru zelení, veřejnými prostranstvími a vytvořením nových bytů pro obyvatele Toronta.

Anketa

Líbilo by se vám zakrytí železniční trati podobným parkem také u vás?
Ano, to by bylo prima!
78,8 %
Bylo by to docela fajn.
3,7 %
Nevím, nějak si to neumím představit.
3,3 %
Moc ne...
3,7 %
Ne, výsledek by za ty peníze nestál.
8,2 %
Nemáme v okolí žádnou železniční trať.
2,3 %
Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Reklama

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám