Hlavní obsah

Ubrusy a prostírání z odolných materiálů, které nevyžadují zvláštní péči

Právo, Karolina Černá

Při výběru ubrusu a prostírání nejčastěji saháme po odolném materiálu. Nemusí jít hned o plast. Nemačkavé a odolné jsou stolní textilie s kovovým či teflonovým povrchem a prostírání z rostlin.

Foto: Luxury Table

Luxusní ubrus si dlouho zachová svou kvalitu a tvar, pokud o něj správně pečujeme. Ubrus Igor, 170x170 cm. Cena 10 500 Kč.

Článek

Nešpinivé ubrusy s voděodolnou, oleofobní, hydrofilizační nebo teflonovou úpravou se vyplatí. Špínu a fleky z nich totiž snadno odstraníme vlhkou textilií. Rozlitá tekutina zůstává na povrchu, takže ji lze vysát papírovým ubrouskem.

Foto: Sia

Ubrus má přesahovat přes okraj stolu 20 až 30 cm.

Snadná údržba

Polypropylenový plast otíráme vlhkým hadříkem. Podobná je péče o výpletové prostírání z trav a rostlin, ošetřených bezbarvým lakem.

Teflonové ubrusy jsou ze 100% polyesteru. Díky vodoodpudivému povrchu nesají tekutiny. Pereme je na 40 °C. Pro zachování vodoodpudivých vlastností potřebují vyžehlit hned po vytažení z pračky.

Foto: Ikea

Bavlněný běhoun s moderními vzory, 40 x 140 cm za 129 Kč.

Citlivější zboží

Příměsi bavlny a polyesteru (nejčastěji 80% bavlna, 20% polyester) dovolují prát materiál při nižších teplotách (40 °C), snazší je i žehlení. Nevýhodou bavlny je, že se nemá bělit, ani sušit v sušičce.

Ubrus ze 100% bavlny se více mačká, prát ho můžeme v pračce na 60 °C a žehlíme při vysokých teplotách. Na omak příjemná je kombinace pravého konopí a bavlny, které ošetříme stejně jako bavlnu.

Zrádná ale může být srážlivost lnu, někdy bývá uvedena na etiketě - činit může až 4 %. Podobné je to se 100% lnem, který se navíc snadno mačká.

Foto: HM Home

Běhoun z ramie vazby s kovovým povrchem. Rozměr 45 x 150 cm. Cena 399 Kč.

Víte, co je ramie?

Moderní materiál ramie je příze z lýkového vlákna čínské trávy. Používá se buď samostatně, nebo v příměsi s bavlnou či lnem. Mívá kovový povrch. Pereme ji na 30 °C, oproti lnu a bavlně zůstává hladká. Rychle schne a opakovaným praním získává vyšší lesk a stává se jemnější.

Foto: Ikea

Prostírání z polypropylenového plastu, rozměr 37 x 37 cm/29 Kč.

Pozor! Má-li ubrus a prostírání výšivky a krajky, může se příze při praní srazit, zatímco látka je v pořádku. Pereme je proto při nižších teplotách.

Správné praní

Při praní ubrusů se řídíme pracími symboly.

Příliš mnoho aviváže zanechává na ubrusech šedé skvrny.

Při odstřeďování snížíme otáčky.

Ubrus se lépe žehlí za vlhka a naškrobený.

Foto: Ikea

Ručně vyrobené prostírání z vodního hyacintu, ř 37 cm. Cena 49 Kč.

Tipy
Elegantně vypadá na stole středový pás s barevně zkombinovaným prostíráním.
Ubrus má přesahovat přes okraj stolu 20 až 30 cm.
Ubrus nemusí zakrývat celý stůl. Např. na obdélníkovém stole o rozměrech 80 x 120 cm se pěkně vyjímá středový pás 40 x 160 cm. Další možností jsou dva menší čtverce položené vedle sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám