Hlavní obsah

Rezidence s výhledem na oceán má střechu ve tvaru vlny

20. 5. 2014, 5:54
Novinky, nes

Na pobřeží, přesněji na skalním hřebenu mezi městy Papudo a Zapallar ve střední části Chile, stojí rodinná rezidence, která poutá pozornost nejen specializovaných architektonických médií po celém světě, ale i milovníků hezkého bydlení. Ti si její obrázky nadšeně sdílejí přes sociální sítě. Autory sídla jsou Raimundo Anguita a Elvira Guillon z ateliéru Raimundo Anguita Architects.

Foto: Oliver Llaneza

Rezidence nabízí úchvatný výhled na oceán.

Článek

Stavba stojí na jednom z nejhezčích a nejpřitažlivějších míst, která si na pobřeží severozápadně od hlavního města Santiaga de Chile lze k bydlení vybrat. Pozemek o rozloze 3000 m² je také v okolí jediným svého druhu, kde se podařilo získat povolení k tak velké stavbě.

Foto: Oliver Llaneza

Před halou je velká terasa, kterou zčásti zastřešuje vlna.

Foto: Oliver Llaneza

Do domu se vchází dveřmi v horní části haly a pak se sestoupí po schodech. Během této cesty má člověk možnost vychutnat si její objem, elegantní vlnu stropu a výhled na oceán.

Foto: Oliver Llaneza

Přístupová cesta vede po střeše přízemní části domu.

Objekt s celkovou plochou podlah 500 m² je rozdělen do dvou jasně odlišených celků, které jako had obtáčejí centrální nádvoří. Tím prvním, dominantním, je vysoká část stojící na okraji skály s prosklenými stěnami a střechou ve tvaru vlny. Zde je hlavní společenský prostor celé rezidence, který bezesporu funguje jako její výkladní skříň. Díky dvě patra vysokým celoskleněným stěnám má návštěvník nádherný panoramatický výhled na nekonečné vody jižního Pacifiku.

Foto: Oliver Llaneza

Vnitřní dvůr je vydlážděn stejně jako terasa před halou.

Foto: Oliver Llaneza

Ložnice domu se nacházejí za halou.

Foto: Oliver Llaneza

Tvar stropu jasně odkazuje k vlnám oceánu tříštícím se dole na pobřeží.

Před halou, stále ještě zakrývanou vlnou střechy, je dlážděná terasa, která navazuje na interiér domu a propojuje jej s okolním prostředím.

Foto: Oliver Llaneza

Halu a kuchyni odděluje prosklená chodba umožńující projít z terasy na dvůr.

Foto: Oliver Llaneza

Stavba vévodí celému okolí.

Poklidněji a mnohem méně okázale působí druhá, již pouze přízemní část domu, kde jsou ukryty všechny ostatní místnosti potřebné pro život rodiny. Kuchyně je orientována naproti hale, přes zastřešenou chodbu, umožňující projít z terasy do centrálního dvora. Hlavní ložnice domu jsou umístěny na stejné straně jako hala, takže i z nich je výhled na oceán.

Foto: Raimundo Anguita Architects (4x)

Plán přízemí

Foto: Raimundo Anguita Architects (4x)

Plán prvního patra

Foto: Raimundo Anguita Architects (4x)
Foto: Raimundo Anguita Architects (4x)

Reklama

Související články

Dům, ve kterém by se romantika dala krájet

18. 4. 2014, 6:09

Málokterý dům se těší takové popularitě a je tak známý ve svém okolí, jako Dům na kůlu neboli Pole House, přehlížející ze své výšiny široké a daleké pobřeží...

Výběr článků