Hlavní obsah

Umělec ošetřuje chodníky, po jeho zásahu každé místo zkrásní

Říká si Ememem a pochází z francouzského Lyonu. Pokud jste v tomto městě v posledních letech byli, možná jste se nad jeho uměleckými kousky sami pozastavili a obdivovali se jim. Věnuje se totiž svébytnému stylu pouličního umění - „záplatuje“ poškozené chodníky a silnice pomocí mozaiky z keramických dlaždic. A je to velmi hezká podívaná!

Foto: Ememem

Nevzhledná trhlina v chodníku může vypadat se záplatou hezky...

Článek

Většina z nás nemusí chodit z domova ani moc daleko a brzy narazí na nějakou tu „jizvu na tváři ulice”. Tu vydrolený kus asfaltu u obrubníku, jinde chybí kus dlažby.

Někde zaúřadovaly přírodní živly, jinde nenechavá lidská ruka, na dalším místě prachobyčejný šlendrián. Skoro nikomu se taková místa nelíbí.

A zatímco někde se místní lidé rozhodnou tyto díry a trhliny zasypat hlínou a vysadit do nich okrasné květiny, v Lyonu místního anonymního výtvarníka, jenž si říká Ememem, inspirovaly tyto nedokonalosti k umělecké tvorbě.

Obyvatelé městské čtvrti se rozhodli napravit její špatnou pověst pomocí barev

Tipy a trendy

Napadlo ho, že by tato místa mohl vyspravovat záplatami. A dělá to podobně jako naše maminky, když se nám prodrala kolena na teplácích. Tehdy vzaly zbytek látky, který na díru přišily.

Ememem si bere na pomoc barevné kousky keramických dlaždic, skla či kamenů, vymyslí nějaký pestrobarevný vzor, do nějž je seskládá, a tím zející otvor vyplní. Svému „umění oprav děr” začal říkat flacking. Název je odvozen od francouzského slova flaque, tedy louže.

Vtipný pseudonym
Umělecké jméno Ememem svádí na první pohled k myšlence, že jde možná o rozepsanou podobu tří M. Ve skutečnosti jde ale o zvukomalebný přepis zvuku mopedu, na kterém umělec jezdí na místa, kde pak pracuje.

Své první keramické mozaiky vytvořil v domovském Lyonu, v roce 2011, od roku 2016 začal takto pracovat v různých městech po celé Francii i za hranicemi země.

Podobně jako jiní pouliční výtvarníci, i on pracuje především v noci, a tak na nic netušící místní obyvatele pak ráno čeká na původně rozbité ulici milé překvapení v podobě oživení geometrickými i jinak stylizovanými barevnými obrazci.

V Tokiu odhalili jednu z největších nástěnných maleb na světě

Tipy a trendy

Barevné záplaty nemají samozřejmě za cíl napravit technický stav chodníku či vozovky. To od nich snad ani nikdo nečeká. Je na ně ale nesporně příjemnější pohled než na škaredé díry, které sem tam zaplní louže, nebo dokonce smetí.

Tajemný podivín

Kreativní opravy chodníků, zdí a silnic vzbuzují obdiv a pozornost lidí už nejen ve Francii. Bývá proto zván do různých měst po celé Evropě a žádán o výspravu trhlin v ulicích.

Velmi často tedy popadne zednickou lžíci, jež je i logickou součástí jeho loga, a vydá se na cestu. I tehdy však, pracuje-li na zakázku, pracuje anonymně.

Jeho díla je v současnosti možné zahlédnout také na výstavách keramického umění, ale veřejně nekomunikuje. Jak říká jeho asistentka Edwige, Ememem se nejraději vyjadřuje prostřednictvím svých děl. To mu jde prý zatím nejlépe.

Anketa

Líbily by se vám takové záplaty na ulici u vás v obci?
Ano, to by bylo moc hezké.
79,2 %
Ale jo. Cokoli je lepší než ty díry!
7,3 %
Nevím. Asi by mi to bylo jedno.
1,1 %
Moc ne.
1 %
Ne. Silnice/chodníky tady potřebují normálně opravit!
11,4 %
Celkem hlasovalo 9917 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Umělci v Plzni malují na domy obří graffiti

Na panelovém sídlišti, frekventované křižovatce, konečné trolejbusu či protihlukové stěně v Plzni vznikají v těchto dnech obří obrazy. V rámci streetartového...

Výběr článků

Načítám