Hlavní obsah

Útulné prostředí a spoustu světla nabízí zdánlivě neproniknutelná pevnost

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se mladí manželé v japonské Ósace rozhodli nechat si postavit v hustě obydlené části města dům, v jedné věci měli hned od začátku jasno: Rozhodně nestojí o zvědavé pohledy z okolí. A tak jejich dům působí na první pohled tajuplně a neproniknutelně.

Foto: Yohei Sasakura

V hustě zastavěné části Ósaky vyrostla zdánlivě nepřístupná pevnost.

Článek

Druhou prioritou páru bylo, aby měli možnost parkovat v domě. Architekti ze studia Arbol vytvořili tedy návrh, který se na první pohled může někomu zdát poněkud monotónní. Celý dům, s výjimkou garážových vrat a vlastního vchodu, je obložen ocelovými pláty se zinko-hliníkovým povrchem. Tam, kde je malá trojúhelníková „zahrádka“, jsou mezi pláty kvůli ventilaci ponechány štěrbiny, které nebrání proudění vzduchu dovnitř a ven, ovšem jsou dostatečně úzké na to, aby jimi nebylo možné zahlédnout cokoli z interiéru domu.

Foto: Yohei Sasakura

Do vstupní části ústí nejen dveře z garáže, ale také schodiště z prvního patra.

Foto: Yohei Sasakura

Zdi sousedící se zahrádkou a dvorkem jsou celé prosklenné. Díky tomu v interiéru nechybí přirozené denní světlo.

Foto: Yohei Sasakura

Pohled z ložnice

Protože je celá dřevostavba bez jakéhokoli otevření fasád, navrhli architekti kromě zmiňované zahrádky ještě vnitřní dvorek, obdélníkového půdorysu. Všechny přilehlé stěny k těmto dvěma kouskům přírody, z nichž každý má po jednom stromku, jsou celé prosklené, a tak v domě nechybí přirozené denní světlo. Tím, že jsou oba dvorky odděleny a v určité vzdálenosti od sebe, může být proskleno více stěn a je tedy i větší plocha, kudy slunce nahlíží do interiéru.

Foto: Yohei Sasakura

Architekti nechali plechem obložit všechny zdi domu. Dokonce i ty, které směřují do zahrádky a dvorku.

Foto: Yohei Sasakura

Díky vnitřnímu dvorku je spousta světla i na schodišti spojujícím obě podlaží.

Přízemí domu s plochou 44,21 m² slouží především k odpočinku. Je zde umístěna ložnice páru a hala. V garáži je dost místa, aby v ní zaparkovalo auto i dvě kola. V prvním poschodí, kde je plocha podlah o malinko menší - 42,21 m², je kuchyň propojená do jednoho celku s jídelnou a obývacím pokojem. Nad ložnicí je studovna, na protilehlé straně patra je pak koupelna s toaletou, šatna a sušárna.

Foto: Yohei Sasakura

Interiéru vévodí teplé tóny dřevěných podlah a nábytku doplněné bíle omítnutými stěnami a stropem.

Foto: Yohei Sasakura

Na kuchyň bezprostředně navazuje jídelna.

Podlahy po celém domě jsou ze dřeva mimózy (správně citlivky), zdi a stropy jsou bíle omítnuté.

Foto: Yohei Sasakura

Kuchyň má dřevěnou nejen pracovní plochu a pult, ale také skříňky.

Foto: Yohei Sasakura

Z umývárky se vchází vlevo do koupelny, vpravo je šatna.

Na malém, ani ne 65 m² velkém, pozemku, vyrostl dvoupodlažní domek, který zvenčí může vzbuzovat dojem studeného a nepřístupného hradu z plechu. Ve skutečnosti je v interiéru vším jiným - má spoustu světla, hned dvě vlastní živé zahrádky a ze všech koutů na člověka dýchá teplo.

Foto: Arbol (2x)

První podlaží: 1 vstup, 2 předsíň, 3 hala, 4 ložnice, 5 toaleta, 6 garáž.

Foto: Arbol (2x)

Druhé podlaží: 7 dvorek a zahrada, 8 obývák s jídelnou, 9 kuchyň, 10 studovna, 11 šatna, 12 umývárka, 13 koupelna, 14 sušárna + technické zázemí domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám