Hlavní obsah

V malém, ale o to spokojeněji. Šestičlenná rodina vyměnila dům za autobus

Novinky, Jana Nesvadbová

Zcela nový životní styl, možná na menším prostoru, ale ve větší vzájemné blízkosti, si vybrala šestičlenná rodina z amerického Chicaga. Manželé Debbie a Gabriel jsou rodiči čtyř dětí a původně bydleli v pěkném, velkém domě se sedmi ložnicemi. Účty, které ale takový život přinášel, jim po čase přišly příliš vysoké, a tak se rozhodli pro radikální krok. Koupili vyřazený školní autobus, který si nechali proměnit pro své potřeby. Jejich nový domov je možná menší, ale zato úspornější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šestičlenná rodina bydlí v přebudovaném školním autobuseVideo: AP

 
Článek

Rodina původně bydlela v Chicagu, v domě, který měl plochu 464 čtverečních metrů. Jak se ale manželé svěřili webu Storytender, jejich dům byl pro ně příliš velký. Měli k sobě daleko. Také měli daleko do Kalifornie, kterou si zamilovali a kam rádi jezdili.

Když jim jeden z Debbiiných kamarádů vyprávěl o komunitě lidí, kteří žijí v přestavěných školních autobusech, jimž se ve Spojených státech říká skoolies (od school bus, vyslovovaného skůl bas), řekli si, že tohle by mohl být ten správný směr.

Sešli se proto s těmito nadšenci a vyzvěděli od nich vše potřebné. Kde sehnat vyřazený autobus, jaký typ by se pro jejich početnou rodinu hodil, kde sehnat firmu, která by jej přestavěla na obytný vůz atd.

Foto: AP

Autobus je zařízen v moderním britském stylu, který je mezi tradičními americkými obytnými vozy unikátní.

Renovace autobusu trvala nakonec půl roku, přičemž náklady na ni byly mnohem nižší, než kdyby si manželé chtěli koupit klasický obytný vůz. Interiér jejich obydlí je zařízen ve velice moderním, spíše britském stylu.

Nový, pohyblivý domov rodina hned využila k přestěhování do Kalifornie, kde se jí daří mnohem lépe. Debbie si pochvaluje, že když původně bydleli ve velké domě, byli prakticky se vším nespokojeni.

„Cítili jsme se jako rodina vzájemně odcizeni a moc jsme si přáli být tady, v Kalifornii. Teď jsme jako rodina mnohem více propojení. Život ve velmi těsném prostoru nás naučil lépe spolu vycházet. Teď spolu trávíme spoustu času a skvěle si to užíváme. Byla jsem také velmi překvapená, jak to bylo levné. Kdybychom kupovali klasický obytný vůz, zaplatili bychom dvojnásobek,” pochvaluje si maminka čtyř dětí ve věku od 18 měsíců do 10 let.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Šestičlenná rodina bydlí v přebudovaném školním autobuse

Navzdory nevelkému prostoru rodina ještě stále nalézá nová a nová místa, kde zbyl nějaký volný prostor. Dispozice jejich domova je přitom jednoduchá. Centrální prostor zabírá obývací pokoj, z jedné strany na něj navazuje kuchyň, ze druhé pak ložnice dětí, které spí na dvojici paland. Za nimi jsou dveře oddělující ložnici rodičů.

Všechno ale bohužel nešlo pokaždé tak, jak by si Debbie s Gabrielem přáli. Například technici firmy, která přestavovala autobus, toho podle mladé ženy dost nezvládli. Autobus jim dodali s protékající střechou  také odpady nebyly dobře propojeny.

„Všem, kdo se rozhodnou nechat si přestavět autobus na obydlí, bych doporučila, aby si hodně pečlivě vybrali firmu, která jim to bude dělat. Mnohdy jsme museli prát mimo domov a také centrální vytápění nefungovalo spolehlivě. Často jsme se probouzeli skoro umrzlí, protože se topení automaticky nespustilo,” popisuje prvotní potíže Debbie.

Foto: AP

Čtveřice dětí ve věku od 18 měsíců do deseti let spí na dvou palandách.

O tom, že bydlení „na čtyřech kolech” není definitivní etapou jejich společného života, manželé nepochybují. Díky velkému uskromnění je ale zřejmé, že se jim takto podaří splatit veškeré dluhy, v budoucnu by si dokonce mohli ušetřit peníze na nákup menšího pozemku, kde by si chtěli nechat postavit malý domek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Bude to trochu lepší než teď, počítám s domkem o velikosti okolo 90 čtverečních metrů,” plánuje mladá Američanka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám