Hlavní obsah

Pojízdné minidomky - dosažitelnější varianta kvalitního a moderního domova

Novinky, Jana Nesvadbová

Stejně jako v Čechách, i v Americe musí lidé obvykle dlouhá léta šetřit, nebo se naopak na dlouhá léta dopředu zadlužit, aby si mohli pořídit vlastní dům. Domek o velikosti jen pár metrů čtverečních přitom spoustě mladých, ale třeba i naopak starších lidí bohatě vystačí. A tak se nejrůznější firmy zaměřují na výrobu právě takového typu obydlí. Kromě veškerého komfortu nabízejí některé minidomky na kolech dokonce i dvě ložnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malý obytný dům na kolečkách nabízí veškerý luxus a komfort plně vybaveného třípokojového bytuVideo: Caters News, AP

 
Článek

Kdo by si myslel, že se na plochu 29 čtverečních metrů nemůže vejít plnohodnotná domácnost, byl by překvapen. Minidomky, ve světě známé jako tzv. „tinyhouses” nabízejí na malé ploše moderní, a především plnohodnotné bydlení, které funkčně může nahradit až třípokojový byt.

Nechybí v nich toaleta, sprcha, malá kuchyňka, obývací zóna se střídá ve své funkci často s jídelnou. Jedna ze stran minidomku obvykle slouží jako ložnice, na které se nikdy nešetří prostorem. Bývá v ní plnohodnotné manželské lože a čím dál častěji lze spatřit i verzi domku, kde je nad koupelnou vytvořen malý loft přístupný po schůdcích či po žebříku a který slouží obvykle jako dětský pokojík.

Právě na výrobu takových minidomků se zaměřila společnost Tiny Innovations z amerického Oregonu, jejíž heslo mluví za vše: „Vracíme sen o vlastním domově zpět na dosah.” Zároveň pak její majitelé pro agenturu AP dodali: „Potřebujeme další typ bydlení pro lidi, kteří na tradiční vlastnictví domu nemají šanci dosáhnout. Hypotéky jsou na mnoha trzích příliš nákladné, výše daní z nemovitostí stoupá, zatímco příjmy ne.”

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ceny minidomků této společnosti, jejímiž zakladateli jsou dva milovníci interiérového designu, začínají na částce 65 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,3 miliónu korun. Zajímavostí nejenom jejich výtvorů jsou nápaditá řešení pro malé prostory, která mohou do určité míry inspirovat i majitele tradičních, ovšem malých bytů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám