Hlavní obsah

Grand Prix architektů letos patří Městské hale Modřice

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní ocenění Grand Prix architektů neboli Národní cenu za architekturu mohou získat architekti, projektanti a výtvarníci. Letos patří Městské hale Modřice od Atelier bod architekti. Letošní ročník byl v mnoha ohledech výjimečný. Mezinárodní porota vzhledem k epidemii nemohla stavby osobně navštívit. Vyhlášení proběhlo ve čtvrtek 8. října večer prostřednictvím předtočeného pořadu na internetu.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů, Obec architektů

Vítězná stavba haly v Modřicích respektuje výšku okolní zástavby. Předprostor budovy tvoří plocha dlážděná drobnou žulovou mozaikou různých odstínů, která zdůrazňuje význam nové budovy.

Článek

Soutěž Grand Prix architektů vyzdvihuje nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce. Organizuje ji Obec architektů. Grand Prix je soutěž s dlouhou tradicí, založena byla v roce 1993. Od té doby se stala prestižní soutěží.

Hlavní cenu a trofej v podobě velké modré kostky má letos Městská hala Modřice. Podle poroty skvěle zapadá do okolí a podporuje komunitní život. Odborníci ocenili i kombinaci použitých materiálů.

Jejími autory jsou Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym Svoboda z Atelier bod architekti. Hlavním inženýrem projektu pak byl Jan Svoboda. Udělovány byly i další barevné kostky v jednotlivých kategoriích.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů, Obec architektů

Malá zelená kostka oceňuje nejlepší krajinářskou architekturu. Letos se jí pyšní Treehouse v Hrusicích od Jana Tyrpekla, Jaroslava Kejře, Jana Hyka a Adama Ulricha.

Letošní konkurence byla opět velká. Do soutěže bylo přihlášeno cca 180 projektů. „V nominovaných objektech byla velká pestrost. Nechybí záchodky, zastávky, mostky, školy, požární zbrojnice, rekonstrukce fary atd. Není tam ale tolik parků a chybí práce z oblasti urbanismu,” zhodnotil u příležitosti vernisáže nominovaných objektů práce architekt Oleg Haman, předseda České komory architektů.

Za celoživotní dílo je oceněn architekt Jiří Lasovský

Vyhlášena byla i cena za celoživotní dílo. Tu udílí Rada Obce architektů. Vítěz získává červenou kostku.

V letošním roce ji získává Jiří Lasovský, porota ocenila, že vytváří architektonicky krásné prostředí. Proslavil se třeba domy Na Hřebenkách. Stojí i za mnoha návrhy rodinných domů, sportovních staveb, parků, center, urbanistických plánů a návrhů městských celků.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů, Obec architektů

Novou cenou v soutěží je malá stříbrná kostka. Ta je spolu s Czech Green Building Council udělena příkladně šetrné stavbě. Letos se jí pyšní základní škola Amos pro Psáry a Dolní Jirčany. Jejími autory jsou Ondřej Píhrt, Štefan Šulek a Ondřej Laciga.

Porota soutěže byla opět mezinárodní. Předsedkyní byla Fokke Moerelová z Nizozemska ze světoznámého architektonického studia MVRDV. Porota podle ní při posuzování vycházela z mnoha fotografií a videí.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů, Obec architektů

Žlutá kostka upozorňuje na nejlepší interiér. Ten letos vytvořilo Chybík + Krištof Architects & Urban Designers. Jde o interiér pro House of Wines ve Znojmě.

V letošním ročníku cenu uděloval například i architekt Christian de Portzamparc z Francie, který je také nositelem Pritzkerovy ceny za architekturu za rok 1994. V porotě zasedl i Dan Merta z Česka.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů, Obec architektů

Cena za nejlepší urbanismus patří revitalizaci pražských náplavek. Fialovou kostku za ni získává architekt Petr Janda.

Uděleny byly i další malé modré kostky a čestná uznání. Předseda zároveň během vyhlašování ceny vyhlásil další ročník soutěže Grand Prix architektů. Tentokrát bude v pořadí už dvacátý osmý.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám