Hlavní obsah

Přes střechy čtyř mrakodrapů se potáhne jako had prosklená zimní zahrada

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti letech stavby se blíží v čínském městě Čchung-čchingu dokončení nejnovějšího komplexu tvořeného osmi věžemi, z nichž střechy poloviny z nich ponesou obří prosklený tubus se zimní zahradou. Stavbu pro developerskou společnost CapitaLand navrhli architekti předního světového ateliéru Safdie Architects.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněný tubus se již brzy stane zimní zahradou mezi mrakyVideo: AP

 
Článek

Projekt situovaný do centrální části čínského samosprávného města nese název Raffles City a je zajímavý už jenom vzhledem. Tvoří jej totiž dohromady osm různě vysokých věží, šest na jižní straně má mít 250 metrů, dvě čelní, na severní straně, mají být ještě o 100 metrů vyšší. Přes prostřední čtyři zadní věže stavební firma právě pokládá obří tubus, který bude sloužit jako 280 metrů dlouhá zimní zahrada v oblacích.

Vše pak stojí na šestipodlažním pódiu, v němž kromě zhruba 200 tisíc čtverečních metrů obchodní plochy bude zakomponovaná stanice metra, autobusové nádraží a přístaviště.

Hlavní tepnu interiéru představuje centrální obchodní koridor, jenž naváže na síť ulic venku a návštěvníka přivede až k historickému náměstí (v sousedství komplexu). Vnitřní ulice pódia budou osvětleny shora díky obrovským světlíkům a propojí jednotlivá vnitřní atria.

Foto: Profimedia.cz

Stavba komplexu Raffles City Čchung-čching se blíží svému konci. Dokončen by měl být ještě letos.

Střecha pódia je navržena jako veřejně přístupné zelené prostranství, ale budou zde i soukromé zahrady.

Veřejnost dostane příležitost využívat odpočinkové a klidové zóny v již zmiňovaném tubusu, tedy ve výšce 250 metrů nad městem. V něm bude nejenom vyhlídková terasa, ale také nekonečný bazén, stezka v oblacích a také různá stravovací zařízení.

Právě pozvání veřejnosti do takto vysoko umístěných prostor je jedním z výjimečných rysů projektu.

Samotné věže pak budou mít smíšený způsob využití, kromě kanceláří zde vzniknou byty dvou kvalitativních úrovní, standardní a vysoce luxusní, část mrakodrapů bude rovněž fungovat jako hotely. Celková plocha komplexu je vypočítána na 817 tisíc čtverečních metrů.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněný tubus

Architekti upozorňují, že už při návrhu stavby spolupracovali mj. i se zástupci americké Rady pro zelené budovy, aby už dopředu splňovala podmínky potřebné pro udělení Zlatého certifikátu LEEDS (certifikace ekologického stavitelství).

Anketa

Chtěli byste navštívit takovouto zimní zahradu?
Moc! To musí být krása a skvělý výhled!
72,6 %
Mohlo by to být zajímavé...
9,4 %
Ono to stejně nakonec nebude přístupné pro všechny.
5,7 %
Nikdy. Mám závratě. Stačí mi zimní zahrady na zemi.
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 106 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám