Hlavní obsah

Občanské centrum připomíná veliká vlaštovčí hnízda položená na zem

Obří vlaštovčí hnízda ležící na zemi připomíná nejnovější projekt čínského architektonického ateliéru MAD architects. V návaznosti na centra východočínského města Ťia-sing navrhli architekti nové Občanské centrum, které svými tvary na první pohled lahodí oku a přinese obyvatelům města nové, zajímavé kulturní prostředí s vědeckým a technologickým muzeem, centrem pro mladé a rovněž tak i pro maminky s dětmi.

Foto: MAD Architects

Elegantní oblé křivky občanského centra připomínají vlaštovčí hnízda poskládaná po zemi.

Článek

„Občanské centrum musí být především místem, které přitahuje lidi; místem, kde jsou děti, mládež, senioři a rodiny ochotni scházet se na denní i týdenní bázi.

Vytvořili jsme zvlněný prsten, který bude sloužit jako zahradní obývací pokoj pro město: jako náruč,“ říká o projektu Občanského centra v městské prefektuře Ťia-sing v provincii Če-ťiang šéf hlavního architektonického studia, které je pod ním podepsané, Ma Jen-sung.

Mezi vodami a zelení

Areál Občanského centra zabírá plochu zhruba 130 000 čtverečních metrů a leží v samém srdci města, na břehu Jižního jezera, které je součástí historie města. Zároveň pak sousedí s Centrálním parkem, který je největším parkem ve městě. Dalším významným vodním prvkem, jenž s centrem sousedí, je řeka Chaj-jen, z Ťia-sing pokračuje do stejnojmenného města Chaj-jen.

Samotné centrum je tedy navrženo tak, aby nenápadně, přirozeně propojovalo zeleň, krajinu a lidské aktivity a aby jim umožňovalo vzájemně se prolínat. Středovým prvkem je pak kruhový trávník s plochou 6000 čtverečních metrů sloužící jako hlavní nádvoří centra. Zde se obyvatelé města mohou scházet, odpočívat, společně cvičit atd.

Přízemí centra je pak ze všech stran napojeno na okolní prostředí, ať již na travnaté nádvoří, nebo na okolní město a jeho každodenní ruch. Funguje tak tedy jako napůl otevřený a napůl soukromý prostor využitelný nejrůznějšími způsoby, ať již pro každodenní aktivity, nebo například pro velké kulturní akce pořádané městem.

Foto: MAD Architects

Nad centrálním prostranstvím povede ochoz sloužící jako promenáda a běžecká dráha roubená stromovím.

Terasa v patře pak vytváří 350 metrů dlouhou přírodní cestu a zároveň i běžeckou trasu. Návštěvníci se na ni dostanou z centrálního nádvoří a pokračují po ní k amfiteátru, zapuštěnému náměstí na východní straně komplexu anebo do lesoparku za centrem.

V budově centra, jež nabídne dohromady na 180 000 čtverečních metrů užitné plochy, pak budou sídlit hned tři instituce – Muzeum vědy a techniky, Středisko pro mládež a Zařízení pro matky s dětmi.

Architekti návrhem námořního muzea upozorňují na tání ledovců

Tipy a trendy

Jak informují architekti, v současné době skončila výběrová řízení na některé dílčí dodavatele inženýrských zakázek, centrum by mělo být tedy hotové v roce 2023.

Anketa

Potřebovala by vaše obec také takové občanské centrum?
Ano, jako sůl!
55,8 %
Asi ano, možná...
0,8 %
Nevím, to neumím posoudit.
5 %
Neřekl/a bych...
5,8 %
Ne, u nás potřebujeme něco úplně jiného.
32,6 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám