Hlavní obsah

Tapetování je opět in

Právo, Dana Jakešová

Móda tapet se vrací. Výběr je ale mnohem větší než dříve. K dostání jsou v mnoha druzích, barvách a vzorech, takže oživí každý interiér a vdechnou mu originalitu. Navíc mohou i zakrýt drobné nedokonalosti stěn.

Foto: Bauhaus

Papírové fototapety s 3D efektem budou výjimečnou formou dekorace. Dodají punc originality každé místnosti. Cena 1290 Kč, rozměr 368 x 254 cm.

Článek

Tapetování může během pár hodin proměnit jakoukoli místnost k nepoznání. Že byste byli, jak se dnes říká out (tedy nemoderní), se obávat nemusíte. Naopak.

„Tapety jsou dnes opět v interiérovém designu trendem,“ potvrzuje Barbora Burešová z designového studia Mooden.

A vybírat je skutečně z čeho. Tapet je dnes obrovská škála, a to, jak co se týče typů a jejich materiálů, tak i dekorů a barev. „Pokud přidáme i tapety od prestižních značek, dostáváme se i k obrovskému cenovému rozpětí, které můžeme při pořizování tapet najít,“ doplňuje Barbora Burešová.

Druhy tapet

Mezi základní druhy patří papírové, vliesové, vinylové, sklovláknité nebo přetíratelné tapety. Stěnu může ozvláštnit i fototapeta nebo tapeta s 3D efektem. Každý typ má své plusy i minusy.

„Papírové tapety jsou prodyšné a mají nízkou pořizovací cenu, ale jsou náročnější na nalepení,“ říká Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Nejvíce oblíbené jsou vliesové tapety. Ty jsou vyrobené z textilního podkladového materiálu, který se skládá z jednotlivých vláken pokrytých pěnou. Výsledkem je hladký nebo strukturovaný povrch. „Vliesové tapety jsou prodyšné, odolné, částečně omyvatelné a zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci,“ dodává Tadeáš Tenkl.

Foto: Vavex

Vliesové tapety s přírodními motivy přinesou do vašeho interiéru klid. Vytvoříte s nimi útočiště pro rozjímání a místo plné pohody.

Nejodolnější jsou tapety vinylové, které dokážou překrýt i drobné nerovnosti, a bez problémů je nalepíte na libovolný podklad. Nejsou však prodyšné, a proto se nehodí do ložnic a dětských pokojů.

Řešením pro extrémně zatížené stěny jsou sklovláknité tapety. Skelné vlákno totiž můžete přetřít až desetkrát, aniž by přitom došlo ke ztrátě struktury.

Letošku vládne modrá a tóny země

Ani tapetám se trendy v barvách a vzorech nevyhýbají. Každý rok proto vybrané instituce, jako je např. uznávaná společnost Pantone, vyhlašují barevné odstíny, které ovlivňují nadcházejících 12 měsíců.

Tapety s motivy palmových listů promění interiér v džungli

Tipy a trendy

„Pro letošní rok byla zvolena klasická modrá barva, která představuje harmonii, bezpečnost a stabilitu, zejména ve srovnání s některými odvážnými a pobuřujícími barvami v předchozích letech,“ popisuje Barbora Burešová.

Dodává, že kromě klasické, chladné modré se ale objevují také další barevné vzorce, které zahrnují tóny země: olivově zelená, okrově žlutá nebo pálená oranžová.

Kam se tapety hodí

Využít tapety můžete skutečně všude, a to bez nadsázky. Velmi oblíbené jsou třeba v pokojích pro děti. „Kouzelný svět pro nejmenší můžete doladit s tapetami v jemných pastelových odstínech s motivy zvířátek, obláčků, hvězd nebo třeba jen puntíků či proužků,“ říká Hana Velátová ze společnosti Vavex 1990.

„Tapety s motivy z oblíbených dětských filmů můžete použít i pro větší děti, které tak mohou mít na stěně Ledové království, Medvídka Pú, Minnii, Spidermana, Toy Story a spoustu dalších, anebo třeba s graffiti.“

Foto: Vavex

Strohé stěny dětského pokojíčku dokonale promění tapeta z kolekce Smalltalk se zvířátky a ptáčky v lese. Role 10 m stojí 889 Kč.

Své místo mají tapety také v chodbách, ložnicích a obývacích pokojích. Celostěnové tapety je ideální sladit s ostatním vybavením interiéru.

Stěnu dokonale ozvláštní i fototapeta. Vyrábí se v různých rozměrech, v nabídce jsou také fototapety na dveře, pro děti, pro teenagery, ale samozřejmě především dokonalé fotografie z přírody a inspirace z přírodních materiálů. Velmi výrazným prvkem v interiéru bude fototapeta s 3D efektem, zvláště když zvolíte geometrický či abstraktní motiv.

Kolik tapetových rolí potřebujete?
V případě tzv. eurorolí:
(rozměr role: délka 10 m, šířka 0,53 m²)
Jedna role vystačí na cca 5 m². Změřte obvod a výšku místnosti. Obvod místnosti vynásobte její výškou, výsledek vydělte číslem 5 - dostanete tak potřebný počet rolí.
U jiných rozměrů:
(rozměr role (d x š) = plocha X v m²)
Změřte obvod a výšku místnosti. Obvod místnosti vynásobte její výškou a výsledek vydělte číslem X - dostanete tak potřebný počet rolí. Pozor, v případě aplikace tapet se složitějším vzorem vzniká větší množství odřezků, protože vzory by na sebe měly plynule navazovat. Počítejte proto s větší spotřebou materiálu.
Zdroj: Bauhaus

 Do koupelny a kuchyně použijte vinylové

Toužíte po nové koupelně či obkladu v kuchyni, ale zároveň nechcete dělat velkou rekonstrukci? S tapetami to zvládnete!

„Tapety s vinylovým povrchem jsou omyvatelné a lze je použít k nalepení na obklady či umakart,“ dává tip Hana Velátová ze společnosti Vavex 1990.

„Stačí pouze zatmelit spáry obkladů vhodným vyrovnávacím tmelem, v případě umakartu jej mírně zdrsněte. Oba povrchy je nutné pořádně očistit a odmastit. Pak již můžete lepit.“ K lepidlu na tapety se doporučuje přimíchat disperzní lepidlo (např. Herkules), aby tapeta dobře držela.

Nezapomeňte ale, že jde stále pouze o tapety. Nejsou tedy vhodné k přímému působení vody, např. do sprchového koutu nebo k působení vysokého žáru (za sporákem v kuchyni). „Zde doporučujeme tapetu zakrýt sklem,“ dodává Hana Velátová.

Anketa

Tapetujete doma sami, nebo si najímáte firmu?
Samozřejmě, že sami!
58,2 %
Raději si najímáme firmu.
7,1 %
Netapetujeme vůbec.
34,7 %
Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám