Hlavní obsah

Vchodové dveře jako elegantní vizitka i ochrana domu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vchodové dveře chrání dům před zloději, ale také před požárem, hlukem, izolují teplo. Musí splňovat naše požadavky na bezpečnost a zároveň by měly esteticky ladit s domem, střechou a okny.

Foto: DAFE-PLAST (2x)

Barvy hrají prim v případě hliníkových dveří, jejich vzhled nemusí nést jen klasický šedý či tmavý odstín. Bílá v kombinaci se sklem včetně stříšky působí elegantním dojmem. Cena od 35 419 Kč

Článek

Nezapomínáme přitom, že se na ně budeme dívat také z druhé strany, z interiéru. Vzhled dveří určuje nejen materiál, z něhož jsou vyrobeny, ale také kování a provedení – mohou být částečně prosklené, vyřezávané, s ozdobnými hliníkovými komponenty. Na vchodových dveřích se rozhodně nevyplatí šetřit. Jak postupujeme při výběru?

Zeptejte se v pojišťovně

Máme-li pojištěnou domácnost a rozhodli jsme se pro nové vchodové dveře, zajdeme do pojišťovny, abychom zjistili, jakou míru zabezpečení domu (bytu, cenností a movitostí) aktuálně potřebujeme vzhledem k pojistným podmínkám.

Foto: DAFE-PLAST

Dřevěný vzhled u plastových dveří zajistí povrchová úprava dřevodekoru v odstínu zlatého dubu. Vchodové dveře v kombinaci plastu a meziskelního rámečku v designu chromu jsou příjemnou vizitkou domu. Cena od 27 508 Kč.

V předepsaném způsobu zabezpečení hrají roli různé faktory, např. zda jsou dveře plné, částečně prosklené, jednokřídlé, dvoukřídlé, jaký mají bezpečnostní uzamykací systém, případně zda mají elektrickou zabezpečovací signalizaci.

Záleží také na odolnosti proti rozlomení, odvrtání, násilnému vysazení (ochrana např. zapuštěná do zárubně).

Foto: M&T

Bezpečnostní kování může být v dnešní době i designové. Kulatá bezpečnostní rozeta a koule Maty v různých povrchových úpravách. Cena kování od 3 485 Kč.

Vchodové dveře potom vybíráme s bezpečnostními nároky smluvenými v pojišťovně. Nedodržíme-li sjednanou úroveň zabezpečení, porušujeme pojistné podmínky a riskujeme, že s pojistným plněním nastanou v případě škody komplikace.

Foto: SAPELI

Dveřní křídlo vchodových dveří Smrčina tvoří masivní dřevo (smrk, dub), které lze lehce tónovat do barevných odstínů lazurovacích nebo klasické palety barev. Cena od 26 983 Kč.

Pamatujeme, že vchodovými dveřmi jsou také ty od sklepa, terasy, lodžie. Právě úroveň jejich zabezpečení bývá často největší slabinou domu.

Bezpečnostní třída

Někteří vlastníci nemovitosti spoléhají výhradně na tzv. bezpečnostní vchodové dveře. Stupně ochrany se u nich dělí podle evropských norem do šesti bezpečnostních tříd, třídí se do nich i zámkové vložky.

Foto: PERITO

Hliníkové vchodové dveře Vivien mají zafrézované designové pásky z kartáčované nerezové oceli a lakovaný povrch v odstínu RAL 3011. Cena od 50 000 Kč.

Do 1. a 2. bezpečnostní třídy spadají vchodové dveře, které poskytnou ochranu proti lehkému útoku (vykopnutí, použití kladiva).

Foto: PERITO

Hliníkové vchodové dveře Destiny, jejichž povrch kombinuje dekor dřeva a černé vsazené sklo. Dekorativní sklo je umístěno v bočních fixech. Cena od 60 000 Kč.

Dveře 3. a 4. bezpečnostní třídy nabízí většina značkových výrobců (mají odolnost proti všem možným prostředkům - sekera, vrtačka, páčidlo) i s kvalitní zárubní s minimálně 30minutovou protipožární odolností.

Foto: PERITO

Hliníkové vchodové dveře Henriette se stavební hloubkou až 92 mm jsou vhodné i pro pasivní domy. Možnost jednostranného i oboustranného překryvu křídla. Cena od 50 000 Kč.

Zámkové cylindrické vložky a dveřní kování (štít nebo rozeta) musí být ve stejné nebo vyšší bezpečnostní třídě jako dveře samotné.

K ochranným doplňkům patří třeba čtečka otisku prstů u vchodu, dveřní kukátko s kamerou, dveřní řetízky. K vnitřní straně dveří lze namontovat i tzv. přídavné dveře.

Používané materiály

Dřevěné vchodové dveře působí přirozeně a elegantně. Vyrábějí se nejčastěji z českého smrku, borovice, dubu, vybírat můžeme i z dražších exotických dřevin odolných proti nasákavosti a teplotním rozdílům.

Pro lepší vzhled a kondici je dobré dřevěné dveře ošetřit speciálními přípravky alespoň jednou ročně.

Foto: J. A. P.

Skleněná stříška Storm je ideální tam, kde nad dveřmi zbývá velmi málo místa. Je vyrobena ze speciálního kaleného skla Connex v síle 13 a 17 mm a vybírat lze z varianty čirá, kouřová nebo s motivem Grafosklo. Cena od 21 780 Kč za m2.

Hliníkové dveře jsou velmi odolné, a tedy i dražší. Odmění se nenáročnou údržbou. Vydrží mnoho let, někteří výrobci ručí i za 50letou životnost. Nekroutí se, nedeformují, hliník je pevný, oceníme i jeho nízkou hmotnost. Jeho vzhled je navíc velmi variabilní, včetně imitací dřeva, takže vyhoví řadě typů domů.

U plastových dveří je důležitá pevnost a kvalitní výrobce s dobrými referencemi. Vyšší kvalitu mezi plastovými dveřmi nabízejí dveře využívající sklolaminátovou výplň GFK, která je bezúdržbová, pevná (používá se na trupech letadel a lodí). Díky tomu jsou dveře pevné a tvarově stálé.

Nepodceňte zárubně, jsou důležité

Zárubně tvoří nosnou konstrukci dveří a vymezují dveřní otvor. Měly by přísně vyhovovat rozměrům dveří i tloušťce zdi. Obvykle mají ostré nebo oblé hrany, záleží na typu dveří.

Foto: SAPELI

Vchodové dveře do domu je možné doplnit o izolační dvojskla. Kombinace s bočním světlíkem a bezpečnostním kováním je samozřejmostí. Cena od 26 983 Kč.

S dveřmi zastávají důležitou roli v zabezpečení vchodu, ovlivňují odolnost proti požáru apod. Nejčastěji se vyrábějí z kovu, prosazují se ale také dřevěné, které jsou na pohled přirozenější.

Montáž

Ideálně by montáž měl provádět výrobce, nebo subjekt autorizovaný výrobcem či jeho výhradním zastoupením. Záruku na výrobek upravuje zákon a vlastní podmínky výrobce.

Na bezpečnostní dveře se často poskytuje záruka dva roky. Vyšší záruční lhůty se obvykle vztahují jen na určité součásti nebo mechanismy výrobku.

Virtuální vzhled

Na stránkách některých výrobců máme možnost vybírat typ a barvu dveří díky nabídce animací odlišných modelových domů (s obměnou oken, barvy fasády).

Kliknutím dosazujeme různé dveře z nabídky a vidíme, jak s domem ladí či neladí.

Mezi nejvyužívanější zárubně patří obložkové určené polodrážkovým dveřím. V takovém případě dveře přesahují polovinou své tloušťky obložku zárubní. Provedení bezobložkové zárubně pro bezpolodrážkové dveře umožňuje, že zavřené dveře splývají se zárubní, závěs dveří není vidět, což ocení milovníci čistých linií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám