Hlavní obsah

V údolí skrytém pod baldachýnem z korun stromů byste knihovnu určitě nehledali

Nová knihovna v Pekingu boří svým pojetím staletími zažité představy o tom, jak by stavby tohoto typu měly vypadat. Zapomeňte na velebné, byť někdy poněkud prašné prostory uzavřené ze všech stran nekonečně vysokými policemi s knihami. Architekti z norského ateliéru Snøhetta vytvořili pro čínskou metropoli prostor, který více než cokoli jiného připomíná údolí ukryté pod korunami stromů.

Foto: Plomp

Centrální zóna funguje jako promenáda.

Článek

Otevřenost a nadčasovost jsou hlavní vlastnosti, na nichž architekti postavili svůj návrh budovy pro instituci, jež nese název Pekingská subcentrální knihovna. Pro místní obyvatele vytvořili prostředí, které je neustále zve dál, aby se usadili k četbě, ke studiu, ale třeba i k rozpravám s přáteli a nabízí jim naprosto unikátní zážitek.

Výjimečný je nejenom vzhled budovy, která má vysoké prosklené fasády, takže je vidět skrz ni. Výjimečné je i její vnitřní prostředí, které více než cokoli připomíná krajinu. Od severu k jihu se táhne hlavní ulička v podobě údolí, do nějž se svažují vyřezávané terasovité svahy – vlastní prostory pro studium a četbu.

Norský ateliér spolupracující s místním studiem ECADI vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž na návrh knihovny už v roce 2018. O dva roky později započala stavba knihovny podle jejich návrhu, na konci letošního roku by měla být hotova.

Foto: Plomp

Budova knihovny ohromí na první pohled průhlednými fasádami.

Na místě nejprve vyrostly stromům podobné sloupy nesoucí střechu připomínající koruny baobabů. V ní jsou implementované solární panely, ve sloupech pak veškeré technologické prvky a rozvody včetně svodů dešťové vody.

Na první pohled připomíná otevřenou knihu, ve skutečnosti má knihovna trochu jiný tvar

Tipy a trendy

Postupně přibývaly až 16 metrů vysoké panely z izolačního skla s nízkou tepelnou emisivitou tvořící samonosnou skleněnou fasádu. Jak upozorňují architekti, po dokončení půjde o první čínský projekt s takovým typem fasády vůbec.

Architekti si kladli za cíl vytvořit knihovnu, která se stane přelomovým projektem v oblasti tohoto typu budov, a to se jim zjevně podařilo. Knihovna je navržena tak, aby odpovídala nejvyšším požadavkům na trvalou udržitelnost.

Kromě energetické úspornosti a soběstačnosti snižuje její uhlíkovou stopu také skutečnost, že většina hlavních použitých materiálů pochází z lokálních zdrojů.

Anketa

Líbilo by se vám chodit do takové knihovny?
Ano, moc!
84,6 %
Možná ano...
4,9 %
Já nevím, já do knihoven stejně nechodím.
5,3 %
Asi moc ne.
3,3 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
1,9 %
Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Výběr článků

Načítám