Hlavní obsah

Ve výběru nejlepších staveb Grand Prix architektů je několik děl od slavných autorů

Novinky, Kristýna Křížová

Letošního, 28. ročníku soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu se účastnilo 231 architektonických projektů. Porota nyní zveřejnila výběr pětapadesátky z nich, které postupují do finále. Nechybí mezi nimi několik děl, jež nasbírala ocenění i v jiných architektonických soutěžích.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix architektů

Sociální bydlení obce Bílovice nad Svitavou (Milan Joja, Karel Kubza, Tomáš Págo / Čtyřstěn).

Článek

Soutěž Grand Prix architektů vyzdvihuje nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce. Organizuje ji Obec architektů. Jde o soutěž s dlouhou tradicí, založena byla v roce 1993.

„Letošní rok se co do počtu přihlášených projektů vrátil na úroveň před pandemií koronaviru. Podle reakcí, které mám od architektů, je vidět, že děláme dobrou věc, že Grand Prix architektů je mezi architekty velmi uznávané ocenění a mají zájem tuto cenu získat,” uvedl u příležitosti oznámení výběru prací architekt Oleg Haman, předseda Obce architektů, která cenu organizuje.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix architektů, BoysPlayNice

Rodinný dům Lhotka na Praze 4 (autor: Štefan Šulek; ateliér SOA Jaroslav Richter)

V klání je i stavba od finalistů ceny Architekt roku Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře s názvem Fakulta humanitních studií UK – přestavba menzy Koleje 17. listopadu.

A nechybí ani Lazy House od dalšího z finalistů, Petra Jandy. Se stavbou Věčná loviště soutěží i Petr Hájek (Architekt roku 2018) a jeho kolegové.

Větší šanci mají Mjölk architekti i ti2 architekti. Bodují i Kožnar, Ryška a Skoupý

Dvě želízka v ohni mají Mjölk architekti. A sice stavbu s názvem Hlídka na Stráži a vyhlídku Špička. Stejně tak architekt Martin Kožnar a jeho spolupracovníci mají větší šanci na zisk cen. V klání nechybí jimi navržený Vamberský domek i altán městské knihovny ve Vamberku.

Stejně jsou na tom architekti Zbyněk Ryška a Jan Skoupý, kteří mohou být oceněni za Lávku Farská Humna nebo Dům v lese. Skórují rovněž ti2 architekti s Rodinným domem v Ostravě a kapličkou Čtyř svatých a také ateliér ADR s minipivovarem Most a restaurací Baroque/U tří růží.

Soutěží se o ikonickou modrou kostku

V soutěži bude udělena hlavní cena Grand Prix architektů, kterou symbolizuje trofej - velká modrá kostka. Rada Obce architektů pak udílí i Cenu za celoživotní dílo (velkou červenou kostku).

Porota uděluje rovněž další ceny (malé modré kostky), a to v kategoriích: Novostavba, Rekonstrukce, Rodinný dům a Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře.

Dále budou předány ceny za interiér (malá žlutá kostka), urbanismus (malá fialová kostka), krajinářskou architekturu a zahradní tvorbu (malá zelená kostka). V letošním roce bude opět udělena i cena za šetrnou stavbu.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix architektů

Novostavba pavilonu rehabilitace v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov (autor: Zbyněk Skala, ateliér STA)

V úterý 19. 10. 2021 pořádá Obec architektů a společnost Grohe Grand Prix architektů Festival na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Na něm budou k vidění všechny přihlášené projekty. Zároveň proběhne druhé kolo hodnocení projektů, kdy samotní architekti představí svá díla před porotci.

V rámci festivalu může hlasovat i laická veřejnost, vítězný projekt s největším počtem hlasů pak získá cenu veřejnosti. Vyhlášení všech cen proběhne 21. října 2021.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám