Hlavní obsah

Úložná řešení pro přehlednou kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktickou kuchyň poznáte snadno – je v ní pořádek. Každá věc má své místo, nikde nic nepřekáží, nic se zbytečně nepovaluje. Zkrátka je dobře uspořádaná. K tomu vám poslouží promyšlené úložné prostory.

Foto: Asko nábytek

Kuchyň Aline Lara s rohovým uspořádáním a ostrůvkem disponuje dostatečným množstvím úložných prostor.

Článek

Dříve domácnosti, ať už v domě, nebo v bytě, disponovaly malou spíží, do níž se vešly nejen potraviny, ale i málo používané nádobí.

Třeba na horní polici připevněné mlýnky na mák a maso, vedle nich na stěně pověšené síto na mouku, někde se vyjímal i měděný kotlík na šlehání bílků. Vše bylo v pohotovosti, stále při ruce.

Moderní výstavba šetří každý centimetr obytné plochy, a proto se na komory většinou místo nenajde. Tím spíš oceníte moderní úložné systémy, které účelně využijí každou volnou plochu.

Potravinové skříně

Některé, i když jsou součástí sektorové sestavy, lze rozměrově přizpůsobit a vyplnit tak jimi prakticky jakýkoli prostor.

Můžete zvolit dva způsoby – výsuv anebo skříň se zásuvkami. Vnitřní prostor je uspořádaný tak, aby nedocházelo k posunu uložených surovin. Zpravidla to bývají nerezové mřížky, jejichž další výhodou je větší přehled o obsahu a prodyšnost.

Potraviny lze uložit i do tradiční horní či dolní skříňky, ale přehled budete mít jen o potravinách vyskládaných v první řadě a k ostatním se bez přerovnávání prostě nedostanete.

Uhlově černá barva se vrací jako trend do minimalistických kuchyní

Tipy a trendy

Vzhledem k poměrně vysoké vzdušné vlhkosti, které se v kuchyni nevyhnete, také myslete na dostatečné odvětrání potravinové skříně. Někteří výrobci do korpusu usazují malé větrací otvory.

A ještě jedno doporučení: potravinovou skříň jakéhokoli typu neinstalujte v blízkosti sporáku, trouby nebo chladničky. Spotřebiče vyvíjejí teplo, a to potravinám škodí.

Místo pro hrnce

Moderní kuchyňské sestavy umožňují praktické a přehledné ukládání i velkého a těžkého nádobí. Také zde oceníte výhodu zásuvky. Praktické výsuvné systémy s kvalitním kováním nabídnou bezproblémový přístup po celém objemu.

Dotykové otvírání oceníte, když třeba máte ruce od těsta, na zásuvku trochu zatlačíte kolenem a obsah je hned přístupný. V opačném případě šuplík lehkým drcnutím uvedete do pohybu a pneumatické dojezdy se postarají o tiché dovření.

Moderní varné desky splynou s pracovní plochou, nabízejí i zajímavé triky

Tipy a trendy

Nosnost výsuvných systémů začíná na několika kilogramech, kvalitnější si poradí se zátěží kolem padesáti kilo a ty nejlepší nepodlehnou ani sedmdesátikilovému nákladu.

Výsuvné zásuvky a kontejnery spodních skříněk jsou na pohled přehledné a jejich uspořádání je variabilní. Různé nástavce a vložky umožní jednoduché rozčlenění vnitřního prostoru.

Do spodních skříněk nebo zásuvek umístíte i nádoby na tříděný obsah. V jejich těsném sousedství zpravidla zbývá místo i na saponáty a čisticí prostředky.

Do rohu karusel

Z hlediska ergonomie je rohová kuchyň výhodná, méně praktické jsou ale rohové úložné prostory, které se výrobci i bytoví architekti snaží co nejlépe využít. Jak na to, aby vše bylo v dosahu?

Jedním z možných řešení je otočný drátěný karusel, který svou konstrukcí maximálně využije vnitřní prostor. Tím, že se prakticky otočí o 360°, zpřístupní i nádobí, které by zůstalo vzadu v koutě.

K dispozici jsou rozmanité systémy, kam se umístí výsuvné ledviny, čtverhranné i otočné rohové koše. Další hodně originální variantou jsou zásuvky, které půdorys rohu kopírují.

Hrnečky i talíře

Horní skříňky se využívají pro ukládání lehkého a křehkého nádobí. Také zde se osvědčily horizontální korpusy doplněné prosklenými výklopnými dvířky. Široký prostor výrazně usnadní uložení i větších kusů porcelánu.

Povedená proměna dodala bytu více světla i úložných prostor

Tipy a trendy

Místo obvyklých skříněk můžete kuchyňskou sestavu doplnit i nejrůznějšími policemi a regály. Zvlášť v rustikální kuchyni vypadá zajímavě speciální polička na ukládání lahví.

Drobné vychytávky

Při zařizování je dobré mít jasnou představu o pohybu v kuchyni. Pokud si řešení kuchyně navrhujete sami, vyplatí se alespoň konzultace s odborníkem anebo prostudování odborné literatury. Nedostatky se později jen těžko napravují.

Nejpoužívanější pomůcky a náčiní umístěte do zóny optimálního dosahu. Základní kuchyňské náčiní potřebné pro každodenní vaření zavěste v blízkosti sporáku nebo dřezu, aby bylo vždy po ruce. Navíc nezabere místo v zásuvkách, které můžete využít k ukládání jiných věcí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Svébytná venkovní kuchyně si poradí se vším

Letní stolování je báječné a všichni se těšíme. Kromě klasického grilování si lze pod pergolou vychutnat i snídani s voňavou kávou, udělat palačinky, připravit...

Stylové kuchyně se dokážou vznášet

Jednoduchost, inovativní konstrukce, ušlechtilé materiály a stoprocentní účelnost. To vše jsou charakteristické rysy pro současné, krásnější, praktičtější...

Výběr článků

Načítám