Hlavní obsah

Svébytná venkovní kuchyně si poradí se vším

Právo, Sylva Svobodová

Letní stolování je báječné a všichni se těšíme. Kromě klasického grilování si lze pod pergolou vychutnat i snídani s voňavou kávou, udělat palačinky, připravit zelený salát či čokoládový dezert.

Foto: Hrdina pískovce

Zahradní kamenná kuchyně se zelenou střechou má prstencový tvar o průměru 9 metrů. Postavená je z masivních kamenných kusů. Dominantou je kulatý dřevěný stůl z ořechu, kovaný lustr, vše vyrobené na zakázku.

Článek

Venkovní stolování můžeme pojmout různě. Někdo vezme piknikový koš a vyrazí ve dvou, jiný s sebou „přibalí“ malý přenosný gril, láhev dobrého vína a pozve spoustu přátel.

Rodiny s dětmi využívají léto, aby strávily co nejvíce času na čerstvém vzduchu. Večer grilují, ráno společně snídají u zahradního stolu.

Foto: Weber

Gril na dřevěné uhlí je v provedení 3 v 1. To znamená, že umí grilovat, péct i udit.

Gurmáni ale chtějí vyzkoušet i něco víc: maso udit, upéct čerstvý chleba na ráno, uvařit nedělní oběd. A to je krůček k nápadu vybudovat na zahradě plnohodnotnou venkovní kuchyni…

Kam s ní?

Venkovní kuchyně je svébytná jednotka, nezávislá na kuchyňské sestavě v interiéru. Je připravena na všechny úkony, nabízí dostatek úložných prostor a lze v ní vařit, smažit, péct, udit i umýt zašpiněné nádobí.

Je jasné, že na ni potřebujeme vyčlenit poměrně velký prostor. Zvláště když jsme nároční. Venkovní kuchyně ale může být kdekoliv. Nejčastěji je umístěná v altánu v klidné části pozemku nebo pod pergolou na terase. Jedno má společné – je vždy zastřešená.

Foto: Fieldmann

Součástí venkovní kuchyně může být i dřevěný servírovací stolek. Je praktický, lze s ním pojíždět na rovné ploše terasy.

Při plánování takové kuchyně si ujasníme, jak, kdy a pro kolik osob vaříme. Kolik máme vybavení, pomůcek a jak jsme nároční na úložné prostory. Důležitá je promyšlená ergonomie a do detailu zpracovaný návrh. Nezapomeneme vyčlenit místo na skladování topného dřeva, na nádobí, talíře, příbory, grilovací náčiní.

Foto: Bauhaus

Plynový gril Atlanta 200 má dva nerezové hořáky, automatické zapalování a grilovací plochu 47 x 41 cm. Cena 5390 Kč.

Součástí dobře vybavené venkovní kuchyně je i dřez s tekoucí vodou a malá integrovaná lednice. S takovou konkurencí má linka v interiéru přes léto dovolenou, a to za jakéhokoliv počasí!

Kuchyně z přírodního kamene

Je jedinečná, krásná a nadčasová. Kámen je materiál, který se nikdy neomrzí, naopak. A do přírody i zahrady jednoznačně patří!

Obvykle se na stavbu kuchyně používá pískovec, který má mnoho pozitivních vlastností. Používali ho s oblibou již naši předci a podle odborníků má v sobě energii a sílu.

Foto: Biggreenegg

Připravit si dobrou večeři lze i na malém balkonu. Zelené vajíčko není jenom gril, ale kompletní venkovní kuchyně. Umí různé kulinářské techniky.

Na stavbu venkovní kuchyně zvolíme zkušenou firmu, která má dobré reference a spoustu realizací za sebou.

Připraví nám vizualizovaný návrh, postaví krb, udírnu i kamennou pec podle přání, přesně na míru. A je jisté, že chleba už v obchodě kupovat nebudeme.

Foto: Outdoorchef

Plynový kotlový gril Ascona 570 G má neomezenou přípravu pokrmů. Součástí je i litinový hrnec (smaží, peče, dusí, vaří) a WOK pánev, která je vhodná na asijskou kuchyni.

Kamenná kuchyně harmonicky souzní se svým nejbližším okolím, zahradou, přírodou. Její tvar a velikost odpovídají požadavkům majitelů, ale i stylu a typu rodinného domu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám